PLAHOTNIUC ŞI-A VÎNDUT TOT LUI HOTELUL DIN CENTRUL CHIŞINĂULUI
„Codru” a ajuns la Finpar Invest
După ce a privatizat această proprietate a statului (este vorba despre celebrul Hotel CODRU – nota red.) pe bani mărunţi şi a cumpărat-o prin intermediul unei firme ce îi aparţine, controversatul afacerist Vladimir Plahotniuc a vîndut hotelul, numai că tot sieşi.
Mai exact, companiei Finpar Victoria Limited, parte a întreprinderii mixte Finpar Invest SRL, aceeaşi companie care a acaparat insulele din parcul „La Izvor” şi cafeneaua „Guguţă" din oraşul Chişinău.
Privatizat cu 50 de milioane de lei, în 2008, de Daranian Holdings Limited din Cipru, în doar cîteva săptămîni Hotelul Codru a devenit proprietatea Investment Development Group, ambele offshoruri fiind reprezentate de Cristina Balan, care administrează mai multe afaceri ale oligarhului Vladimir Plahotniuc.
În iulie 2010 Complexul Hotelier Codru devine asociat în întreprinderea Finpar Invest SRL, cu sediul în Chişinău, potrivit unui proces verbal al Adunării generale a asociaţilor. Cota de participare este estimată la aproape 24 la sută din capitalul social al societăţii, sau peste 65 de milioane de lei.
Peste mai puţin de două luni, în septembrie 2010, Investment Development Group vinde acea cotă de participare, astfel încît hotelul Codru devine proprietatea Finpar Victoria Limited, unul dintre doi asociaţi ai Finpar Invest SRL.
În mai 2012 deja, potrivit unui extras din Registrul de stat al Persoanelor juridice, singurul asociat al Finpar Invest SRL era OTIV Prime Real Estate B.V. din Olanda.
Analiştii politici susţin că toate aceste operaţiuni au fost efectuate pentru a şterge urmele privatizării ilegale a hotelului Codru, care, potrivit Curţii de Conturi, a prejudiciat statul cu cel puţin 160 de milioane de lei.
„Noi spunem Finpar Invest, dar în spatele lor se ştie destul de bine că stă acest personaj care este o molimă şi este o mare pecingine pe trupul Republicii Moldova. Privatizarea hotelului Codru s-a făcut totalmente ilegal, dar sigur că Plahotniuc s-a înconjurat de persoane destul de şmechere”, afirmă Valentin Dolganiuc.
„Plahotniuc face jocuri acum cu mai multe active ale sale, şi de la Victoriabank, şi de la Codru, pe care el le mută sau le vinde de la o structură la alta, fie că sînt proprietatea lui, fie că aparţin unor parteneri de afaceri de-ai săi. O face cu simplul scop de a pierde urma proprietarului final. Plahotniuc pînă la urmă vrea să demonstreze că nu mai are acţiuni, că nu mai este deputat, că nu mai deţine hotelul Codru. Dar, aceste acţiuni vor fi controlate tot de el şi aceste proprietăţi vor fi controlate tot de el”, a comentat şi analistul politic Bogdan Ţîrdea.
Potrivit dezvăluirilor făcute de justiţia britanică, compania cipriotă a lui Plahotniuc, Finpar Victoria Ltd, este unicul asociat al OTIV Prime Holding B. V., înregistrat în Olanda. În acest holding intră mai multe companii, inclusiv OTIV Prime Real Estate B.V., asociat unic al Finpar Invest SRL.
Presa a scris în nenumărate rînduri că Holdingul OTIV aparţine lui Plahotniuc, iar denumirea vine de la iniţialele numelor membrilor familiei sale: Oxana, Timofei, Inochentie şi Vladimir.
Aceeaşi companie este şi fondatorul altor două afaceri ale oligarhului - hotelul Nobil şi clubul de noapte Drive.
Finpar Invest este adminstrată de către Ghenadie Sajin, unul dintre afaceriştii care a participat împreună cu judecători şi procurori la vînătoarea ilegală din Pădurea Domnească soldată cu moartea lui Sorin Paciu. Presa a scris că Sajin este apropiatul lui Plahotniuc.
Totodată, Finpar Invest a intrat în atenţia opiniei publice, după ce a cîştigat trei procese la Curtea Supremă de Justiţie împotriva Primăriei Chişinău. În primul caz, CMC urmează să transmită în proprietatea companiei cele două insule de pe lacul din Parcul „La izvor“, cu o suprafaţă de peste un hectar, estimate de experţi imobiliari la aproximativ 4 milioane de euro, împreună cu aproape jumătate de hectar de parc aferent restaurantului care, potrivit experţilor, este evaluat la suma de aproximativ 400 de mii de euro.
Finpar Invest a cîştigat prin CSJ şi cafeneaua „Guguţă“ din parcul central al capitalei. Localul are o suprafaţă de o mie două sute de metri pătraţi şi un teren aferent de aproape jumătate de hectar.
Potrivit investigaţiilor din presă, în 2007, 80 la sută din edificiu a fost vîndut cu 5 milioane de lei unei persoane fizice, fără acordul CMC-ului, care era acţionar majoritar. Ulterior, persoana fizică a vîndut întreg imobilul unei firme la preţul de doar 2 milioane jumătate de lei, iar peste o lună, în pofida preţului mic de achiziţie, firma a gajat cafeneaua la suma de 1 milion de euro. Deja peste doi ani "Guguţă" a fost revîndut unei alte firme, care în 2009 a fuzionat prin absorbţie cu Finpar Invest.
Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a face comentarii.
Sursa: Jurnal.md