ORAŞUL TARACLIA, LA 200 DE ANI
Serghei Filipov: “Bulgarii şi găgăuzii au avut noroc să obţină adăpost şi o viaţă demnă în Moldova”
Prim-ministrul interimar Iurie Leancă a participat, pe 6 mai, la festivitatea consacrată celebrării a 200 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Taraclia, a transmis Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului. La eveniment au participat Ambasadorul Bulgariei în R. Moldova, George Panaiotov, alţi reprezentaţi ai corpului diplomatic şi ai administraţiei publice locale.
Premierul interimar Iurie Leancă a felicitat conducerea raionului şi oraşului Taraclia cu prilejul acestei însemnate sărbători de marcare a 200 ani de la fondarea localităţii, dar şi cu ocazia Hramului Taracliei, sărbătorit tot în această zi. ”Cu acest prilej vă adresez cele mai sincere felicitări, urări de bine, pace, sănătate şi bunăstare fiecărei familii. Iar oraşului Taraclia, la cei 200 de ani ai săi, îi urez un viitor frumos într-o ţară europeană şi prosperă Republica Moldova”, a spus Iurie Leancă. Prim-ministrul interimar a salutat prezenţa la eveniment a membrilor comunităţilor bulgăreşti, dar şi a delegaţiei Bulgariei, subliniind că participarea lor la festivitate îşi va aduce aportul în consolidarea prieteniei dintre popoarele celor două state. ”Prezenţa Dvs. la acest eveniment reprezintă un exemplu elocvent al faptului că pe parcursul mai multor secole popoarele noastre trăiesc în pace şi înţelegere, susţinîndu-se reciproc, împărtăşind şi greutăţile şi bucuriile”, a spus Iurie Leancă. Şeful Executivului în exerciţiu a menţionat că R. Moldova este un stat multietnic, iar deciziile adoptate în ultimii ani la nivel legislativ şi normativ asigură condiţiile necesare pentru păstrarea şi dezvoltarea identităţii culturale a tuturor etniilor din ţara noastră, inclusiv a celei bulgare. Premierul interimar a specificat că rezultatele obţinute, în acest context, se reflectă în dezvoltarea social-economică a raionului Taraclia, care este considerată, în mod justificat, centrul culturii şi identităţii bulgare în Republica Moldova.
Iurie Leancă a precizat că a fost aprobat şi este în proces de implementare planul de reorganizare a Universităţii de Stat din Taraclia ”Grigorie Ţamblac”, într-o instituţie de nivel regional. Totodată, din bugetul de stat doar în acest an au fost acordate suplimentar circa 2 mln de lei pentru studierea limbii bulgare. În cadrul proiectului IREX-Moldova în cooperare cu USAID, biblioteca raională din Taraclia, inclusiv bibliotecile din Cairaclia, Valea Perjei şi Budei au fost dotate cu tehnică modernă de calcul şi conectate la Internet de înaltă calitate. Totodată, este la etapa de finisare reparaţia Centrului de reanimare şi blocul de operaţii a spitalului raional, pentru care a fost procurat aparataj nou, în valoare totală de 5 mln de lei. Premierul interimar a mai subliniat că Guvernul monitorizează riguros dezvoltarea Zonelor Economice Libere în oraşele Tvardiţa şi Taraclia, implementarea Programului ”PARE 1+1”, realizarea proiectelor pentru asigurarea eficienţei energetice în instituţiile bugetare, modernizarea infrastructurii din regiune etc. Deoarece festivităţile consacrate celebrării a 200 de ani a oraşului Taraclia coincid calendaristic cu Sfintele Paşti, în acest an, Prim-ministrul interimar Iurie Leancă a adresat cele mai calde felicitări locuitorilor şi cu acest prilej.
Primarul oraşului Taraclia, Serghei Filipov, i-a mulţumit Premierului interimar pentru prezenţă şi a subliniat că această zi este una foarte importantă pentru cetăţenii de etnie bulgară din Republica Moldova. ”Oraşul nostru are un trecut trist. 200 ani în urmă strămoşii noştri au fost nevoiţi să lase locurile natale şi să emigreze în Bugeac. Bulgarii au muncit mult pentru a face acest meleag frumos. Totodată, trebuie să recunoaştem cu dreptate că acum 200 de ani bulgarii şi găgăuzii au avut norocul fericit să obţină salvare, adăpost şi o viaţă demnă în Moldova. Astăzi, îi exprimăm recunoştinţă şi urări de prosperare şi progres poporului R. Moldova”, a spus Serghei Filipov.
Celebrarea celor 200 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Taraclia a continuat cu diverse manifestări şi evenimente festive cu participarea locuitorilor oraşului şi a numeroşilor oaspeţi.