Peste 10.000 de moldoveni au participat la evenimentele organizate de către diaspora dedicate Mărțișorului şi sărbătorii de 8 martie

Biroul pentru Relații cu Diaspora vă prezintă bilanțul primelor dintre cele peste 45 de evenimente organizate de către semenii noștri de peste hotare dedicate sărbătorilor de primăvară în perioada 27 februarie - 17 martie 2013. Majoritatea evenimentelor s-au datorat inițiativei şi eforturilor voluntare ale asociațiilor diasporale. Biroul pentru Relații cu Diaspora, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, misiunile diplomatice și oficiile consulare ale RM, Biroul pentru Relații Interetnice, Ministerul Educației, Ministerul Culturii, Organizația Internațională pentru Migrație, Air Moldova au contribuit la buna desfăşurare a evenimentelor. Toate serbările au reușit să se deosebească prin programul artistic și modalitățile prin care au promovat cultura noastră. În cadrul evenimentelor au participat circa 10000 de moldoveni.

 

Baku - Ambasada Republicii Moldova în Republica Azerbaidjan a distribuit postere stilizate conținînd Legenda Mărțișorului în limbile română, azeră și rusă și Harta turistică „Bine ați venit în Moldova Vinicolă”. Invitatul special al serii a fost Pasha Parfeny.

Berlin - Societatea Moldovenilor din Germania şi Ambasada Republicii Moldova în Germania în parteneriat cu hotelul Friedrichshain a avut ca invitați pe Aureliu Ciocoi, Ambasador al Republicii Moldova în Germania, Ludmila Dumitraş, Director al Agenției Naționale a Turismului din Republica Moldova. În hotel a fost organizată o expoziție de tablouri ale pictorului caricaturist de talie mondială, Valeriu Kurtu, originar din Republica Moldova. Oaspeții au făcut donații, care vor fi utilizate pentru susținerea Casei de copii cu dizabilități din s. Visoca, r. Soroca.

Bucureşti - Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti a organizat o masă rotundă cu studenții moldoveni de acolo şi s-a convenit ca Ambasada să acorde sprijinul necesar studenţilor în relaţia cu instituţiile şi oficialităţile din România şi să susţină iniţiativele organizaţiilor noastre din România.

Budapesta - Ambasada RM la Budapesta, Institutul Francez din Budapesta au inclus în cadrul Festivalului Țărilor Francofone 2013 la Budapesta spectacolul dedicat Mărțişorului cu dansuri şi cântece tradiţionale moldoveneşti al ansamblului de dans popular “Moştenitorii” din or. Rîşcani, RM. Concertul a fost urmat de o expoziţie de artizanat şi o recepţie cu bucate şi vin moldovenesc. La eveniment ambasadorul Alexandru Codreanu a ținut un discurs de salut și prezentare a Mărțișorului.

Dublin – Centrul de Excelență în Promovarea Creativității Românești în parteneriat cu asociația diasporală “Moldova Vision” au organizat spectacolul de folclor “Din suflet pentru mama”. De asemenea, în program au fost cîntece și dansuri românești alături de Mariana și Adriana Anghel.

Geneva - Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lîngă oficiul ONU din Geneva în parteneriat cu Asociația moldo-română ”Mihai Eminescu” şi Comunitatea Moldavă din Elveția au familiarizat copiii și participanții cu tradițiile moldovenești, învățîndu-i cum să confecţioneze mărțişoare.

Iaşi - Consulatul General al RM și Asociația Tinerilor Români din Afara Graniţelor din Iaşi (ATRAG) au organizat flashmob-ul „Mărţişor ATRAG-ător”. În cadrul acestuia s-au dăruit 200 de mărțișoare în diferite puncte cheie ale oraşului.

Istanbul – În cadrul evenimentului a fost expusă istoria și tradiția Mărțișorului de către reprezentanții Consulatul General al Republicii Moldova la Istanbul. De asemenea, în program au fost incluse dansuri moldovenești, cîntece naționale și prezentarea obiceiurilor naționale.

Karaganda – Asociația “Dacia” a organizat pentru prima dată o festivitate dedicată Mărțişorului în Karaganda. La eveniment a participat şi consulul României, Cătălin – Gabriel Mirea. Naistul Vasile Iovu, interpreta Zinaida Bolboceanu şi ansamblul “Dor” au fost invitații speciali ai evenimentului.

Londra - Asociația moldo – britanică pentru cultură și dezvoltare “Vatra”  a avut în program recitalul interpretei din RM, Vica Demici şi a colectat fonduri pentru copiii defavorizați din RM în urma vînzării mărțișoarelor.

Madrid - Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei în parteneriat cu activiștii asociației moldo-româno-spaniole „Trajanos” au organizat o microexpoziție a mărțișoarelor.

Minsk – La eveniment s-au oferit mărţişoare tuturor invitaţiilor. Au ținut discurs Ambasadorului RM în RB, Gheorghe Hioară și conducătorul Comunităţii moldovenilor din RB, dna Antonina Valko. Au avut loc prezentări despre istoria şi tradiţia Mărţişorului, audiindu-se și unele piese muzicale naţionale. De asemenea moldovenii s-au bucurat de prestația colectivelor reprezentanţilor comunităţii moldovenilor – Plai, Prietenia ş. a. S-a organizat și expoziţia de obiecte de artă şi carte moldovenească, care a fost încununată de recepţia organizată din sponsorizări.       

Moscova – Evenimentul dedicat sărbătorilor de primăvară a fost organizat de către Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă în parteneriat cu  „Конгресс Молдавских  Диаспор”, ООО „Ампир Инторг Строй”,ООО „Ростэк – Дюфримол”, „Proximent Commercial LTD”, „Мигдал Трейдинг” ТД (Moldova), „Крикова” ТД (Moldova), „Элит Фрукт” (Moldova). La el au participat reprezentanți ai misiunilor diplomatice străine acreditate în Federația Rusă, funcționari publici ai Guvernului Federației Ruse, diasporei și ai tineretului studios. În cadrul programului au fost piese muzicale si scenete interpretate de elevii Gimnaziului Nr. 46, s. Malahovka.

Odesa - Consulatul Republicii Moldova la Odesa a reuşit să organizeze un concert la care au participat elevi și studenți ai liceului specializat „Ciprian Porumbescu”.

Padova - Asociația Baştina a organizat o festivitate de amploare “Mărțişor - Femei în Primăvară”, care a adunat în jur de 3000 de spectatori. Programul artistic a inclus concertul Nataliei Gordienco și a lui Pasha Parfeny, dansuri populare, recital de versuri. Peste 1500 de mărțişoare confecționate manual de către copiii din centrele de plasament din mun. Chişinău au fost dăruite diasporei.  La eveniment a participat consulul general al Republicii Moldova în Italia, Nicolae Nuca împreună cu soția sa, cît şi Victor Lutenco, Şef al BRD. Mai multe asociații şi grupuri au fost implicate în organizare: CONFAUD - Confederația Asociațiilor Unite din Diaspora, Asociația “Connect-Moldova” din Castelfranco Veneto, grupul de copilaşi „Micuțe Opincuțe” al asociației „Auser-Insieme”, Asociația „Burebista”, grupul de dansatori „Hora Basarabiei”.

Paris – La Paris au fost organizate două evenimente la care au participat Ambasadorul Oleg Serebrian şi Victoria Mahu, fosta solistă a formației ,,Millenium”.  La concertul organizat de Clubul Liberal Paris au evoluat artiști din Basarabia stabiliți de mai mult timp în Franța - Ion Sîli, Valentina Tacu, Irina Bulai și ansamblul de copii ,,Mărțișor”. La Paris a mai avut loc un eveniment organizat de către Asociaţia Culturală „Mihai Eminescu”, Clubul Liberal Franţa, Asociaţia „Jeunes Moldaves”, Asociaţia Mediatică „Pro-Diaspora France”, Asociația „Connexions Moldavie”,  Asociația „Uniunea Interculturală”,  Asociația "Pro-Neamul" și Asociația „Art & Heritage Club France”. Invitatul de onoare al serii a fost epigramistul Efim Tarlapan.

Roma – Asociația “San Mina ONLUS” a organizat festivalul “Mărțişorul copiilor – internațional”, în cadrul căruia au participat copii talentați în muzică şi dans atît din familii moldoveneşti, cât şi copii de alte naționalități.

Reggio Emilia - Asociația Socio-Culturala „Mihai Eminescu” din Reggio Emilia împreună cu Biserica Ortodoxă Română şi Grupul Muzical „Datina” au avut invitați speciali: Consulul General al Moldovei la Bologna, Nicolae Nuca, Consulul General al României la Bologna, Dan Eugen Pineta, reprezentanți ai Primăriei din Reggio Emilia, interpretul de muzică populară Veaceslav Binzari și fostul solist vocal al Formației „Noroc” Iulian Caranfil.

Sarajevo - Alexandru Murzac și Neboisa Peric, cu suportul Ambasadei Republicii Moldova din Budapesta și în cooperare cu Ambasadele României și Bulgariei din Sarajevo, au organizat evenimentul cu genericul “Întîlnirea culturilor”. Festivitatea a inclus schimb de mărțișoare și savurare de bucate tradiționale acompaniate de muzică balcanică.

Sofia - La eveniment au participat reprezentanţii Asociaţiei „Роден край - Plai Natal” şi membri ai comunităţii moldoveneşti din Bulgaria. În cuvântul de salut adresat celor prezenţi, reprezentanţii Ambasadei RM au evidenţiat importanţa respectării tradiţionalei sărbători a primăverii, semnificaţia legendelor Mărţişorului în cultura şi folclorul ţării noastre. Programul festivităţii a inclus, de asemenea, oferirea de mărţişoare tuturor invitaţilor şi flori doamnelor şi domnişoarelor.

Strasbourg - Reprezentanța Republicii Moldova pe lîngă Consiliul Europei a organizat concertul de muzică populară și de estradă în cadrul căruia a evoluat formația „ODEON” de la Paris şi naistul Dorin Gheorghelaș. Oaspeții de onoare au fost Ambasadorul și Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lîngă Consiliul Europei, Tatiana Pârvu  și Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Franceză, Oleg Serebrian. 

Tallinn - Asociația moldovenilor  “Luceafărul”, formația etnofolclorică “Noroc”, formația de dans “Bucuria” și Ambasada Republicii Moldova în Estonia au organizat un eveniment cu un program artistic complex. Pe lîngă prestația partenerilor, a fost organizată o expoziție de mărțișoare şi o recepție cu degustare de bucate tradiționale și vinuri moldovenești.

Torino - Asociația “Basarabia” din Torino au adus invitați speciali: Vadim Zmeu, Consulul Moldovei din Bologna și Victor Lutenco, Șeful BRD. Oaspeți de onoare au mai fost reprezentanții Bisericilor Ortodoxe din Torino. În program a fost recitalul poeziilor lui G.Vieru și concertul cu artiști precum trupa “Catharsis”, Doina Sulac și grupul muzical "AMURG".

Varşovia - Ambasada Republicii Moldova și Ambasada României în parteneriat cu Mitropolia ortodoxă a Varșoviei și a întregii Polonii au avut în program slujba divină în biserică. După ea a urmat o întîlnire prietenească cu cocktailuri, însoțită de numere artistice.

Verona – În program a fost inclus concertul Nataliei Gordienco și a lui Pasha Parfeny precedat de dansuri tradiționale, cîntece populare.

Viena - Ambasada RM în Republica Austria în cooperare cu Comunitatea moldovenilor din Austria au avut în program prestația ansamblului condus de ţambalagiul, Victor Copacinschi şi recitalul vocal interpretat de Olga Bolgari.

Vilnius - Asociația ”Dacia” în colaborare cu Ambasada RM la Vilnius au avut un program care a inclus un  schimb de mărțișoare între participanți, răsfoirea  albumului de fotografii și vizionarea filmului despre Republica Moldova. De asemenea, în program a fost inclusă și  degustarea bucatelor tradiționale moldovenești.

Washington - Evenimentul organizat de către Bogdan Banu sub egida Asociației Studenților și Tinerilor profesioniști ROMâni (ASTROM),  din zona Washington, DC a inclus atît un concert de muzică populară cu Valentina Popa, cît și prestația lui DJ Smurf. Ambii au venit special de la New York cu această ocazie. Doamnele și domnișoarele au fost întâmpinate la intrare cu tradiționalele Mărțișoare, iar invitații au putut degusta de-a lungul serii dintr-un meniu tipic românesc care conținea o bogată varietate de vinuri românești și moldovenești.

Persoana de contact:

Dana Muntean,

Consultant Național în Comunicare, Biroul pentru Relații cu Diaspora

Tel. +37368959403, e-mail: dana.muntean@gov.md

www.diaspora.md