OBAMA: RUSIA NU POATE REDESENA FRONTIERELE PRIN FORTA ARMELOR

Preşedintele american Barack Obama a atenţionat luni Rusia în legătură cu conflictul din Ucraina, afirmînd că Moscova "nu poate redesena frontierele Europei prin forţa armelor", relatează agenţiile internaţionale de presă.

Într-o conferinţă de presă comună la Casa Albă cu cancelarul german Angela Merkel, Barack Obama a dat totuşi asigurări că Washingtonul "va continua să încurajeze o rezolvare diplomatică" a crizei ucrainene.

"Sîntem perfect de acord că în secolul 21 nu putem sta inerţi şi să permitem pur şi simplu ca frontierele Europei să fie redesenate prin forţa armelor", a afirmat liderul de la Casa Albă.

El a spus totodată că SUA analizează toate posibilităţile în privinţa crizei ucrainene, dar că nu au decis încă dacă vor livra sau nu arme Kievului. Livrarea «de arme defensive este una din opţiuni, dar nu am luat încă o decizie», a afirmat Obama.

Preşedintele american a atras de asemenea atenţia că izolarea Rusiei se va accentua dacă Moscova nu-şi va schimba poziţia privind Ucraina.

"Chiar dacă vom continua să lucrăm pentru a găsi o soluţie diplomatică, transmitem astăzi clar că dacă Rusia va continua pe calea sa actuală, care ruinează economia rusă şi afectează poporul rus, avînd totodată un efect teribil asupra Ucrainei, izolarea Rusiei se va accentua, atît politic, cît şi economic", a spus Obama.

El s-a exprimat pentru menţinea sancţiunilor împotriva Rusiei, precum şi pentru colaborarea în cadrul comunităţii internaţionale pentru accentuarea presiunii diplomatice.

Armele pentru Ucraina pot antrena o reacţie a Rusiei

Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat luni temerea că eventualele arme pe care SUA le-ar furniza Ucrainei pentru a ajuta armata acestei ţări în lupta împotriva separatiştilor proruşi ar putea «să cadă pe mîini greşite», el recunoscînd că are în vedere şi reacţia Rusiei, consemnează agenţia Reuters.

«Putem fi siguri că ajutorul letal pe care l-am furniza Ucrainei este folosit corespunzător, nu ajunge pe mîini greşite şi nu conduce la acţiuni excesive ce nu pot fi susţinute de ucraineni? Ce fel de reacţie antrenează (acest ajutor), nu doar din partea separatiştilor, dar şi din partea ruşilor? Toate aceste chestiuni trebuie luate în calcul», a indicat Obama în timpul unei conferinţe de presă comune la Casa Albă cu cancelarul german Angela Merkel.

El a precizat că încă nu a luat o decizie privind furnizarea de arme către Ucraina, menţionînd că analizează în continuare dacă un astfel de ajutor militar poate fi eficient.

«Obiectivul nostru nu este să echipăm Ucraina pentru ca aceasta să continue operaţiunile ofensive, ci doar să o ajutăm să se apere», a explicat mai departe Obama, potrivit AFP. Administraţia sa pare mai degrabă favorabilă furnizării de arme Ucrainei, spre deosebire de Franţa şi Germania, care nu agreează această idee, cancelarul german exprimîndu-şi îngrijorarea pentru «pacea în Europa».

Este în joc "pacea în Europa"

Cancelarul german Angela Merkel a atenţionat luni la Washington că, în conflictul din Ucraina, este în joc "pacea în Europa", dacă este pus sub semnul întrebării principiul integrităţii teritoriale pe continent, relatează AFP.

"Pentru cineva care vine din Europa, pot să spun că dacă renunţăm la principiul integrităţii teritoriale, nu vom fi în măsură să menţinem pacea în Europa", a avertizat şefa guvernului german, în cadrul unei conferinţe de presă comune la Casa Albă cu preşedintele american Barack Obama.

Ea a mai atras atenţia că dacă diplomaţia nu va avea succes în relaţia cu Rusia pentru soluţionarea crizei ucrainene, atunci Europa şi SUA vor trebui să analizeze alte opţiuni, excluzînd-o însă pe cea militară, potrivit Reuters.

Sursa: Agerpres