MAIA SANDU: PROFESORII EXAGEREAZĂ CU TEMELE PENTRU ACASĂ ALE ELEVILOR
Ministerul Educaţiei va revizui curricula de învăţămînt în 2014 şi o va pune în aplicare începînd cu anul 2015. Anunţul a fost făcut de ministrul educaţiei, Maia Sandu, în platoul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1. Maia Sandu a precizat că revizuirea curriculei este necesară deoarece în prezent aceasta este prea încărcată, iar unii profesori exagerează cu temele pentru acasă ale elevilor.
Ministrul educaţiei a spus că modificarea curriculei va pune accent pe lucrul individual cu fiecare elev, însă prin reducerea numărului de ore va fi nevoie şi de reducerea cadrelor didactice. Totodată, noul Cod al Educaţiei, care Ministerul Educaţiei speră că va fi aprobat pînă în primăvara anului 2014, va reduce orele suplimentare şi va interzice profesorilor să facă ore suplimentare cu elevii din clasa sa, ci doar cu cei din alte clase. „Codul Educaţiei prevede, de asemenea, majorarea numărului disciplinelor opţionale şi reducerea celor de bază, dar este greu de făcut acest lucru în şcolile foarte mici unde şi profesori sunt puţini”, a spus Maia Sandu.
Maia Sandu a subliniat că, pe lîngă revizuirea curriculei, vor avea loc şi cursuri de instruire a profesorilor pentru ca aceştia să-şi schimbe atitudinea şi viziunea asupra studiilor.
În acelaşi context, rectorul Academiei de Studii Economice, Grigore Belostecinic, a menţionat că noul Cod al Educaţiei este absolut necesar şi este deja o întîrziere foarte mare în aprobarea acestuia. În viziunea rectorului, dacă Codul ar fi fost votat acum 5 ani, situaţia din domeniul educaţiei ar fi fost cu totul alta. Acesta s-a arătat însă deranjat de faptul că mai multe prevederi ale noului Cod nu iau în considerare opinia reprezentanţilor învăţămîntului superior. Rectorul ASEM a adăugat că rectorii universităţilor din Moldova sunt total ignoraţi, iar părerea lor nu contează pentru cei care pot decide situaţia. Aceştia nu sunt de acord cu mai multe prevederi ale noului Cod al Educaţiei privind organizarea învăţămîntului superior şi consideră că accesul mai multor filiale ale universităţilor cu renume de peste hotare în Republica Moldova va prezenta un pericol pentru situaţia geopolitică a republicii, deoarece pot veni fialele statelor cu interese ascunse.
Sursa: IPN