DE ZIUA INTERNAŢIONALĂ A ROMILOR

Vocea romilor trebuie să se facă auzită de întreaga societate

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a participat, pe 5 aprilie, la lansarea expoziţiei „Personalităţi notorii de etnie romă din Republica Moldova”, cu prilejul Zilei Internaţionale a romilor care se marchează la 8 aprilie, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

La eveniment au mai luat parte Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în R. Moldova, William H. Moser, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României la Chişinău, Marius Lazurcă, directorul general al Biroului Relaţii Interetnice (BRI), Elena Beleacova, preşedintele Centrului Naţional al Romilor (CNR), Nicolae Rădiţă şi mai mulţi reprezentanţi ai comunităţii romilor.

Iniţial, Premierul a vizitat expoziţia unde au fost prezentate mai multe personalităţi notorii de etnie romă, de asemenea au fost expuse instrumente muzicale şi obiecte de artizanat, confecţionate de către meşteşugari de etnie romă.

În luarea sa de cuvînt, Vlad Filat i-a salutat pe toţi cei prezenţi în limba romani. ”Fiecare cetăţean al Republicii Moldova, indiferent din care grup etnic face parte, de opţiunile politice pe care le are, trebuie să contribuie la crearea unei societăţi solidare”, a declarat Vlad Filat. Totodată, Prim-ministrul a precizat că Guvernul a întreprins mai multe acţiuni în ceea ce priveşte soluţionarea problemelor etnicilor romi, dar este nevoie de mai mult sprijin în procesul de incluziune a minorităţilor etnice. ”Important este să asigurăm accesul tuturor copiilor romi la educaţie, să avem o comunicare deplină pentru ca mai mulţi reprezentanţi de etnie romă să participe la procesele administrative de nivel local şi central”, a precizat Premierul.

Directorul general al BRI, Elena Beleacova a menţionat că romii din Republica Moldova se bucură de aceleaşi drepturi ca şi restul etniilor, fiind promovate un şir de acţiuni în vederea popularizării tradiţiilor şi culturii rome, precum şi de promovare a principiilor egalităţii şi nediscriminării cetăţenilor de origine romă.

Preşedintele CNR, Nicolae Rădiţă a mulţumit Guvernului Republicii Moldova pentru sprijinul pe care îl acordă, menţionînd că astfel vocea romilor se face auzită de întreaga societate.

La final, Vlad Filat a declarat, la solicitarea jurnaliştilor, că acest eveniment este foarte important, deoarece marcarea în Republica Moldova a Zilei Internaţionale a Romilor contribuie la edificarea unei societăţi bazate pe diversitate şi solidaritate. ”În copilărie, am cunoscut o familie extraordinară de romi, o familie de meşteşugari. Nu am să uit niciodată familia Feraru. Dl Feraru avea o mustaţă aşa lungă, specifică, era un om foarte bun. Aşa că fiecare dintre noi trebuie să vedem frumosul şi binele din jurul nostru”, a mărturisit Premierul.

Acţiunile cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor care se marchează la 8 aprilie au fost organizate în comun de către Biroul Relaţii Interetnice (BRI) şi Asociaţia Obştească Centrul Naţional al Romilor.