OILE TIMPURILOR APUSE

Ce-i leagă pe Voronin, Ghimpu, C-tin Tănase şi... Dan Dungaciu?

Autor: Mihai CONŢIU

Marea Adunare Naţională din data de 3 Noiembrie (pentru că asta a şi fost!), dincolo de încărcăturile ei simbolice, a scos la iveală cele mai inevitabile frustrări sau o greu reprimată dezamăgire provocată de nefinalizarea unor sabotaje dorite de unii auto-intitulaţi părinţi spirituali şi sfătuitori ai naţiunii. Am scris deja despre primele lor reacţii virulente şi anacronice. Nu s-au oprit, ci continuă să „se justifice” mai mult sau mai puţin „magistral”, manipulînd, în fond, bruma lor de ascultători, crezînd că prin această atitudine îşi păstrează credibilitatea şi în faţa celor cărora le fac servicii.

Să fim serioşi, dar Duminică, pe 3 Noiembrie, participanţii prezenţi la acea autentică Marea Adunare Naţională; cu sloganul „Pentru Moldova! Pro Europa!” ar fi avut şi dreptul justificat de a desfunda sticle de şampanie şi să spună: „Mulţumim UE, Dumnezeu să binecuvînteze UE pentru că nu ne-a lăsat de izbelişte!” Se merita acest lucru după tot ceea ce a făcut Occidentul pentru R. Moldova în ultimii 4 ani!

Aparatul de propagandă anti-european a continuat să funcţioneze cu „ipocrizie inginerească” şi pe parcursul zilei de Marţi, 5 Noiembrie, spre a minimaliza şi ridiculiza chiar o manifestaţie naţională pro-europeană reflectată şi apreciată în mass-media din toată lumea. În acest context, nedumerirea noastră este cu atît mai justificată atunci cînd este vorba despre voci publice cu susţinere sau chiar de sorginte românească.

Transformat peste noapte în sursă de idei, de inspiraţie pentru PCRM, şi Marţi, 5 Noiembrie, portalul electronic Timpul.md al lui Constantin Tănase a excelat în manipulări şi denigrări pline de viclenie, programate şi diversificate, prin natura abordărilor, spre a le da parfum de credibilitate. Prin urmare, Tănase „a acordat un interviu spontan” chiar portalului patronat de el. Aşa grăit-a Costea pentru Tănase! Primul lucru pe care l-am observat a fost propria-i poză devenită caraghioasă tocmai prin fundalul din spatele lui, pe care era inscripţionat cu litere de-o şchioapă următorul ireal text: „Timpul – unicul cotidian naţional”. Toată lumea ştie că acest ziar nu mai este cotidian încă de la începutul acestui an, statutul lui de fost cotidian avînd mai curînd rosturi electorale.

În interviul cu pricină, patronul Tănase, într-un mod absolut penibil în raport cu statutul pe care şi-l revendică, se plînge, printre altele, că ziarul lui, săptămînalul, dar probabil că şi site-ul, sunt atacate de un Centru imaginat de el sau cei loviţi probabil de mania persecuţiei, iar asta pentru că, chipurile, ar fi împotriva guvernării şi pentru că şi-a manifestat desconsideraţia faţă de adunarea naţională din 3 Noiembrie. Bineînţeles că nu pierde prilejul să dea lecţii de conduită profesională pentru jurnalişti. El care s-a apucat de această profesie după vîrsta de 40 de ani!

Iată un pasaj din perfidul articol al lui Tănase: „Astfel, am fost acuzați că, chipurile, noi, cei de la TIMPUL „au tăvălit prin glod şi au călcat în picioare voinţa oamenilor prezenţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale”, „angajaţii ziarului şi-au umplut articolele cu ură antieuropeană”, am organizat o „amplă campanie de sabotare a mitingului (Noi nu ne-am înrolat în corul de voci care strigă „Ura!” actualei guvernări, încercăm să spunem cititorilor noștri ceea ce „cronicarii” guvernării nu au dreptul să spună.”

În primul rînd, Tănase nu vrea să separe susţinerea guvernării de susţinerea unui miting pro-european, care-s lucruri diferite. În România, spre exemplu, înainte de aderarea la UE, partidele din Opoziţie nu au susţinut Puterea, dar s-au aliat cu aceasta în toate demersurile pro-europene. Aici este invers – comuniştii, alte partide marginale şi aşa-zişi democraţi ca Tănase sunt împotriva acţiunilor pro-europene pentru că spun ei că sunt şi anti-guvernamentali. Chestie de logică elementară, dar şi de bun simţ civic!

Politică editorială anti-europeană şi anti-naţională bine gîndită

Tot în aceeaşi zi, Timpul.md preia şi un interviu cu Dan Dungaciu, sociologul şi analistul româno-moldovean şi membru al partidului condus de Ghimpu, care, cu morgă didactică, după ce vorbeşte apreciativ cînd este vorba despre mesajul pro-european, minimalizează importanţa adunării naţionale din 3 Noiembrie.

Dungaciu, aşa cum cu cîteva zile mai devreme scria şi Tănase, spune: „Şi aerul acesta împăciuitorist, lipsa clară a identificării prietenului/duşmanului în discursul vorbitorilor au făcut ca atmosfera din piaţă să fie mai degrabă birocratică, iar discursurile sterpe şi fără nerv. (...) Din punct de vedere simbolic, organizatorii, respectiv partidele de la guvernare, au optat să livreze ideea europeana fără nici cea mai mică legătură cu simbolistica românească sau cu referinţă la România. (...) Practic, Romania a dispărut pe 3 Noiembrie de pe scena din Piaţa Marii Adunări Naţionale! Manifestarea a fost expresia cea mai ilustrativa de pînă acum a ceea ce am numit proiectului moldovenismului-europenist... (...) Din acest punct de vedere, una dintre funcţiile principale ale mitingului din 3 Noiembrie a fost cea identitară.”

Cu alte cuvinte, în opinia lui Dungaciu şi Tănase, un miting nu este miting dacă lumea nu răcneşte din toţi rărunchii împotriva cuiva, dacă oamenii nu pornesc cu asalt asupra capitalei aşa cum ameninţă comuniştii, dar mai ales mitingul nu-i miting dacă nu se cere unirea R. Moldova cu România. După cum vedeţi, Dungaciu contestă dreptul cetăţenilor acestei ţări de a-şi revendica propria lor identitate naţională. Oricît de bine pregătit este Dungaciu (şi chiar şi este), analizele sale trezesc suspiciuni, nu sunt credibile atîta timp cît este servil unui partid de aici, PL, şi unor interese româneşti.

Tot ca şi Tănase, Dungaciu contestă dreptul mulţimii participante la acel miting naţional de a şi-l identifica drept o Mare Adunare Naţională. Dar care-s criteriile după care se poate adopta o astfel de asumare şi cine trebuie să decidă care este sau nu o Mare Adunare Naţională? Dungaciu, Tănase, Ghimpu şi Voronin? Încă de dinainte de acest miting, s-a conturat clar o concordanţă teribilă de idei dintre Dungaciu, Tănase, Ghimpu şi Voronin faţă de Marea Adunare Naţională din 3 Noiembrie. Mai mult decît atît, poziţiile lui Dungaciu, Tănase, Ghimpu şi Chirtoacă faţă de evenimentul în cauză au devenit argumente anti-guvernamentale şi anti-europene pentru PCRM, cu care îşi vor justifica şi marşurile violente asupra Chişinăului şi instituţiilor statului.

Tot în contextul terfelirii, denigrării manifestaţiei naţionale, aparent fără nici o legătură cu ea, Timpul.md preia din presa română un articol scris de Alina Mungiu Pippidi şi intitulatDegeaba am intrat în UE”. Este un articol în care autoarea critică Puterea politică de la Bucureşti. Acum înţelegeţi ce vrea să sugereze Tănase? Dacă România a intrat degeaba în UE, asta înseamnă că ce rost mai are să intre şi Moldova?, sugerează patronul portalului şi săptămînalului Timpul.md.

Timpul.md îşi bate joc de moldoveni şi îi compară cu oile

Tot în ziua pomenită mai sus, publicaţia respectivă oferă vizitatorilor site-ului aşa-zisa „parodie a zilei”, intitulată „Mitingul proeuropean în Moldova”. „Parodia” respectivă este un videoclip cu o turmă de oi behăind la fiecare mesaj parodiat după cele ale vorbitorilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Prin urmare, pentru Tănase şi Timpul.md, acea uriaşă masă de moldoveni prezenţi la Marea Adunare Naţională din 3 Noiembrie nu sunt nimic altceva decît o turmă de oi! Nici măcar comuniştii nu şi-au permis o astfel de insultă pe faţă! De fapt nici nu au nevoie – le face C-tin Tănase acest serviciu, iar asta ca un supliment faţă de celelalte sugestii şi idei pe care i le furnizează lui Mark Tkaciuk!

Sunt extrem de interesante frustrările, debusolările şi poziţionările conjuncturale ale lui Tănase. Scrie că este criticul cel mai înverşunat al Puterii, dar, de fapt, este doar împotriva lui Vlad Filat! Declară că este anticomunist, dar se pare că mental nu a plecat convins niciodată din fosta lui respectabilă poziţie de membru al PCUS! Spune că este împotriva Rusiei, dar se pare că a servit-o mereu, aşa cum face şi în prezent! Spune că este democrat şi pro-român atîta timp cît se bucură de anumite privilegii, dar acţiunile lui concrete nu servesc nici pe departe acestor deziderate din cauză că nu şi-a părăsit niciodată trecutul amintit mai sus!

Este extrem de straniu să-l vedem pe Dungaciu sceptic faţă de Parteneriatul Estic la unison cu comuniştii de parcă el ar fi fost cel care l-a conceput. Să înţelegem că, de fapt, în România ar exista voci care nu doresc ca Republica Moldova să se integreze în Uniunea Europeană? Atunci invitaţi echipa lui Voronin să candideze la următoarele alegeri parlamentare din România!