Planul de victorie al lui Zelenski exclude categoric cedarea de teritorii Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a prezentat, Miercuri, "planul de victorie" într-un discurs rostit în Parlamentul de la Kiev şi a exclus posibilitatea cedării de teritorii Rusiei pentru a pune capăt războiului declanşat de Moscova în Februarie 2022, relatează AFP, Reuters şi DPA.

"Pentru noi toţi, ucrainenii, planul de victorie a fost pregătit", a declarat Zelenski în faţa deputaţilor, potrivit unei înregistrări video difuzate pe contul de Facebook al Preşedinţiei ucrainene.

Şeful statului ucrainean a exclus cedarea de teritorii Rusiei sau "îngheţarea" conflictului de-a lungul liniei frontului, estimînd că Moscova trebuie să piardă războiul pe care l-a declanşat în Februarie 2022.

"Rusia trebuie să piardă războiul împotriva Ucrainei. Nu poate exista o îngheţare (a liniei frontului). Nu poate exista nici un schimb în ceea ce priveşte teritoriul Ucrainei sau suveranitatea acesteia", le-a spus el parlamentarilor, adăugînd că Ucraina şi aliaţii săi trebuie să forţeze Rusia să participe la un summit pentru pace şi să fie gata să pună capăt războiului.

El a denunţat, totodată, sprijinul Chinei, Coreii de Nord şi Iranului pentru efortul de război al Rusiei.

"Coaliţia de criminali, cu Putin, include acum Coreea de Nord. (...) Toată lumea vede ajutorul regimului iranian pentru Putin. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cooperarea Chinei cu Rusia", a denunţat Zelenski în faţa deputaţilor ucraineni.

Zelenski a afirmat că Phenianul participă de facto la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, relatează Reuters. În discursul său, liderul ucrainean a afirmat că serviciile sale de informaţii au confirmat că Phenianul a furnizat Rusiei nu numai arme, ci şi soldaţi.
Volodimir Zelenski i-a solicitat din nou Occidentului să ridice restricţiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acţiune împotriva Rusiei. El le-a cerut partenerilor să ridice restricţiile privind utilizarea armelor cu rază lunga de acţiune pe întreg teritoriul Ucrainei ocupat de Rusia şi pe teritoriul rus, precum şi continuarea ajutorului pentru echiparea brigăzilor de rezervă ale forţelor armate ucrainene.
Pe de altă parte, şeful statului ucrainean a cerut ca Ucraina să primească cît mai curînd invitaţia de a deveni membră a NATO.

''Acest plan depinde de parteneri. Subliniez, de parteneri'', le-a transmis Zelenski aleşilor de la Kiev. El a accentuat că este important ca inamicul rus să fie respins pe teritoriul său, astfel încît populaţia rusă să poată înţelege cu adevărat natura războiului şi în cele din urmă să se ridice împotriva Kremlinului.

Ambasadoarea Ucrainei la NATO, Natalia Galibarenko, a declarat, pentru Reuters, că ţara sa doreşte să primească această invitaţie înaintea încheierii mandatului lui Joe Biden de preşedinte al SUA, susţinînd că acest lucru ar fi o moştenire potrivită pentru actualul lider de la Casa Albă.

''Ideea noastră este că o invitaţie trimisă Ucrainei în acest moment ar fi un semnal politic. Credem sincer că aceasta poate fi o parte a moştenirii actualei Administraţii americane'', a explicat Galibarenko.

Alegerile prezidenţiale din SUA de la începutul lunii Noiembrie creează incertitudini majore pentru Kiev, întrucît Statele Unite sunt cel mai mare furnizor de sprijin militar pentru Ucraina de la începerea agresiunii ruse în Februarie 2022.

În timp ce candidata democrată Kamala Harris a semnalat că sprijinul pentru Kiev va continua dacă va fi aleasă preşedinte al SUA, republicanul Donald Trump nu a fost clar legat de modul în care va gestiona războiul dintre Ucraina şi Rusia.

Un alt aspect al ''planului de victorie'' prezentat de Volodimir Zelenski este posibilitatea ca ţările vecine Ucrainei să doboare de pe teritoriile lor dronele ruse aflate deasupra Ucrainei.

Zelenski a menţionat, totodată, desfăşurarea de mijloace de descurajare non-nucleare în ţara sa. "Ucraina îşi propune să desfăşoare pe teritoriul său un set cuprinzător de măsuri strategice de descurajare non-nucleare, care vor fi suficiente pentru a proteja Ucraina de orice ameninţare militară din partea Rusiei", a spus el, precizînd că acest punct a fost detaliat într-o "anexă secretă" la planul său de victorie şi a fost prezentat SUA, Marii Britanii, Franţei, Italiei şi Germaniei.

De asemenea, preşedintele ucrainean a anunţat că le oferă aliaţilor occidentali acces la materii prime valoroase ale ţării sale. El a spus că Ucraina are resurse ''valorînd mii de miliarde de dolari americani'', printre care uraniu, titan, litiu şi grafit.

Materiile prime fie vor cădea în mîinile Rusiei şi ale aliaţilor ei, fie vor rămîne alături de Ucraina şi de lumea democratică, a susţinut şeful statului ucrainean.

Acesta a promis că după încheierea războiului Ucraina îşi va folosi experienţa militară pentru a asigura securitatea Europei şi a NATO. ''Soldaţii ucraineni vor putea chiar înlocui trupe SUA în Europa'', a adăugat Volodimir Zelenski.

Kremlinul a respins, Miercuri, planul de victorie prezentat de preşedintele ucrainean în plenul Parlamentului de la Kiev, cerînd Ucrainei "să se trezească".

"Singurul plan de pace, care poate exista, este ca regimul de la Kiev să înţeleagă că politica sa este fără perspectivă şi că este necesar să se trezească", a declarat pentru presă purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

01.10.24 - 00:41
01.10.24 - 00:52
01.10.24 - 00:43
01.10.24 - 00:50
02.10.24 - 00:22
03.10.24 - 15:32
03.10.24 - 15:29
03.10.24 - 15:30
04.10.24 - 00:11
04.10.24 - 00:13
04.10.24 - 00:15
02.10.24 - 00:13
02.10.24 - 00:20
02.10.24 - 00:11
02.10.24 - 00:18