Opinia analiştilor politici
R. Moldova are parte de un preşedinte corect
Analiştii au apreciat pozitiv activitatea preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, la un an de cînd a fost ales în această funcţie.
Solicitat de Moldpres, expertul în dreptul constituţional Nicolae Osmochescu a calificat activitatea preşedintelui drept una corectă şi conformă prevederilor Constituţiei. „În linii mari, şeful statului şi-a atins obiectivele personale, dar şi cele propuse în calitatea sa de preşedinte al ţării. În toate ieşirile către public a fost laconic şi echidistant şi a demonstrat că are coloană vertebrală, nelăsîndu-se influenţat de partidele politice. Ar trebui însă uneori să fie mai dur şi mai insistent. În rest, Republica Moldova are parte de un preşedinte corect”, a opinat Osmochescu.
Şi analistul politic Anatol Ţăranu a precizat pentru Agenţie că Timofti este un şef de stat care îşi exercită corect rolul de mediator prevăzut de Constituţie. "Este important că şeful satului nu s-a implicat pe parcursul anului ca un jucător politic, ci şi-a exercitat atribuţiile conform legii. Acum rămîne de văzut cum se va descurca cu noile provocări aduse de criza din coaliţia de la guvernare”, a afirmat Ţăranu.
Analistul Vitalie Catană a spus că din punct de vedere politic activitatea lui Timofti a fost una corectă, deoarece el, fiind produs al fostei AIE, a promovat politicile acestei coaliţii, dar nu s-a implicat în jocurile de culise. "Şeful statului ar trebui să fie mai atent la comunicarea cu publicul, ar trebui să apară mai des personal în faţa presei", a conchis Catană.
Nicolae Timofti a fost ales la 16 martie 2012 în funcţia de preşedinte al ţării, după o perioadă de aproape trei ani în care Republica Moldova nu a avut un şef de stat. Timofti a devenit preşedinte după şase tentative de alegeri eşuate.