Perspectivele unei contraofensive ucrainene in Sudul tarii

Războiul din Ucraina s-ar putea îndrepta către cea mai sîngeroasă etapă de pînă acum, în contextul plănuirii unei contraofensive ucrainene în Sudul ţării, pe de o parte, şi al fortificării tot mai puternice a poziţiilor ruseşti în jurul acestor teritorii, pe de altă parte, relatează The Guardian.

Kremlinul şi-a anunţat zilele trecute intenţia de a extinde războiul dincolo de Donbas, în regiunile din Sud, precum Herson şi Zaporojie, ceea ce a mărit presiunea asupra Kievului să acţioneze pentru a-şi îndeplini promisiunea de a alunga forţele invadatoare ruse din teritoriile ocupate.

„Este doar o chestiune de timp pînă vom intra în următoarea fază, mai sîngeroasă”, a declarat pentru The Guardian Oleksi Danilov, şeful consiliului naţional de securitate al Ucrainei.

„Din nefericire, se va întîmpla, căci Federaţia Rusă nu se va opri. Obiectivul său este să cucerească cît mai mult teritoriu posibil şi primul pas este să ne zdrobească. Înţelegem acest lucru şi este o mare problemă cum să facem să pregătim populaţia civilă. Ţinînd cont că atacurile aeriene au loc în toată ţara, cetăţenii noştri îşi dau seama că suntem într-o stare continuă de război. Nu ne permitem să ne relaxăm, toată lumea trebuie să fie pregătită pentru o escaladare, din orice direcţie. Am început să-i pregătim pe cei din Sud. Guvernul avertizează populaţia că trebuie să se evacueze. Toată bucata între teritoriile de la Marea Neagră şi cele de la Marea Azov se află în zona periculoasă”.

De asemenea, oficialii de la Kiev, între care vicepremierul şi ministrul pentru integrarea teritoriilor ocupate, Irina Vereşciuk, au avertizat asupra a ceea ce ar putea urma şi a unei potenţiale escaladări sîngeroase ruse ca răspuns la eforturile militare ucrainene de a avansa spre Sud.

„Va fi o mare bătălie. Nu aş vrea să sperii pe nimeni, dar cred că oricum toată lumea e conştientă de toate astea”, a spus ea.

Forţele ucrainene şi-au amplificat atacurile asupra depozitelor logistice ruseşti din regiunea Herson, ceea ce a amplificat semnalele că ar putea începe curînd o mult-aşteptată contraofensivă, în timp ce oficialităţile ruse îşi fac planuri pentru anexarea teritoriilor cucerite în actualul război.

Combatanţii ucraineni intervievaţi de The Guardian, dar şi ucraineni care au părăsit de curînd Herson descriu modul în care ruşii lucrează activ pentru a-şi fortifica poziţiile, săpînd tranşee şi punîndu-şi la adăpost tancurile.

„Continuam să ne susţinem poziţiile la Est de Nikolaev, dar intenţia noastră este să eliberăm zonele luate şi apărate de ruşi. Cea mai mare provocare e să reuşim asta cu pierderi minime”, a spus un instructor ce antrenează un batalion de infanterie undeva în Sudul ţării, şi care s-a prezentat cu numele de război „Makita”.

„Forţele ruseşti fortifică ceea ce sunt deja poziţii foarte bune. Au avut o lună la dispoziţie să-şi îmbunătăţească apărarea. Totodată, par să aducă rezerve şi un număr mare de arme, inclusiv piese de artilerie grea autopropulsată 2S7. Întîi trebuie să-i împingem înapoi spre Herson şi peste rîul Dnipro. Suntem conştienţi că va fi dificil”, a spus el.

Linia frontului sudic, pe al cărei capăt vestic este mărginit oraşul Nicolav, se întinde pe 120 de kilometri, astfel că o potenţială contraofensivă ucraineană este privită ca un test important atît al puterii forţelor ucrainene de a împinge înapoi trupele ruseşti, cît şi al capacităţii de lansa contraatacuri mai ample decît pînă în prezent.

„Teoria militară spune că ai nevoie de un avantaj numeric de trei la unu dacă eşti cel ce atacă. Numai că ei, ruşii, construiesc fortificaţii, inclusiv pentru a-şi proteja blindatele. Se vor strădui să lungească luptele pînă în Iarnă, cînd ei vor fi la adăpost, iar trupele noastre vor fi în cîmp deschis.

Totuşi, oraşul nostru este vizat de atacuri aproape zilnice şi ucrainenii sunt ucişi zi de zi, de aceea avem nevoie de o contraofensivă”, a explicat primarul oraşului Nikolaev, Alexander Senkevici.

Indiferent cînd ar putea avea loc, este evident că în centrul unei viitoare contraofensive se află Herson. Au apărut informaţii că comandanţii ruşi au mutat trupe din poziţiile vulnerabile anterioare în jurul zonelor urbane precum Herson, unde este de aşteptat să lovească înainte de toate contraofensiva ucraineană, dar au săpat şi sisteme de tranşee ce pornesc din jurul Podului strategic Antonivskii de peste Rîul Dnipro şi se întind pînă în oraş.

Catalogat drept „o vulnerabilitate-cheie pentru forţele ruseşti” de către Ministerul britanic al Apărării, podul este una din cele rute principale spre oraş alături de o şosea  peste barajul Nova Kakhovka, la Est de Herson. În ultima vreme, ucrainenii şi-au înteţit atacurile asupra depozitelor de muniţii şi a liniilor de aprovizionare ruseşti din oraş.
Euhenia Virlych şi Vladislav Gladkij, doi jurnalişti ucraineni ce au reuşit să scape din Herson recent după luni de zile, au descris situaţia din oraş.

”Ruşii îşi consolidează prezenţa aici. Sunt conştienţi de faptul că Armata ucraineană se apropie tot mai mult dintr-o direcţie”, a spus Virlych, făcînd referire la faptul că unele trupele ucrainene au ajuns la circa şase mile de oraş.

„Ruşii au devenit şi mult mai opresivi. Sunt în căutare de activişti, urme ale oricăror forţe pro-ucrainene, şi au început să-şi redistribuie punctele de control în jurul oraşului. Minează cîmpurile din împrejurimile Nikolaev. Pun mine peste tot, în timp ce soldaţii sapă tranşee”, a explicat jurnalistul ucrainean.

Totodată, forţele ruseşti par să fi început să mute depozitele de muniţii lovite repetat cu lansatoare de rachete Himars în ultimele săptămîni pentru a le scoate din raza de lovire a acestor rachete.

Într-o analiză amplă referitoare la cum ar putea arăta o contraofensivă sudică, Illia Ponomarenko,  corespondentul în domeniul Apărării al publicaţiei Kyiv Independent, a observat că, în ciuda reîntăririlor recente, trupele ruseşti sunt răsfirate de-a lungul liniei de front,  spre deosebire de Donbas, şi sunt şi mai slab instruite.

„Terenul local deschide oportunităţi pentru Ucraina. Din pricina faptului că nu sunt prea multe drumuri în provincie şi doar puţine treceri peste Rîul Dinipro, mişcarea logistică este încetinită în Herson. Blocajele de transport obligă forţele ruseşti să-şi păstreze proviziile concentrate în locuri de lîngă gări. Aceste zone sunt ţinte suculente pentru Himars”, a scris Ponomarenko.