O parlamentară germană reclamă faptul că a fost reţinută în Turcia din pricina postărilor sale de pe reţelele de socializare
O parlamentară din Germania a declarat, Duminică, că a fost reţinută timp de cîteva ore cînd a intrat în Turcia, la începutul acestei luni, în baza unor postări de pe reţelele sociale din 2019, adăugînd că nu va înceta să călătorească în Turcia şi va continua să îşi spună părerea despre Guvernul de la Ankara, informează dpa, potrivit Agerpres.
Goekay Akbulut, membră a Bundestag-ului din partea partidului de extremă stîngă Die Linke, a fost reţinută pe aeroportul din Antalya pe 3 August, după ce un mandat de arestare a fost emis de un procurorul turc pentru o presupusă "propagandă în favoarea terorii", a spus ea.
Germania găzduieşte cea mai numeroasă diasporă turcă din lume, dar relaţiile dintre Berlin şi Ankara au fost tensionate, în ultimii ani, din cauza criticilor germane la adresa reprimării de către preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a adversarilor consideraţi suspecţi după o lovitură de stat eşuată în 2016 şi a ofensivei militare a Turciei împotriva miliţiei kurde din Siria în 2019.
Akbulut, cetăţeană germană cu origini kurde născută în Turcia, a fost eliberată după ce a luat legătura cu Ministerul german de Externe. Autorităţile turce nu au fost imediat disponibile pentru a face comentarii.
Goekay Akbulut a criticat Guvernul de la Ankara pentru "războiul brutal dus împotriva populaţiei kurde din interiorul şi din exteriorul" Turciei, conform site-ului său oficial.
"Voi călători din nou în #Tuerkei, în Octombrie, ca parte a deplasării delegaţiei Grupului parlamentar germano-turc şi, ca întotdeauna, nu voi ezita să spun #FreeThemAll" ("Eliberaţi-i pe toţi"), a spus Duminică Akbulut, într-o postare pe platforma de socializare X.
Nu a fost clar la ce se referea şi nici care din postările sale de pe reţelele sociale ar fi determinat emiterea mandatului de arestare pe numele său.
Goekay Akbulut, în vîrstă de 40 de ani, a cerut ridicarea interdicţiei impuse de autorităţile germane Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat a fi un grup terorist de către Uniunea Europeană şi Statele Unite.