Peskov spune că nu are aşteptări de la vizita lui Olaf Scholz în Ucraina

Kremlinul a anunţat, Luni, că nu are aşteptări speciale de la vizita cancelarului german Olaf Scholz în Ucraina, într-o perioadă de speculaţii privind lansarea unui eventual proces de pace, relatează AFP, scrie Agerpres.

”Nu aş spune că avem aşteptări de la această vizită. Urmărim toate contactele diplomatice”, a declarat presei purtătorul de cuvînt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
"Germania îşi menţine linia sa de susţinere necondiţionată faţă de Ucraina", a mai spus el, salutînd, pe de altă parte, reluarea contactelor lui Olaf Scholz cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Cancelarul german efectuează, Luni, o vizită neanunțată la Kiev, prilej cu care a anunțat încă un ajutor militar pentru Ucraina de 650 de milioane de euro, promițînd că țara sa va rămîne cel mai mare susținătoral Ucrainei în Europa.
Vizita, a doua de la declanşarea invaziei Rusiei din Ucraina în urmă cu aproape trei ani, semnalează sprijinul Berlinului într-un moment de incertitudine înainte de revenirea la Casa Albă a lui Donald Trump şi în contextul în care forţele ruse avansează constant în teren.

Scholz va purta discuţii cu preşedintele Volodimir Zelenski, care încearcă să convingă NATO să invite Ucraina să adere la Alianţă cu prilejul unei reuniuni de la Bruxelles din această săptămînă.

Vizita i-ar putea oferi cancelarului german prilejul de a-şi întări bilanţul în materie de politică externă, într-un moment în care este angrenat într-o luptă politică pentru realegere în scrutinul anticipat din Februarie anul viitor, după ce coaliţia sa s-a prăbuşit în Noiembrie, comentează Reuters.

Între timp, cancelarul german se află sub presiune atît din partea celor care susţin că nu face suficient pentru a ajuta Ucraina, cît şi, de partea cealaltă, a alegătorilor care vor ca Germania să nu mai trimită arme şi ajutor Ucrainei.

Deşi a afirmat în mod repetat că Germania este al doilea cel mai mare furnizor de arme pentru Ucraina după SUA, Scholz a refuzat să trimită rachete de croazieră Taurus Kievului, de teamă că acest lucru i-ar putea atrage ţara într-un conflict direct cu Rusia.

De asemenea, el i-a iritat pe aliaţi, între care şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru că a discutat la telefon, în Noiembrie, cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru prima dată după aproape doi ani, unii critici afirmînd că a vizat un cîştig electoral pe plan intern.

"Germania va rămîne cel mai puternic susţinător al Ucrainei în Europa", a postat Scholz pe X, adăugînd că va anunţa la întîlnirea cu Zelenski trimiterea de "echipament militar suplimentar de 650 de milioane de euro, care va fi livrat în Decembrie".