NOUL PARLAMENT S-A ÎNTRUNIT ÎN PRIMA ŞEDINŢĂ

Noul Parlament, ales în urma scrutinului din 30 noiembrie curent, s-a întrunit pe 29 decembrie în prima şedinţă. Aceasta a fost prezidată de socialistul Eduard Smirnov care este cel mai în vîrstă deputat.

La şedinţă au participat şeful statului Nicolae Timofti, preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, şi Premierul în exerciţiu, Iurie Leancă.

În urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie curent, cinci partide au acces în Parlament. Cele mai multe mandate le are PSRM – 25 la număr. Acesta este urmat de PLDM cu 23 de mandate şi de PCRM cu 21 de mandate. PDM a obţinut 19 mandate, iar PL – 13.

Au fost constituite fracţiunile parlamentare

La prima şedinţă a Parlamentului nou ales a fost anunţată constituirea fracţiunilor parlamentare.

Astfel, liderul fracţiunii Partidului Socialiştilor din Republica Moldova va fi Zinaida Greceanîi, iar vicepreşedinte – Andrei Neguţa. Fracţiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova va fi condusă de Vlad Filat. Vicepreşedintele acesteia va fi Valeriu Streleţ. În fruntea fracţiunii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova va fi Violeta Ivanov, iar vicepreşedinte a fost ales Victor Mîndru.

Marian Lupu va fi lider al fracţiunii Partidului Democrat din Moldova, iar vicepreşedinţi ai acesteia au fost aleşi Vlad Plahotniuc şi Dumitru Diacov. Fracţiunea Partidului Liberal va fi condusă de Mihai Ghimpu, iar vicepreşedintele ei a devenit Valeriu Munteanu.

Irina Vlah nu va face parte din fracţiunea PCRM

Irina Vlah, care a fost aleasă în funcţia de deputat din partea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, a anunţat că nu va face parte din fracţiunea parlamentară a comuniştilor. Irina Vlah a declarat că va activa în Parlament în calitate de deputat independent.

PLDM şi PDM speră că pînă la mijlocul lunii ianuarie va fi creată o coaliţie parlamentară

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, şi preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Dumitru Diacov, şi-au exprimat speranţa că pînă la mijlocul lunii ianuarie 2015 va fi constituită majoritatea parlamentară.

Vlad Filat a afirmat că regretă că în cadrul primei şedinţe a noului Parlament, nu s-a reuşit să fie formată o majoritate parlamentară şi să fie ales preşedintele şi vicepreşedinţii Legislativului. “Este important ca în perioada imediat următoare să continuăm negocierile în vederea constituirii majorităţii parlamentare. Avem timp foarte puţin, pînă la mijlocul lunii ianuarie”, a declarat liderul PLDM.

Dumitru Diacov a spus că următoarea şedinţă a Parlamentului s-ar putea să aibă loc la 12-13 ianuarie 2015 şi tot atunci ar putea fi anunţată crearea noii coaliţii de guvernare. “Este necesar ca în primele zile ale noului an să avem o coaliţie de guvernare şi o claritate în ceea ce priveşte Executivul”, a specificat preşedintele de onoare al PDM.

Atît Filat, cît şi Diacov au declarat că în prezent au loc negocieri între PLDM, PDM şi PL şi la acestea nu participă PCRM. Negocierile între aceste trei partide, care au în Parlament 55 de mandate, au demarat la începutul lunii decembrie curent.

Deputaţii urmează să identifice formule optime pentru continuarea modernizării ţării

Republica Moldova trece printr-o perioadă extrem de responsabilă. De aceea, reformele trebuie continuate, iar procesele de modernizare trebuie accelerate, aşa încît ţara să se apropie de standardele Uniunii Europene. Declaraţii în acest sens au fost făcute de şeful statului Nicolae Timofti la prima şedinţă a noului Parlament.

“E firesc că în Parlament au acces partide cu agende diferite şi cu vederi distincte asupra modului de dezvoltare a ţării. Însă deasupra partidelor stă interesul naţional. Mi-aşi dori ca acest principiu să prevaleze în această legislatură care începe astăzi, prin abordări constructive, prin consens între majoritatea parlamentară şi opoziţie, în chestiuni de importanţă naţională, cum este, de exemplu, diferendul transnistrean”, a declarat Timofti.

Potrivit şefului statului, deputaţii urmează să identifice formulele politice optime care să ducă la continuarea programului de modernizare a Republicii Moldova. Nicolae Timofti a adăugat că cetăţenii aşteaptă legi care vizează evoluţii pozitive în sistemul de sănătate, în agricultură, în domeniul asigurărilor sociale şi lansarea unor programe care să reducă inechitatea şi disproporţia de şanse.

Preşedintele a reiterat necesitatea modificării Constituţiei sau chiar adoptării unei noi Legi Supreme. “În noul text trebuie să se regăsească formule moderne şi corecte privind procedura de alegere a şefului statului, Procuratura şi altele care să corespundă imperativelor timpurilor în care trăim”, a afirmat Nicolae Timofti.

Sursa: Moldpres

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31