Marti, va triumfa Legea sau brutalitatea camarilei prezidentiale?

CC, în fața celui mai dur test constituțional

Mihai CONȚIU

Pe zi ce trece, Președinta Maia Sandu își pune ”supușii” din PAS în situații dintre cele mai ridicole, agresive și abuzive constituțional. Ei, cei din PAS, știu asta, dar se conformează inițiativelor prezidențiale obtuze, dictatoriale și fanatice pentru că au început să le placă. Împreună cu șefa lor, au prins gustul jinduitor al Puterii absolute. Pentru ei, Constituția este deja facultativă, iar asta și pentru că se simt sprijiniți din exterior. Asta și explică de ce Sandu și-a permis abuzul constituțional de a refuza candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de premier, care avea și are o majoritate parlamentară dispusă ca s-o voteze, preferînd s-o redesemneze pe Natalia Gavrilița.

În mod absolut legitim, socialiștii au înaintat o sesizare la Curtea Constituțională (CC). Faptul că Președinta Sandu își obligă subordonații din PAS să se comporte ca niște ”mutanți”, este chestiunea lor politică internă, de partid, și în raport cu Președinția. Că Sandu mai reușește încă să-și mintă și să-și manipuleze alegătorii prin omisiuni bine calculate ale incompetenței și abuzurilor legislative, este tot treaba lor, în perspectiva viitoarelor răfuieli dezamăgitoare. Acum, însă, domnișoara Președintă vrea să treacă peste o linie roșie inadmisibilă oricărui Președinte democrat de Țară – vrea să-și aservească CC, așa cum a făcut-o, la timpul lui, Plahotniuc.

Marți, 23 Februarie, CC se află în fața celui mai dur test constituțional. Acesta a fost generat cu rea-intenție de către chiar Sandu. Ea și PAS știu prea bine în ce situație delicată au pus CC. Simpatia majoritară a unor judecători de la CC față de Sandu e previzibilă. Pe asta se și bazează ei, Sandu și PAS, sperînd într-o Decizie ambiguă, de așa manieră încît să-și facă de cap. Poate că  nu întîmplător, Joi, 18 Februarie, la un post TV, Sandu a lăsat să se înțeleagă că poate exista și această ”variantă decizională”.

Astfel, Sandu vrea ca CC să-și anuleze propriile Decizii anterioare, două, prin care Președintele este obligat să nominalizeze un Guvern propus inclusiv de către o majoritate formală de deputați. Ea are atribuția exclusivă de a examina doar calitatea candidaturii, dar nu are dreptul de a-i contesta și pe deputații care o susțin, care au fost confirmați în Parlament de chiar CC!

Dincolo de cele două Decizii amintite ale CC, norma constituțională nu mai permite alte interpretări. După Decizia pe care CC urmează ca s-o elaboreze și s-o pronunțe Marți, vom afla dacă în această Țară va triumfa Legea, Constituția, ori i se va permite camarilei prezidențiale să dea o lovitură de Stat prin ”interpretări constituționale abuzive”!