La Chisinau, a avut loc sedinta comuna a Parlamentelor Republicii Moldova si Romaniei

Astăzi, la Chișinău, a avut loc ședința comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României. La final, legislatorii au adoptat o Declarație comună și au susținut o conferință de presă, comunică MOLDPRES.

Parlamentarii au fost salutați de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

”Ședința comună a celor două Parlamente se înscrie într-un mod logic și firesc în relația ascendentă dintre Republica Moldova și România, relansată la sfîrșitul anului 2020. Sunt încrezătoare că evenimentul de astăzi va impulsiona cooperarea dintre Chișinău și București pentru noi proiecte de infrastructură, de consolidare a independenței energetice sau de modernizare a comunităților locale”, a declarat șefa statului.

Speakerul Igor Grosu a subliniat că, prin evenimentul de astăzi, se lansează un nou instrument și anume formatul ședințelor comune ale celor două Legislative, care este confirmat prin semnarea Declarației comune.

”Pe lîngă simbolismul acestui eveniment, îmi doresc ca această platformă să servească drept reper pentru ghidarea activității Legislativului de la Chișinău în procesul de negociere a aderării la UE. Ce punem noi în acte și legi să resimtă cetățenii în viața de zi cu zi. O viață mai bună, fericită, aici, acasă”, a declarat Grosu.

Președintele Senatului României, Florin-Vasile Cîțu, a remarcat semnificația momentului în care are loc ședința comună a celor două Parlamente, la o zi după ce Comisia Europeană a făcut o recomandare în sprijinul statutului de candidat la Uniunea Europeană:

”Este un eveniment cu o puternică încărcătură simbolică, care demonstrează deschiderea fără precedent a relațiilor dintre țările noastre, angajamentul de  a seta un nivel de ambiții superior, la nivel bilateral, și susținerea fermă a României pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova”.

Ședința comună s-a încheiat cu adoptarea Declarației comune.

La finalul reuniunii, președinții Parlamentelor Republicii Moldova și României au susținut o conferință de presă. În cadrul acesteia, președintele Senatului României, Florin-Vasile Cîțu, a menționat că Republica Moldova trebuie să facă parte din Uniunea Europeană, iar România va susține procesul de integrare și va acorda suport în perioada de preaderare.