Membri regimului Assad vor fi urmăriţi penal în Germania
Miniştri ai Guvernului german au afirmat că susţinătorii regimului prăbuşit al lui Bashar al-Assad vor fi aduşi în faţa Justiţiei, în Germania, dacă vor încerca să fugă în această ţară, după căderea dictatorului sirian, informează AFP, scrie Agerpres.
"Vom cere socoteală tuturor slujitorilor regimului Assad pentru crimele lor teribile, cu toată rigoarea legii", a declarat şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock (foto), pentru săptămînalul Bild am Sonntag.
"Dacă slujitorii regimului de teroare al lui Assad vor încerca să fugă în Germania, ei trebuie să ştie că, practic, nici un stat nu urmăreşte pentru crimele lor mai aspru decît o face Germania", a declarat, la rîndul, său ministrul de Interne german, Nancy Faeser, în aceeaşi publicaţie. "Oricine a participat la atrocităţi nu este la adăpost aici în faţa urmăririlor", a adăugat Faeser.
Annalena Baerbock a pledat pentru ca "autorităţile de securitate internaţionale şi serviciile de informaţii să conlucreze pe cît de strîns posibil".
Germania a condamnat deja mai mulţi responsabili ai regimului Assad, în virtutea principiului de competenţă universală, care permite organizarea de procese indiferent de locul unde au fost comise infracţiunile.
În Ianuarie 2022, Germania l-a condamnat la închisoare pe viaţă pe fostul colonel sirian Anwar Raslan, în urma primului proces mondial pentru tortură cauţionată de stat în închisorile siriene.
Un an mai tîrziu, în Februarie 2021, la Berlin, un membru al unei miliţii guvernamentale arestat în Germania în 2021 a fost, de asemenea, condamnat la închisoare pe viaţă pentru crime de război.
Un medic sirian, Alaa Moussa, este, de asemenea, judecat, la Frankfurt, acuzat de tortură, omucidere şi crime împotriva umanităţii în spitale militare.
Autorităţile germane au urmărit, de asemenea, în Justiţie, pentru crime comise în Siria, după declanşarea războiului civil în 2011, indivizi care nu făceau parte din Guvernul lui Assad.
În Decembrie 2023, procurorii germani au inculpat doi sirieni pentru crime de război comise lîngă Damasc, în cadrul grupării Stat Islamic.
Germania găzduieşte cea mai mare diaspora siriană din Europa, după ce a primit aproape un milion de oameni originari din această ţară sfîşiată de război.