PENTRU CA MOLDOVENII SĂ ALEAGĂ EUROPA
- Declaraţia preşedintelui Comitetului Economic şi Social European (CESE), dl Henri Malosse -
„Cu ocazia summitului de acum cîteva luni de la Vilnius, s-a parafat Parteneriatul estic dintre Republica Moldova şi UE, ratificarea acestuia urmînd să aibă loc în curînd. Nu este prima cărămidă a edificiului, ci încă un pas pe calea legăturii din ce în ce mai strînse dintre această tînără democraţie şi UE, părţile avînd în comun mult mai mult decît o graniţă.
Această strîngere a relaţiilor reprezintă un angajament autentic pentru valori comune, şi nu doar implementarea efectivă de reforme politice, economice şi instituţionale. Angajamentul trebuie preschimbat în sprijinirea concretă a guvernului pentru consolidarea transparenţei, a statului de drept – care se află la baza valorilor europene –, dar şi a democraţiei locale, pentru a promova vizibilitatea minorităţilor şi a persoanelor aflate în dificultate.
Europa este – înainte de toate – un proiect comun, împărtăşit de popoare, nu de guvernanţi. Europa reprezintă un viitor realizabil, care trebuie să consolideze coeziunea şi unitatea ţărilor candidate. Pentru împlinirea acestui deziderat, procesul de apropiere trebuie să-i implice pe cetăţeni în fiecare din etapele sale; această condiţie este cu atît mai importantă pentru moldoveni, care au optat pentru democraţie şi şi-au luat în propriile mîini afirmarea identităţii politice, economice şi culturale.
Europa este rodul sîrguinţei de zi cu zi a fiecărui cetăţean al său.
Acesta este motivul pentru care fac apel cu toată fermitatea ca societatea civilă moldovenească să fie asociată pe deplin la procesul de apropiere. Aceasta înseamnă că ea trebuie să fie informată şi consultată de fiecare dată cînd se intră într-o nouă etapă. Aceasta este perspectiva din care Comitetul Economic şi Social European, al cărui preşedinte sînt, se alătură actorilor socieconomici moldoveni, pentru a-i însoţi în această participare activă.
Este singura cale posibilă pentru a face din Europa un proiect care apropie şi nu unul care divizează, aşa cum au arătat în mod dramatic evenimentele ultimelor luni din Ucraina. Pentru a face posibil acest lucru, trebuie ca şi celelalte ţări din regiune să participe la dialog, inclusiv Rusia, căci nu trebuie să fii obligat să alegi între Bruxelles şi Moscova.
Cu vecinii săi imediaţi, Republica Moldova întreţine relaţii strînse şi istorice, care îşi trag seva din modul în care trăiesc cetăţenii săi. Sînt convins că forţa proiectului european va izvorî şi din luarea în considerare a acestor relaţii, pentru a le transforma într-un atu.
Moldovenii sînt cei care trebuie să hotărască dacă doresc să accepte mîna întinsă de Uniunea Europeană.”
Comitetul Economic şi Social European asigură reprezentarea diferitelor componente cu caracter economic şi social ale societăţii civile organizate. Comitetul este un organ consultativ instituţional, înfiinţat prin Tratatul de la Roma din 1957. Rolul său consultativ le permite membrilor Comitetului, deci şi organizaţiilor pe care aceştia le reprezintă, să participe la procesul de luare a deciziilor la nivel comunitar. Comitetul are 344 de membri din toate statele membre, care sînt numiţi de Consiliul Uniunii Europene.
(Declaraţie primită la redacţie de laBDR Associates Media Department)