Moldova sub amenintari teroriste cu bataie lunga

Teroriștii externi îi cam știm, dar ce facem cu cei ”interni”?

 Mihai CONȚIU

În ultima vreme, a devenit deja o ”știre banală” să citim despre tot mai desele și multiplele amenințări telefonice cu bombe transmise anonim instituțiilor oficiale ale Statului și altor obiective publice. Toți știm ce înseamnă asta – cheltuieli bugetare imense, întreruperea producției, anulări de zboruri în aeroport, timp pierdut, de cele mai multe ori irecuperabil, etc. Vă reamintim că numai în ziua de Marți, 5 Iulie 2022, alertele cu bombă au vizat peste 50 de locații simultan. În contextul războiului din Ucraina, toate aceste amenințări au logica lor, tot războinică!

Scopul lor este acela de a-i ”obișnui” pe moldoveni cu iminența unui război pe teritoriul Țării lor. De ce? Odată intrată în panică, populația nu trebuie deloc să se mai ”mire” de ”legitima” intervenție a ”armatei transnistrene” de a face joncțiune cu invadatorii ruși din Sudul Ucrainei. Am fi naivi să credem că, dacă Putin își trimite în război pușcăriași și adolescenți nevinovați din Rusia, își păstrează resursele armate transnistrene pe post de ”fecioare civile”!

Luni, 18 Iulie, un chiar ”feciorelnic” comunicat al PCCOCS, deși așteptam unul de la SIS, printre altele, ne spune: ”Acțiunile (…) sunt dirijate de un grup de persoane care au ca obiectiv unele acțiuni de destabilizare și creare a neliniștii în societate”.  ”…în cadrul dosarului, sunt analizate și evoluțiile statului pe diverse domenii – acordarea statutului de stat candidat în UE…” ”…episoadele noi care apar implică o complexitate mai mare a investigațiilor desfășurate și, evident, necesită timp pentru analiză”.

Este clar pentru oricine că există ”un centru de comandă” care planifică aceste anunțuri anonime despre false atentate cu bombe. Nu este exclus ca, pentru ”necesitatea” amplificării panicii generale, o bombă chiar să explodeze pe undeva. Bănuiala PCCOCS că aceste amenințări sunt motivate și de faptul că Moldova a devenit candidată la aderarea în UE nu mi se pare plauzibilă. Centrului de comandă mai curînd rusesc de planificare a acestor acțiuni amenințătoare de tip terorist puțin îi pasă de acest nou statut al Moldovei. La fel și celor care s-ar fi aliat amenințărilor, iar aici mă refer la mafioții penali și fugari din Țară. Toți știu că aderarea la UE depinde de soarta războiului din Ucraina, dar și că, în cazul în care Rusia pierde, aderarea la UE ar fi oricum destul de îndepărtată.

O întrebare care se pune: De ce, pînă acum, nu a fost descoperit/arestat nici un autor al acestora amenințări? Ar trebui să fim absolut naivi să ne imaginăm că cineva din SIS, MAI, MAN, MAEIE ori Procuratură nu știe prea bine cine comandă și cine execută aceste amenințări. De-a lungul timpului, Rusia a reușit să-și infiltreze agenți la cele mai înalte nivele oficiale din SUA, UE, Germania, UK etc. Crede cineva că Republica Moldova este atît de ”fecioară” încît să nu fie penetrată de agenți secreți ruși în instituțiile arătate mai sus? Să fim serioși, agenți secreți ruși sunt infiltrați peste tot în Moldova! Sunt atît de bine plasați încît chiar dacă cineva îi bănuiește nu are curajul să-i demaște sau să-i acuze.

Ei acționează nestingheriți întrucît, la nivel politic, exercită un control informațional și nu doar atît asupra partidelor parlamentare pro-rusești PSRM, PCRM, Partidul Șor, cît și asupra celorlalte partide mici extraparlamentare, asociații etc. De aici începe adevăratul terorism intern actual. Din considerentele expuse mai sus, dar și din multe altele nescrise, nu-i de neglijat  ipoteza că autorii acestor amenințări teroriste pot fi prinși și pedepsiți la fel ca și autorii reali ai furtului miliardului.

Ce-i de făcut? În mod normal, legislația trebuie schimbată în regim de urgență, de așa manieră încît, atunci cînd sunt prinși, autorii unor astfel de amenințări teroriste să fie pedepsiți, ca niște teroriști autentici, cu închisoare de la 10 ani în sus, plus amenzi care să depășească cel puțin de 10 ori toate cheltuielile pricinuite de o alertă falsă – echipele de intervenție, pierderi în producție etc.

În consecință, așteptăm, răbdători și curioși, să vedem dacă vor fi prinși acești neo-teroriști și dacă Parlamentul se va osteni să înăsprească legislația în această privință!