M-aţi convins! E nevoie de anticipate!

Republica Moldova are nevoie de alegeri anticipate. De acest lucru m-au convins Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, liderul PLDM, Vlad Filat, liderul PD, Marian Lupu, liderul PL, Mihai Ghimpu, mulţimea de mijloace de informare în masă, analişti, editorialişti, bloggeri afiliaţi partidelor politice din Republica Moldova.      

De ce Alianţa pentru Integrare Europeană, inclusiv proiectul unei noi coaliţii democratice majoritare, trebuie să dispară ca un vis urît? Iată argumentele: este o alianţă antipopulară, nelegitimă, care a uzurpat puterea în stat (argumentul lui Vladimir Voronin); factorii de decizie, inclusiv Premierul Vlad Filat, fac trafic de influenţă (argumentul lui Mihai Ghimpu); diplomaţia moldovenească a suferit eşec, iar promisiunile făcute în contextul procesului de integrare europeană nu au cum să se realizeze (argumentul lui Marian Lupu); Vlad Plahotniuc şi-a subordonat mai multe instituţii în stat, iar justiţia se face în mod selectiv, pornind de la interese politice (argumentul lui Vlad Filat); marea majoritate a populaţiei nu mai are încredere în actuala guvernare (argumentul Publika în baza unui sondaj IMAS); actuala guvernare a deviat de la interesul naţional (argument folosit frecvent şi cu diferite ocazii de ziarul „Timpul”); Banca de Economii a fost pusă în dificultate de exponenţii actualei guvernări, în special de cei care reprezintă PLDM (argumentul unor analişti ca Mihăieş, Ghelici, Gurău etc.); Mihai Ghimpu zădărniceşte crearea unei noi coaliţii democratice, pune în dificultate realizarea procesului de integrare europeană şi astfel face jocul Moscovei (argumentul lui Dumitru Diacov şi al unor comentatori liberal-democraţi); Marian Lupu, care ocupă una din primele trei funcţii în stat, a devenit o păpuşă în mîinile lui Vlad Plahotniuc şi execută docil comenzile acestuia (argumente cu care operează adepţii PLDM); Vama şi Fiscul alungă investitorii din ţară şi fac interesele PLDM (argumentul lui Marian Lupu, Valeriu Lazăr şi Mihai Ghimpu); Metalferos, Moldtelecom, Registru, alte întreprinderi de stat stau la cheremul PD şi al lui Vlad Plahotniuc, în particular (argumentul liberal-democraţilor) etc.

Dacă pui cap la cap toate aceste acuzaţii, poziţii şi argumente obţii un tablou deloc îmbucurător: la putere în Moldova se află trei partide măcinate de corupţie, dominate de interese personale şi care acţionează în detrimentul intereselor ţării şi al alegătorilor! Şi această concluzie nu-mi aparţine mie, ci lui Voronin, Filat, Ghimpu, Lupu, diverselor mijloace de informare în masă, analiştilor, editorialiştilor, bloggerilor etc. Desigur, nimeni (cu excepţia PCRM) nu prezintă lucrurile în totalitatea lor, ci fiecare vine cu partea de adevăr care avantajează formaţiunea sau liderul în slujba căruia se află. Dar cînd aduni toate aceste pretinse adevăruri împreună, anume aşa obţii tabloul general. Deci, revin la întrebarea mea: trebuie sau nu să plece de la putere actuala guvernare? Sînt sau nu sînt necesare alegerile anticipate? Părerea mea este că acestea sînt necesare, iar în situaţia în care s-a ajuns, doar Măria sa Alegătorul poate face dreptate!
De ce atunci liderii politici nu recunosc un lucru evident şi de ce nu declanşează procedura de alegeri anticipate? Din două motive: 1) nimeni nu vrea să şi le asume, pentru că, în ultimul timp, din ele s-a făcut (artificial) o sperietoare şi se crede (absolut greşit) că acel din vina căruia vor avea loc alegerile va avea doar de pierdut; 2) liderii defunctei AIE înţeleg foarte bine că aceste alegeri, mai mult ca sigur, îi vor înlătura de la putere, iar pierderile pe care le vor suporta vor fi destul de mari. Astfel, Mihai Ghimpu va înţelege că 12 mandate în Parlament sînt doar 12 mandate nu şi un post de vicepremier, patru posturi de miniştri, conducerea SIS, CNI, ANRE, BNM, Agenţiei Turismului etc. Mai mult decît atît, PL riscă să piardă şi funcţia de Primar al capitalei în urma unui eventual referendum de demitere a lui Dorin Chirtoacă. Nefiind susţinut de alte partide (lucru care inevitabil se va întîmpla în lipsa unei Alianţe), dar şi date fiind gravele probleme cu care se confruntă municipiul după şase ani sub conducerea actualului primar, Dorin Chirtoacă va fi demis mai mult ca sigur. Marian Lupu, care de 12 ani se află în continuu la putere şi, probabil, are deja rău „de înălţime”, va face cunoştinţă cu astfel de instituţii ale statului ca CNA, PG etc. din altă postură decît cea de „nacialnik” (şi să nu-şi facă nimeni iluzii în acest sens, căci comuniştii nu vor lăsa pe nici unul dintre liderii AIE în pace – dosarele vor curge gîrlă). Vlad Plahotniuc, cel mai probabil, va lua calea pribegiei, posibil apelînd la altă identitate. Vlad Filat va reveni la vechile obiceiuri – azi la Procuratură, mîine în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Apropo, se pare că cel mai puţin diferenţa de la schimbarea statutului de putere în opoziţie o va simţi Vlad Filat. Căci lui şi oamenilor săi li s-au întocmit dosare şi cînd erau în opoziţie, li se întocmesc şi acum, cînd sînt la guvernare. Mijloacele de informare în masă afiliate partidelor, diferiţi analişti, editorialişti, bloggeri, care acum ciugulesc din palma politicienilor, vor rămîne practic fără surse de existenţă şi vor reveni la vechiul refren: „Doamne, cît e de rău cu comuniştii la putere!”. Toţi înţeleg aceste lucruri, de aceea din alegerile anticipate şi s-a făcut o sperietoare în mod artificial. De aceea, se face tot posibilul pentru a resuscita cadavrul politic numit AIE! Nu ţara are nevoie de AIE, ci o mînă de politicieni, jurnalişti, analişti, editorialişti şi bloggeri!

Nu ştiu ce credeţi voi, dar eu nu văd nici o diferenţă între comunişti şi actuala AIE. Pe vremea comuniştilor, spaţiul public era intoxicat de cîteva televiziuni şi cîteva gazete, pe vremea AIE este acelaşi lucru. Pe vremea comuniştilor instituţiile statului erau subordonate politic, acum e acelaşi lucru. Pe vremea comuniştilor se făceau dosare la comandă, acum e acelaşi lucru! Pe vremea comuniştilor investitorii ocoleau Moldova, acum e acelaşi lucru! Şi astfel de comparaţii pot fi făcute la nesfîrşit.

Eu am tăcut în toată această perioadă crezînd că la toate pot fi trecute cu vederea, numai pentru a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Dar de cînd Mihai Ghimpu şi Marian Lupu au declarat că „diplomaţia a suferit un eşec” şi că „nici un fel de semnări nu vor avea loc”, repet şi eu vorba celebră a lui Vladimir Voronin: „Nahren s pleaja!”.

Dumitru SPĂTARU