MASURI SI CONTRAMASURI

O variantă de răspuns faţă de agresivitatea Tiraspolului

Autor: Kurt SOLOVIOV

Săptămîna trecută, opinia publică a recepţionat alte cîteva săgeţi otrăvitoare expediate de către „arcaşii” administraţiei separatiste de la Tiraspol. Astfel, „autorităţile” de acolo au anunţat, prin guriţa şuierătoare a Ninei Ştanski, care probabil se crede o Caterina de Medici şi este un fel de ministreasă a externelor din acea văgăună sovietică, că Tiraspolul ar putea să introducă regim de vize pentru locuitorii din dreapta Nistrului şi aplicarea unei taxe de 100% asupra importului de produselor fabricate de întreprinderile din dreapta Nistrului.

Această „decizie” a fost justificată prin aceea că se vrea a fi un „răspuns la instituirea aşa-numitei blocade economice în regiune de către Chişinău şi Kiev”. În plus, „administraţia” din stînga Nistrului ameninţă şi cu naţionalizarea capitalului companiilor aflate în regiune, cele care sînt înregistrate la Chişinău, precum şi cu intentarea unor dosarelor penale pe numele unor demnitari moldoveni „care nu vor respecta aşa-zisa constituţie a autoproclamatei republici”.

Pentru ca „înfometaţii” separatişti de la Tiraspol să fie luaţi în serios, aşa cum şi-o doresc ei, Cacaterina de Medici Nina Ştanski a înşiruit toate aceste „decizii” pe întinderea a şase pagini de hîrtie pe care le-a vîrît într-un plic pe care l-a expediat Reprezentanţei ONU în Republica Moldova. …Aşa cum crede ea că-i stă bine unui Demnitar de Stat ca osul de peşte în gîtul unui om!

În scrisoarea cu pricină, tanti Ştanski a scris toate bazaconiile despre ce crede ea că poate învinovăţii autorităţile legale de la Chişinău, pomenind despre situaţia în care s-a pomenit regiunea separatistă ca urmare a ceea ce ea numeşte „blocadă economică impusă de Republica Moldova şi Ucraina”.

„Dacă regimul de blocadă intensificată se va păstra, mărimea reală a PIB-ului Transnistriei se va reduce în 2016 cu 4%, volumele producţiei industriale se vor diminua cu 12,4%, a comerţului cu amănuntul cu 13%, iar comerţul extern cu 14%. (...) În situaţia creată, Transnistria va fi nevoită să treacă la elaborarea şi aplicarea măsurilor de răspuns”, a notat cu precizie de economist tovarăşa Stanski. În plus faţă de „măsurile de răspuns” amintite ceva mai sus, Ştanski a mai invocat „revizuirea obligaţiunilor contractuale cu Republica Moldova şi limitarea tranzitului moldovenilor prin teritoriul Transnistriei”. Mai mult, „contactele cu Republica Moldova vor fi rupte, iar subiectul privind raţionalitatea purtării negocierilor cu Chişinăul va fi supus unui referendum naţional". O adevărată Doamnă de Fier Forjat ştanţată la Uzina Metalurgică de la Rîbniţa, nu-i aşa?

Totodată, pentru că separatiştii de la Tiraspol sînt copiii din flori ai unor tainice structuri ruseşti, tot săptămîna trecută, Rusia a avertizat Republica Moldova din cauza „riscului escaladării tensiunilor în regiunea transnistreană”, „ca urmare a intensificării retoricii provocatoare la adresa Transnistriei, pe fondul situaţiei din Ucraina”. Chestia cu avertismentul diplomaţiei ruse a intervenit după ce, Miercurea trecută, vicepremierului moldovean Victor Osipov a avut o întrevedere cu ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Grigori Karasin.

În contextul întrevederii dintre cei doi oficiali, au fost purtate discuţii privind accesul în Transnistria a militarilor ruşi din contingentul de menţinere a păcii care staţionează în regiune, iar asta după ce Ucraina le-a interzis să mai tranziteze ţara şi după ce autorităţile moldoveneşti au expulzat, de la Aeroportul din Chişinău, mai mulţi militari dubioşi ruşi. „Părţii moldoveneşti i s-a atras atenţia asupra acţiunilor de obstrucţionare, sub false pretexte, a planului de rotaţie a militarilor ruşi care fac parte din Grupul operativ de trupe ruse şi din contingentul rus din componenţa forţelor comune de menţinere a păcii”, a punctat ameninţător diplomaţia rusă.

În această situaţie, ce să facă acum autorităţile de la Chişinău? Să permită oricărui militar sau mercenar rus ca să vină, prin Aeroportul Chişinău, la Tiraspol în ajutorul armate ruse staţionate acolo nu pentru menţinerea păcii, ci întru susţinerea separatismului, chiar şi cu riscul unor provocări militare armate, ca în Ucraina? Să ia măsuri similare cu cele ale Tiraspolului faţă de moldovenii din Transnistria? Bineînţeles că nu! Dimpotrivă, la Aeroport vigilenţa trebuie sporită la maxim! Cît priveşte ameninţările Tiraspolului, Chişinăul nu poate recurge la contramăsuri din cauză că în Transnistria, indiferent de situaţia existentă, toţi locuitorii sînt cetăţeni ai republicii Moldova.

Nu pot fi luate măsuri similare împotriva moldovenilor din Transnistria, dar pot fi impuse cîteva restricţii „agenţilor” oficiali de la Tiraspol, care ţin în captivitate acest teritoriu cu ajutorul aşa-ziselor trupe ruseşti de menţinere a păcii. În consecinţă, autorităţile moldoveneşti ar trebui să examineze varianta prin care să interzică tranzitul prin Aeroportul Chişinău a unora ca Evgheni Sevciuk, şeful juntei militare de la Tiraspol, Ninei Ştanski şi a altora de teapa lor. Să-şi sape tuneluri pe sub pămînt dacă vor să călătorească la Moscova sau prin Occident, dar să nu li se permită, chiar ca unor oficiali adevăraţi, să se folosească de Aeroportul Chişinău! Cît vor mai întoarce şi celălalt obraz oficialii moldoveni ca să-l scuipe orice venetic? Pur şi simplu, ar trebui declaraţi persona non grata.

Rusia nu are de ce să îşi facă griji faţă de „cetăţenii ei din Transnistria” pentru că, în primul rînd, sînt cetăţenii Republicii Moldova, ale căror drepturi le sînt recunoscute de Chişinău. Fierbe pămîntul, oameni buni, bubuie! Nu-i a bună! Vin vremuri tulburi! Mafia antinaţională s-a instalat democratic la conducerea a două oraşe moldoveneşti sub ochii blegiţi, incapabili, iresponsabili şi înspăimîntaţi ai guvernanţilor de la Chişinău! Au legi, dar nu ştiu cum să le aplice şi nici nu vor! Să ne pregătim de Potop? Cred că da!