PLÎNGERE

Procuratura Generală, dlui C. Gurin, procuror general,
d-lui Nicolae Timofte, preşedintele R.M.,
d-lui Iurie Leancă, prim-ministru al R.M.,
d-lui Pirkka Tapiola, ambasador U.E. în R.M.,
d-lui William Moser, ambasador S.U.A. în R.M.,

de la Şiman Ion, Chişinău, str. E. Coca, 21

Domnule Procuror General, de nenumărate ori, am depus zeci de plîngeri şi cereri penale, însoţite de probe incontestabile, care demonstrează delapidări de bani publici şi de bunuri publice în proporţii deosebit de mari, cifrate la zeci de milioane lei, însă organul de urmărire penală şi Procuratura nu au întreprins nici o acţiune necesară pentru readucerea banilor în bugetul de stat şi a bunurilor în posesia Statului (cazul cu filmul “Patul lui Procust”- 600 de mii de dolari S.U.A, cazul filmului “Lupii şi zei”- 700 de mii de lei, cazul de la Tipografia Centrală - 1,2 milioane de euro, cazul Eminescu 50 şi 52 – vreo 30 mln. de lei, pierderea monumentului de arhitectură din Eminescu 52 şi vandalizarea faţadelor monumentului de arhitectură din str. Eminescu 50, hoţiile lui Focşa şi multe alte cazuri pe marginea cărora v-am sesizat).

Am mai depus plîngeri şi cereri penale, prin care am demonstrat că eu, persoana fizică şi cetăţeanul R.M., la rînd cu alte zeci de mii de cetăţeni, am fost prejudiciat prin escrocherie şi fals, prin punerea în circuit a plăcuţelor de înmatriculare a transportului auto viciate de către CRIS EGIRTRU. La fel, am cerut atragerea la răspundere penală a conducerii Ministerul Culturii pentru escrocherie în proporţii deosebit de mare şi a unui şir de judecători care au adoptat hotărîri vădit contrar legii şi arbitrare probelor, care m-au prejudiciat de sume financiare care depăşesc 1 milion de lei şi, la fel, nu s-a întreprins nimic. Organele Statului şi, în particular, C.N.A. şi Procuratura, menirea cărora este vegherea executării legii şi protejarea banului şi bunului public, se ocupă, contrar legii, de protecţia hoţilor, de muşamalizarea crimelor, devenind ei înşişi, procurorii şi anchetatorii, complici la crime. 

Pe data de 12.05.2014, am adresat Procuraturii Generale şi C.N.A. plîngere penală, prin care am demonstrat atacurile rider asupra investiţiilor şi investitorilor, punerea în circuit a plăcuţelor de înmatriculare a transportului auto viciate şi necorespunzătoare, producerea ilegală, clandestină a plăcuţelor de înmatriculare, procurarea utilajului şi a semifabricatelor de către CRIS REGISTRU în afara oricărui concurs, spălare de bani în proporţii de peste 15 mln. de lei, prejudicierea mea şi a miilor de cetăţeni cu vreo 10 mln. lei, favorizarea unui agent economic din Polonia în defavoarea agenţilor economici din ţară, plîngere care a fost examinată de către ofiţerul de urmărire penală al C.N.A. Ion Crudu, supravegheat de către procurorul Marina Botezatu, care, la data de 30.06.2014, a emis ordonanţa de nepornire a urmăririi penale, deşi crima a fost demonstrată.

Această ordonanţă am contestat-o procurorului ierarhic superior, care, la data de 23 iulie 2014, mi-a respins plîngerea, prin ordonanţa semnată de către vice-procurorul Procuraturii Anticorupţie A. Popenco. În continuare, am contestat ordonanţele menţionate la judecătorul de instrucţie a Judecătoriei sect. Buiucani, Chişinău, care, la data de 08 august 2014, a admis plîngerea mea, a declarat nule ordonanţele menţionate şi a dispus reluarea procesului penal şi examinarea plîngerii mele conform prevederilor art. 274 C.P.P. Între timp, şi pentru a ajuta organul de urmărire penală, am mai depus o cerere, prin care am cerut să se întreprindă acţiuni procesuale concrete pentru a se face lumină asupra unor fapte concrete şi pentru a adopta o decizie cît mai legală, însă organul de urmărire penală şi procurorul s-au făcut chiori şi surzi şi, respectiv, nu au întreprins nimic pentru a descoperi crimele descrise, ci invers, au muşamalizat cazul menţionat, iar asta pentru a proteja persoane cu înalte funcţii în Stat.

Pe data de 29 septembrie 2014, procurorul L. Rudei, în mod repetat şi prin nesupunere faţă de lege, a emis ordonanţă de nepornire a urmăririi penale, iar pe data de 23.10.2014, acelaşi procuror A. Popenco, mi-a respins plîngerea. Pe data de 21.11.2014, Judecătoria Buiucani, în mod repetat, a constatat că organul de urmărire penală a ignorat legea şi, în special, prevederile ar. 9, 28, 254 C.P.P. şi a declarat ordonanţele din 29.09.2014 şi din 23.10.2014 drept nule, dispunînd iarăşi reluarea procesului penal şi examinarea plîngerii mele sub aspect penal.

Pe data de 26.05.2014, am depus o altă plîngere penală în privinţa unui şir de judecători, care au emis şi continuă să emită hotărîri de judecată vădit ilegale, dar comandate şi plătite, arbitrare probelor, judecători care au admis un recurs depus în baza unui mandat fals, care au admis falsificarea mandatului şi dosarului în cadrul Curţii Supreme de Justiţie, hotărîri şi acţiuni ilegale şi criminale, prin care eu şi familia mea am fost prejudiciaţi cu peste un milion de lei şi prin care mi s-a interzis (îngrădit) dreptul la muncă, drept garantat de Constituţie şi de legislaţia Europeană, la care Moldova este parte.

Şi în cazul dat, organul de urmărire penală şi procurorii nu au întreprins nimic pentru a descoperi crima, pentru a stabili cine a falsificat şi în care condiţii dosarul şi mandatul pretinsului avocat, ci au procedat invers, prin loialitate, prin neluare de atitudine şi prin colaborare, la data de 01.08.2014, procurorul D. Compan a emis ordonanţa de nepornire a urmăririi penale, iar pe data de 25.08.2014, procurorul Procuraturii Anticorupţie, E. Harunjen a fost emisă ordonanţa de respingere a plîngerii mele, fără ca să ţină cont de pretenţiile înaintate şi fără ca să acorde un răspuns clar şi legal asupra celor expuse în cererea menţionată şi în cea suplimentară din 21.10.2014. La fel ca şi în cazurile menţionate, pe data de 20.10.2014, Judecătoria Buiucani a anulat ordonanţele din 01.08.2014 şi din 25.08.2014, a dispus reluarea procesului penal şi examinarea cererilor mele în conformitate cu prevederile art.274 C.P.P.

Anterior, pe parcursul anilor 2008-2011, procurorii au pornit, la comanda ministrului Culturii, împotriva mea 5 urmăriri penale ilegale, comandate pentru a mă intimida şi şantaja, care au fost clasate din lipsă de infracţiune. În continuare, am fost despăgubit de către instanţele de judecată pentru atragerea mea ilegală la răspundere penală, iar Procuratura Anticorupţie mi-a adus scuzele de rigoare. Mi s-au alocat din bugetul statului sumele de bani pe care le-am achitat pentru asistenţă juridică şi prejudicii morale. Deşi statul a suportat nişte plăţi generate de executarea unor comenzi ilegale şi de incompetenţa procurorilor, oricum acestor procurori, care au iniţiat urmăriri penale ilegale şi la comandă, nu li s-a întîmplat nimic, ci invers, au fost promovaţi în funcţii. Reiese din aceasta că, în cadrul Procuraturii, pentru a fi avansat în funcţii, trebuie să atragi la răspundere penală persoane nevinovate, incomode guvernării şi să acoperi crimele comise de funcţionarii statului, de guvernanţi.

Apare simpla întrebare: este vorba de nedorinţă şi rea credinţă, de muşamalizare şi complicitate a organului de urmărire penală la crimă, de vînzare-cumpărare a deciziilor procurorilor ori de necunoaşterea legii şi incompetenţă totală a organului de urmărire penală şi a procurorilor ?

Avînd unele discuţii cu persoane din cadrul C.N.A. şi a Procuraturii, am înţeles că există comandă de la conducerea Procuraturii Generale de a iniţia urmăriri penale în privinţa persoanelor incomode şi de a nu întreprinde nimic în privinţa cererilor mele, de a muşamaliza cazurile menţionate şi nu numai atît, ci şi de neacumulare de probe şi, respectiv, de clasare a proceselor penale, ceea ce este extrem de grav.

Dacă este aşa, domnule procuror general, dacă cu adevărat acoperiţi crimele înalţilor funcţionari şi dacă porniţi urmăriri penale împotriva persoanelor incomode guvernării, atunci mai există o singură soluţie valabilă şi legală – să vă depuneţi demisia, cît nu este prea tîrziu.

Sînt dispus să cred versiunii menţionate, precum că, de fapt, conducerea Procuraturii dă indicaţii ilegale subalternilor, deoarece, în virtutea funcţiei pe care am deţinut-o, cunosc o serie de ofiţeri din cadrul C.N.A. şi o mulţime de procurori, care cu adevărat sînt bine pregătiţi, buni profesionişti, cunosc bine normele legale, însă cu riscul de a fi consideraţi incompetenţi sau..., nu întreprind măsurile procesual-penale impuse de lege şi necesare descoperirii crimelor economice, nu acumulează probele necesare stabilite în mod intenţionat, ignoră cu desăvîrşire prevederile art. 9, 28 şi 254 C.P.P, nu întreprind nimic, pentru că aşa este comanda – de a nu atrage la răspundere penală funcţionarii statului şi pe judecătorii corupţi pînă în măduva oaselor.                                                                                                         

Cît timp oare se vor mai tolera şi promova asemenea fărădelegi? Cît timp oare se va mai permite amestecul din afară asupra înfăptuirii justiţiei? Cît timp oare nu li se va permite procurorilor să-şi facă treaba?

Cît timp oare procurorii vor permite celor din afară să influenţeze justiţia şi pe ei înşişi? Cît timp oare se vor porni urmăriri penale comandate şi în privinţa persoanelor incomode? Cît timp oare ordonanţele Procuraturii şi hotărîrile de judecată vor mai fi marfă sau un bun de cumpărare-vînzare?

Nu cred că se emit ordonanţe şi hotărîri vădit ilegale şi arbitrare probelor cu titlu gratuit, fiindcă orice marfă are preţul stabilit şi negociat. Procurorii şi judecătorii, prin acţiunile lor ilegale, demonstrează că ei sînt deasupra legii şi că pentru ei, în general, nu există lege, la fel cum şi pentru funcţionarii statului. Noi, cetăţenii R.M., nu ne-am dorit o asemenea reformă a Procuraturii şi Justiţiei.

Sincer să fiu, îmi pare rău că banii contribuabililor europeni şi americani se duc pe apa sîmbetei.

Faţă de cele expuse mai sus, pentru a se pune capăt furtului banului public, a cetăţeanului, solicit:                       

1. Să se iniţieze o investigaţie asupra celor expuse, iar în cadrul investigaţiei să se stabilească: 

1.1. Motivele nesupunerii legii a organului de urmărire penală şi a procurorilor menţionaţi?         

1.2. Verificarea cunoştinţelor şi a competenţelor profesionale ale procurorilor Procuraturii Anticorupţie.

1.3. Stabilirea persoanelor care influenţează procurorii la adoptarea ordonanţelor ilegale.          

1.4. Atragerea la răspunderepenală a procurorilor care emit ordonanţe comandate şi ilegale.    

1.5. Atragerea la răspundere penală a procurorilor care nu se supun C.P.P, care, prin acţiunile lor criminale, muşamalizează crime, sînt complici la crimă şi ştirbesc imaginea Procuraturii.

2. Să dispuneţi iniţierea unei anchete de serviciu, ridicarea tuturor plîngerilor şi cererilorpenale depuse de mine la C.N.A. şi Procuratură, pe parcursul anilor 2007-2014, şi dispunerea examinării lor sub aspect penal şi sancţionarea procurorilor care au muşamalizat crimele şi care au statut de complicitate.

3. Să vă depuneţi demisia de onoare domnule procuror general, dacă mai există onoare.

4. Despre rezultatul examinării şi măsurile întreprinse, solicit să fiu informat legal.

Ion ŞIMAN

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
01.11.24 - 13:40
02.11.24 - 13:26