Polițiștii români i-au reținut pe mercenarii profesioniști care se deplasau la București pentru a produce dezordini în masa
Oamenii legii din România au oprit mai multe mașini pe șoselele din județul Ilfov. Polițiștii au descoperit și indisponibilizat mai multe obiecte contondente și obiecte tăietor-înțepătoare (cozi de topor, o macetă, 2 cuțite tip briceag) precum și 68 de articole pirotehnice din categoria F4.
De asemenea, la testarea cu aparatele drugtest a doi dintre conducătorii auto, au rezultat indicii cu privire la posibila prezență în organism a unor substanțe psihoactive, context în care aceștia au fost conduși la spital pentru prelevarea de probe biologice.
Surse judiciare spun că este vorba despre aproximativ 20 de persoane din anturajul mercenarului Horațiu Potra, plasat în apropierea lui Călin Georgescu. Printre cei depistați de polițiști în județul Prahova este și mercenarul Horațiu Potra. Acesta a fost oprit în satul Gura Crivățului, în jurul orei 3.00, alături de Andrei Lup și alte persoane.
Mercenarii conduși de Potra ar fi avut o listă neagră cu jurnaliști și politicieni. Planul pe care ar fi trebuit să-l urmeze
Mercenarii conduși de Horațiu Potra ar fi avut o listă cu jurnaliști și politicieni peste care ar fi vrut să intre în casă atunci cînd se îndreptau spre București, potrivit surselor din cadrul anchetei.
Informația privind lista a fost obținută în urma interceptării convorbirilor membrilor grupului constituit în jurul mercenarului Horațiu Potra. Potrivit Digi24, aceștia ar fi avut liste cu adresele jurnaliștilor și politicienilor la care ar fi urmat să meargă cu scopul de a-i intimida.
Mercenarii și-ar fi luat cazări la hoteluri din apropierea Pieței Universtității, pentru a ajunge rapid în cazul unor proteste anti-Georgescu. Conform planului, membrii grupului au plecat din diferite puncte către București (din Prahova, Dîmbovița și Ilfov), pentru a nu fi văzuți de polițiști.
Ofițerii știau despre operațiunea de intimidare pusă la cale încă de noaptea trecută, iar astfel au reușit să-i oprească în trafic Duminică dimineață.
În mașina lui Potra au fost descoperite: un pistol marca UMAREX HDR, cal. 50, un dispozitiv de împrăștiere gaze iritant lacrimogene cu aspect de pistol și butelia aferenta cu piper, o bucata de articol pirotehnic tip petarda cat. F4 supusa autorizării, un dispozitiv tip box, un topor, cinci cuțite tip briceag, trei cuțite, doua lame de cuțit, un baston telescopic, 24.990 lei, 5.197 dolari, 200 coroane cehe, 100 de euro, 560.000 franci congolezi(900 de lei), potrivit surselor Adevarul.
Un alt caz este cel al lui Victor Ilie, care a fost amenințat de omul de afaceri Bruno Mihăilescu, susținător al candidatului Călin Georgescu.
„Nu înțelegi că avem tot despre voi? Tot! Tot, și unde te duci, și ce faci, și ce mănînci, tot. Știm tot. Și de unde vă vin banii și unde vă duceți”, i-a spus la acel moment Bruno Mihăilescu ziaristului.
În acest sens, Polițiștii Capitalei au transmis că vor demara cercetări sub aspectul săvîrșirii infracțiunii de amenințare.
Mihăilescu este colegul de platou al lui Mugurel Calistrat Atudorei, la televiziunea Global News, la care a fost invitat de mai multe ori Călin Georgescu.
Cine este Horaţiu Potra, mercenarul care voia să aducă oameni înarmați în București
Horațiu Potra, mercenarul care-l păzea pe Călin Georgescu, este un nume care a apărut în spațiul public românesc de mai multe ori în ultimii 15 ani, în Primăvară fiind pe lista candidaților la primăria Mediaș din partea Partidului Patrioților.
”Candidez la Primăria orașului Mediaș inspirat de o convingere profundă: viața este finită, iar timpul pentru schimbare nu este niciodată suficient pentru cei care așteaptă pasiv. Acesta este un apel către toți cei care simt că urgența unui viitor mai bun nu poate fi amînată. Dacă dorim o schimbare, trebuie să ne implicăm activ în modelarea acestei schimbări”, scria Horațiu Potra în Primăvară, pe pagina „Partidul Patrioților”, partid care-l descria drept consultant în securitate, licențiat în drept, master în securitate internațională.
Născut în 1970 la Mediaș, Horațiu Potra este un mercenar român, după cum este descris în presa franceză.
În 1988, sub regimul comunist, a fost admis la Facultatea de Electrotehnică din Timișoara (Politehnică). A abandonat studiile în 1992 pentru a se înrola în Legiunea Străină (Franţa).
În timpul Revoluției din Decembrie 1989, a participat activ la evenimentele de la Timișoara din prima zi, la manifestația din fața Consiliului Regional (Sîmbătă, 16 Decembrie 1989), iar pe 17 Decembrie a fost prezent la trecerea Giroc din zona blindate blocate. În perioada 22-29 Decembrie, în orașul natal Mediaş, a fost prezent la Primărie pentru a asigura securitatea și ordinea.
„Soldat în Legiunea Străină a Armatei franceze din 1992 pînă în 1997, a devenit, la sfîrșitul anilor 1990, șef al securității personale pentru emirul Qatarului Hamad ben Khalifa Al Thani”, se arată pe Wikipedia.
Dat afară din Armata franceză, Potra a intrat în afaceri cu diamante
În 1995, a participat la cursul de Protecție Apropiată la școala din Bruxelles, iar în 2002-2003, a fost instructor în garda prezidențială a președintelui Ange-Félix Patassé în Republica Centrafricană, unde s-a conectat cu ciadienii Mahamat Garfa și Mahamat Abbo Sileck, cu central-africanul Abdoulaye Miskine și cu congolezul Jean-Pierre Bemba.
„El operează sub pseudonimul Locotenent Henry”. Luat prizonier de oamenii lui François Bozizé, a reușit să scape și a fost evacuat de Armata franceză”, scrie sursa citată.
Apoi a fondat o companie de securitate privată, RALF-ROLE (Românii care au Activat în Legiunea Franceză - România Foreign Legion) și s-a lansat în comerțul cu diamante între Sierra Leone, Bruxelles, Anvers și Tel Aviv.
Alte date
În 2009, l-a întîmpinat pe rebelul Ciad Mahamat Abbo Sileck într-o tabără de antrenament din România.
În 2009, a absolvit Facultatea de Drept Simion Bărnuțiu din Sibiu.
În 2010, a fost acuzat de trafic de canabis și arme, apoi exonerat de instanțe. Singura acuzație valabilă este deținerea de arme fără licență.
În 2011, a obținut un master în lupta împotriva terorismului și managementul criminalității la Universitatea Simion Bărnuțiu din Sibiu
În 2012-2018, a fost șef al securității la mina Tonkolini a African Minerals Limited, lîngă Bumbuna, în Sierra Leone.
La începutul lui 2012, el a negociat cu ciadiana Baba Laddé pentru a-i răsturna pe François Bozizé și Idriss Déby.
La 4 Aprilie 2015, în timp ce conducea securitatea la mina de mangan Tambao din Nordul Burkina Faso, angajatul său Iulian Gherguț a fost răpit și dus în Nordul Mali, răpire revendicată de grupul Al-Mourabitoune al lui Mokhtar Belmokhtar, potrivit sursei citate de Wikipedia. Iulian Gherguț a fost eliberat în August 2023 și repatriat în România
La sfîrșitul anului 2016 și începutul anului 2017, a format garda prezidențială a președintelui Africii Centrale Faustin Archange Touadera.
În 2022, a devenit lider local al Alianței Pentru Patrie, un partid naționalist. Potra pledează pentru „o altă politică care vizează românii și susține tot ce este indigen și tradițional”, el se opune și sprijinirii Ucrainei.
Din Noiembrie 2022, el intervine în Republica Democratică Congo cu aproximativ o sută de oameni ai săi, români, pentru a proteja orașul Goma și mai ales aeroportul său împotriva ofensivei M23 din regiune.