Lavrov: Rusia e de acord sa discute cu Biden despre drepturile omului, dar si despre respectarea lor in SUA

Rusia doreşte să abordeze cu SUA, la primul summit pe care Preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin îl vor avea pe 16 Iunie la Geneva, chestiunea drepturilor omului şi pe cea a proceselor împotriva participanţilor la asaltul asupra Capitoliului din 6 Ianuarie, a transmis Luni ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, potrivit AFP, scrie agerpresÎn Statele Unite ”se întîmplă multe lucruri cu adevărat interesante, inclusiv din punctul de vedere al drepturilor omului, din punctul de vedere al drepturilor opoziţiei, din punctul de vedere al protejării opoziţiei”, a remarcat Lavrov la o conferinţă de presă.

El i-a răspuns astfel unui jurnalist, care l-a întrebat dacă la întrevederea celor doi Preşedinţi Rusia este dispusă să abordeze situaţia opoziţiei şi a drepturilor omului în această ţară.

”Suntem pregătiţi să discutăm şi nu avem subiecte tabu. Vom vorbi despre tot ce considerăm necesar şi vom fi pregătiţi să răspundem întrebărilor pe care le va ridica partea americană. Este valabil şi pentru drepturile omului”, a indicat ministrul de Externe rus.

Serghei Lavrov a mai adăugat că Rusia este pregătită să discute despre ”problemele care există în SUA”, afirmînd că el este ”foarte interesat de procesele care vizează persoanele acuzate pentru tulburările din 6 Ianuarie”, cînd susţinători ai fostului Preşedinte Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul. De atunci, reţelele de socializarea Facebook şi Twitter i-au suspendat conturile lui Trump.

Replica ministrului rus vine la o zi după ce Preşedintele american Joe Biden a promis că-i va spune omologului său rus Vladimir Putin, la summitul din 16 Iunie, că Statele Unite nu vor lăsa Rusia să încalce drepturile omului. ”Îi voi spune clar că nu vom sta cu braţele încrucişate în timp ce ei încalcă aceste drepturi”, a menţionat Biden în discursul susţinut Duminică, înaintea Memorial Day, sărbătoare naţională în SUA dedicată omagierii militarilor căzuţi la datorie.

Relaţiile dintre SUA şi Rusia au de suferit la ora actuală, pe lîngă dezacordurile privind principalele chestiuni internaţionale ele fiind afectate de expulzări reciproce de diplomaţi, acuzaţii de ingerinţă electorală, acţiuni de spionaj şi atacuri cibernetice atribuite Moscovei.

Preşedintele democrat Joe Biden încearcă de la preluarea mandatului să arate o atitudine fermă faţă de Rusia, de asemenea din dorinţa de a se delimita de predecesorul său republican Donald Trump, acuzat de complezenţă faţă de liderul de la Kremlin.

Însă, în acelaşi timp, Biden îşi manifestă dorinţa de dialog cu Moscova. Deşi promite că va sancţiona Rusia ”dacă ea continuă să interfereze în democraţia” SUA şi a mers pînă într-acolo încît l-a calificat pe Putin drept ”ucigaş”, Preşedintele american asigură că nu doreşte să ”declanşeze un ciclu de escaladare şi conflict”.