Noul Presedinte iranian nu vrea intrevedere cu Joe Biden, dar sustine reinfiintarea acordului nuclear

Noul Președinte al Iranului, Ebrahim Raisi, a declarat, Luni, că susține continuarea negocierilor privind reînființarea acordului nuclear din 2015 dar a respins ferm ideea de a avea o întîlnire cu Președintele american Joe Biden, chiar și în condițiile în care SUA ar ridica toate sancțiunile impuse țării sale, relatează Reuters. În prima sa conferință de presă de la cîștigarea Președinției, Raisi, un cleric ultraconservator, a declarat că prioritatea sa de politică externă este îmbunătățirea relațiilor cu țările din Golf. El a cerut, însă, rivalului regional al Iranului, Arabia Saudită, să își înceteze „imediat” intervenția militară în Yemen. 

Raisi, în vîrstă de 60 de ani, va prelua funcția de Președinte de la moderatul Hassan Rouhani în data de 3 August. Venirea acestuia la conducerea Guvernului din Iran se produce în contextul în care diplomații din țările participante se străduiesc deja de mai multe săptămîni să găsească o soluție pentru reînființarea acordului nuclear din 2015.

Iranul își dorește „resuscitarea” acestui acord pentru a putea scăpa de sancțiunile impuse de SUA, în perioada Președinției lui Donald Trump, sancțiuni care i-au pus la pămînt economia.

„Sprijinim negocierile care ne garantează interesele naționale. America ar trebui să revină imediat în acord și să își respecte obligațiile”, a spus Raisi, un aprig critic al Occidentului.

Negocierile au loc din Aprilie, la Viena, pentru a găsi soluții pentru reînființarea acordului nuclear semnat de Președintele Barack Obama în 2015. De la părăsirea acordului de către Donald Trump, în 2018, Iranul și-a încălcat angajamentele asumate în acord, inclusiv în ce privește limitele impuse îmbogățirii uraniului și menite să oprească Guvernul iranian din a dezvolta arme nucleare.

Teheranul neagă că are ca obiectiv dezvoltarea armei nucleare.

Noul Președinte al Iranului este el însuși sancționat de Guvernul SUA pentru rolul său în execuții în masă a unor prizonieri politici la sfîrșitul anilor ’80. Considerat un ultraconservator dur și un apropiat al ayatollahului Khamenei, Raisi este văzut ca posibilul succesor al acestuia.