Ploaia de stele Geminide

În anumite perioade din an avem parte de ceea ce oamenii numesc „ploaie de stele”. La sfîrşitul fiecărui an, spectacolul de pe cer este încheiat de curentul de meteori Geminide. Majoritatea curenţilor de meteori poartă denumirea constelației din care apar, astfel Geminidele apar în dreptul constelaţiei Gemini (Gemenii). Conform Curiosity, Geminidele provin din asteroidul 3200 Phaeton, lucru neobişnuit avînd în vedere că majoritatea curenţilor de meteori se produc în urma tranziţiei cozii unei comete. De obicei, asteroizii nu elimină atît de multe reziduuri, dar 3200 Phaeton este mai fragilă decît alte obiecte de acest fel. Cercetătorii nu au momentan un răspuns la acest mister, unele ipoteze sugerează că asteroidul s-ar fi lovit de un alt obiect în trecut. Alte teorii susţin că traiectoria sa apropiată de Soare, în anumite puncte, ar fi de vină.

Reziduurile asteroidului ajung în atmosfera Pămîntului cu o viteză de 130.000 de km/h, ard şi în cele din urmă se dezintegrează lăsînd pe cer o linie luminoasă. Datorită originii lor, Gemionidele sunt considerate cel mai cantitativ curent de meteori din an. De asemenea, meteorii Geminide sunt mult mai lenţi şi mai luminoşi decît alţi meteori.

Deasupra zonei noastre, punctul maxim va avea loc pe 14 Decembrie la ora 14:30, însă tîrziu în noaptea de 13 vom vedea, pe Cer, cele mai multe stele căzătoare (maxim 120 de stele căzătoare pe oră) apropiate de punctul maxim. În noaptea anterioară maximului, vor putea fi observate în jur de 40-50 de stele căzătoare pe oră.

Cum să priveşti Geminidele

Geminidele apar în a doua săptămînă din luna Decembrie. În 2018, punctul maxim va fi atins în noaptea de 13 Decembrie pînă în dimneaţa zilei de 14 Decembrie. Pentru o privelişte cît mai bună, trebuie să găseşti un loc ferit de lumina oraşelor. Desigur, vremea reprezintă unul dintre cei mai importanţi factori. De asemenea, ar fi bine să eviţi ecranul telefonului mobil sau a altor dispozitive deoarece pentru ca vederea noastră să se adapteze mediului nocturn are nevoie de 20 de minute. Pentru acest fenomen nu aveţi nevoie de instrumente speciale, ele fiind vizibile cu ochiul liber. Cele mai bune observaţii vor putea fi făcute după miezul nopţii pînă dimineaţa, atît pe 13, cît şi pe 14 Decembrie. Cel mai bun punct de pe Cer pentru observarea stelelor căzătoare se află la 45 de grade deasupra orizontului, însă puteţi privi Geminidele către toate punctele cardinale.