MAI MULTE PARTIDE EXTRAPARLAMENTARE AU ŞANSA SĂ ACCEADĂ ÎN PARLAMENT, DACĂ ÎŞI REALIZEAZĂ PRIORITĂŢILE

Priorităţile partidelor extraparlamentare pentru alegerile parlamentare următoare sunt în mare parte asemănătoare cu cele ale partidelor de la guvernare, însă, pentru ca să obţină votul cetăţenilor şi a accede la putere, acestea trebuie să fie mai sincere cu cetăţenii care au obosit de actualele partide, să-şi respecte priorităţile declarate şi să facă mai puţin uz de cele nedeclarate. Aceste opinii au fost expuse în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Priorităţile clasei politice şi ale societăţii moldoveneşti într-un an electoral. Poziţia opoziţiei”, organizate de către Agenţia IPN, în coproducţie cu Radio Moldova.

Vicepreşedintele Partidului Mişcarea Populară Antimafie, Daniela Bodrug, a declarat că în lumea civilizată priorităţile unui partid rămân aceleaşi indiferent de perioadă. Republica Moldova se ciocneşte de o mulţime de probleme nerezolvate pentru că, pe durata a 20 de ani, toate partidele şi-au fixat priorităţile în funcţie de conjunctură şi circumstanţe, schimbându-şi priorităţile după cum se schimbă circumstanţele. „Mişcarea Antimafie are o singură prioritate. Să nu permită revenirea comuniştilor la guvernare şi să stârpească mafia din Republica Moldova pentru a da cetăţenilor şansa să facă parte din marea familie europeană”, a spus Daniela Bodrug.

Membrul Consiliului Politic Naţional al Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Magdei, a spus că priorităţile formaţiunii pentru următoarele alegeri sunt aderarea la UE, îmbunătăţirea politicii de cadre bazată pe profesionalism şi nu pe apartenenţă politică, reanimarea întreprinderilor de prelucrare a produselor alimentare etc. Mihai Magdei a menţionat că PAD are un plan bine pus la punct de ieşire a ţării din impas. Acesta a mai spus că Moldova are nevoie de instituţii depolitizate, nu poate un viceministru sau un ministru să fie şi membru de partid, pentru că oricând poate fi demis pentru apartenenţă politică şi înlocuit cu o persoană neprofesionistă.

Vicepreşedintele Partidului Verde Ecologist, Andrei Dumbrăveanu, a spus că formaţiunea este membru cu drepturi depline în Partidul Verde European. Aceasta înseamnă că, politic, partidul participă la toate programele lansate de europeni. De aceea, PVE vede viitorul Republicii Moldova în UE, iar priorităţile care vor trebui să fie realizate sunt angajamente de mediu, protecţia resurselor naturale, oprirea debandadei de astăzi în domeniu. Politicianul a menţionat că partidele extraparlamentare care au acelaşi vector trebuie să-şi unească eforturile pentru a-şi consolida poziţiile. „Numai prin conjugarea eforturilor vectorul se poate amplifica. Trebuie să luăm decizii politice eficiente, să păşim peste orgolii şi interese, peste rânza moldovenească”, a menţionat Andrei Dumbrăveanu.

Membrul Biroului Permanent al Partidului Popular din Republica Moldova, Mihail Camerzan, a menţionat că priorităţile partidelor reies din doleanţele cetăţenilor, însă acestea trebuie să fie transpuse în viaţă şi să nu rămână doar la nivel declarativ. „Acum partidele trebuie să spună ce s-a reuşit un lucru şi de ce nu s-a reuşit alt lucru. Republica Moldova nu are nicio şansă să se dezvolte dacă totul va rămâne neschimbat după alegeri. Atunci trebuie să apară forţe noi şi viziuni noi. Partidele extraparlamentare nu au nicio şansă dacă nu vor şti să-şi unească eforturile”, a menţionat politicianul. Acesta a mai spus că în Republica Moldova este nevoie de majorarea pensiilor, a salariilor, deoarece este alogic ca acestea să fie mai mici decât minimum de existenţă.

Conducătorul aripii tinere a platformei socialiste „Patria-Rodina” din Partidul Socialiaştilor, Valerii Gagauz, a menţionat că actualmente societatea din Republica Moldova este dispersată, deoarece unele partide doresc integrarea ţării în UE, iar altele în Uniunea Vamală. Valerii Gagauz spune că ceea de ce are nevoie Republica Moldova este să-şi păstreze integritatea prin federalizare, cu recunoaşterea drepturilor tuturor minorităţilor naţionale. Politicianul a spus că partidul vede rezolvarea problemelor prin înlocuirea modelului liberal prin modelul socialist care se bazează pe dezvoltarea ştiinţei, culturii, educaţiei, crearea locurilor de muncă.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, expertul permanent al proiectului, a spus că în 20 de ani partidele s-au perindat la putere pentru rentă politică şi administrativă, iar partidele extraparlamentare acum au un mare avantaj pentru că îşi pot expune sincer care sunt priorităţile pentru viitorul Republicii Moldova.

Analistul politic, Nicolae Negru, a menţionat că acum, după 20 de ani de guvernare, este o situaţia inedită, când pentru prima dată forţele politice noi au şansa să acceadă în Parlament, atât pe dreapta, cât şi pe stânga, deoarece există o fragmentare mare a societăţii, precum şi o cotă mare de indecişi pentru cine să voteze. Analistul a adus exemple privind mai multe partide extraparlamentare din Europa care au venit la putere, pentru că cetăţenii obosise de partidele de la guvernare. „Însă partidele noi trebuie să facă ceva ca să obţină acest rezultat. Partidele trebuie să aibă un lider carismatic, care se bucură de popularitate şi să fie mai sincere cu cetăţenii”, a menţionat Nicolae Negru.

Dezbaterile publice cu tema: „Priorităţile clasei politice şi ale societăţii moldoveneşti într-un an electoral. Poziţia opoziţiei”, constituie ediţia XXVI din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundaţia germană Hanns Seidel.

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40