Portugalia a fost condamna la CEDO pentru incalcarea libertatii de exprimare

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a sancţionat Marţi Portugalia pentru condamnarea disproporţionată a unui celebru jurnalist care le reproşase magistraţilor din ţara sa că se amestecă în sfera politică şi încalcă în mod regulat secretul judiciar, informează AFP.

Cele 56.000 de euro de amendă şi daune şi interese impuse lui Emidio Arnaldo Freitas Rangel, decedat în 2014 la 66 de ani şi foarte cunoscut în ţara sa, erau total disproporţionate şi au avut un efect disuasiv asupra dezbaterii politice, afirmă CEDO într-un comunicat.

Curtea de la Strasbourg mai arată că, în plus, Tribunalele portugheze nu au furnizat o motivaţie suficientă pentru această ingerinţă în libertatea de exprimare a reclamantului.

În 2010, audiat în faţa unei Comisii parlamentare pe tema libertăţii de exprimare şi a libertăţii presei în Portugalia, Emidio Rangel declarase, printre altele, că în ultima vreme are loc implicarea în mediul jurnalistic a organismelor profesionale de judecători şi de procurori.

Acestea constituie cele două centre de difuzare a informaţiilor judiciare, graţie legăturilor lor strînse cu jurnalişti, a spus el, afirmînd că magistraţii îşi procură documente referitoare la dosare judiciare în vederea publicării lor de către jurnalişti, în dispreţul secretului judiciar.

Rangel a avut ulterior declaraţii similare, mai ales în faţa presei.

Două organizaţii portugheze de magistraţi, Asociaţia profesională a magistraţilor şi Asociaţia profesională a procurorilor, au depus separat plîngeri împotriva lui Emidio Rangel pentru ofensă şi au obţinut cîştig de cauză în instanţe.

”Dacă (Emidio Rangel) a făcut poate afirmaţii inabile, declaraţiile sale pot fi interpretate ca ilustrînd o dezbatere de societate mai largă privind imixtiunea Justiţiei – în sens larg – în politică şi în media, un subiect de interes public”, a precizat CEDO.

În concluzie, Curtea de la Strasbourg a condamnat Portugalia pentru încălcarea articolului 10 (privind dreptul la libertatea de exprimare) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi la plata sumei de 51.000 de euro ca despăgubiri şi cheltuieli de Tribunal către moştenitorii reclamantului.