PERICOL MAJOR DE PESTA PORCINA AFRICANA IN R. MOLDOVA

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează asupra pericolului apariției pestei porcine în R. Moldova. Unele focare care au izbucnit în Ucraina se află la o distanță foarte mică de țara noastră. Directorul ANSA spune curînd va fi convocată ședința comisiei pentru situații excepționale pentru a prevenit răspîndirea acestei boli.

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor declară că în prezent sînt necesare efosturi din partea instituțiilor statului, cît și a populației pentru a evita ca pesta porcină africană să nu se propage pe teritoriul țării, avînd în vedere că unele focare din Ucraina sînt foarte aproape de hotarul țării noastre.

„Avem cîteva focare în Ucraina și este un pericol major ca aceasta să ajungă în R. Moldova. Cazurile care au avut loc în Ucraina au demonstrat cît este de greu de intervenit atunci cînd se creează un astfel de focar. În cazul aparițeiie acestei boli toate animalele trebuie nimicite. De exemplu în Lituania a fost nimicit cel mai bun șeptel de porcine, în număr de peste 20 mii de animale, în doar 24 de ore. În același mod s-a procedat în Ucraina. Problemele cele mai mari țin de fermele mici și gospodăriile casnice, unde este mai dificil să se respecte toate normele necesare”, remarcă Gheorghe Gaberi, director general ANSA.

El mai spune că în scurt timp va fi convocată ședința comisiei pentru situații ecepționale.

Cel mai mare pericol de propagare a pestei porcine îl reprezintă mistreții, care sînt mai dificil de monitorizat. La moment, pe teritoriul R. Moldova nu a fost depistat nici un caz de pestă porcină. Totuși specialiști din UE monitorizează în continuu situația de la noi din țară, pentru a nu permite ca această boală să nu ajungă la mistreții din România, care migrează foarte activ.

„Sîntem îngrijorați de zona transnitriană, unde nu putem interveni, iar sistemul veterinar de acolo a rămas acolo unde a fost, iar medicii noștri veterinari nu au acces pe acest teritoriu. Cel mai apropiat focar se află în regiunea Odessa, la 1,5-2 km de la hotarul țării. În Lituania nimeni nu știe cum acest focar a ajuns în țară, chiar dacă se respectau strict toate normele sanitare”, afirmă Gaberi.

Reprezentanții ANSA mai spun că în Ucraina au fost deja nimiciți 40-100 de mii de porci în ultimele luni, fiind eutanasiate toate animalele de la fermă, chiar dacă simptome apar doar la unele animale.

Reprezentanții ANSA remarcă faptul că în prezent au fost sistate toate importurile de carne din Ucraina.

Potrivit unor estimări ale Agenției, în R. Moldova există 700 mii de porcine, iar în gosposăriile silvice sînt circa 2500 de mistreți.

Vlad VASILCOV (agora.md)