Josep Borrel atenționează că ameninţarea nucleară agitată de Rusia este iresponsabilă
Ameninţarea nucleară agitată de Rusia este o atitudine "iresponsabilă", a denunţat, Marţi, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, citat de AFP, scrie Agerpres.
"Nu este prima oară cînd ruşii agită ameninţarea cu o escaladare nucleară, ceea ce este complet iresponsabil", a declarat Borrell, la finalul unei reuniuni a Consiliului de Miniştri ai Apărării, la Bruxelles, la care a participat pentru ultima oară înainte de predarea mandatului.
"Nu este pentru prima oară cînd el face tot ce poate cu scopul de a crea insecuritate, precum trimiterea de trupe Nord-coreene pe teritoriul european", a afirmat Borrell, care urmează să-şi încheie mandatul de şef al diplomaţiei europene luna viitoare.
Dar, a adăugat el, "a utiliza arma nucleară, a vorbi despre descurajarea nucleară, în acest moment, este ceva ce noi respingem cu fermitate", a declarat Borrell.
El şi-a reiterat apelurile la o continuare a sprijinului european pentru Ucraina în război, subliniind că o "mare majoritate a ţărilor UE, cu puţine excepţii, şi-au arătat hotărîrea de a continua să sprijine Ucraina".
Europenii se tem că noua Administraţie americană a preşedintelui ales Donald Trump va renunţa să susţină militar Ucraina şi va impune un acord defavorabil Kievului.
”O enormă majoritate de ţări europene sunt de acord în a spune că soarta ucrainenilor va hotărî destinul Uniunii Europene”, a avertizat Borrell.
”Dacă Putin ar cîştiga în Ucraina, va trebui atunci să plătim un preţ foarte ridicat, mult mai important decît oricare sprijin militar pe care am putea să-l furnizăm astăzi", a subliniat el.
Potrivit lui Borrell, secretarul general al NATO, Mark Rutte, care a participat la această reuniune a miniştrilor Apărării, a indicat clar că obiectivul care stabileşte nivelul cheltuielilor militare la 2% din PIB este insuficient pentru a ajuta Ucraina să facă faţă ameninţării ruse.
Ţările din UE vor consacra, în general, în acest an 1,9 % din PIB-ul lor cheltuielilor militare, cu disparităţi totuşi importante între statele membre.
Ele vor consacra circa 326 miliarde de euro acestor cheltuieli, adică o creştere cu 30% în raport cu anul 2021, anul precedent invaziei ruse în Ucraina, lansată la 24 Februarie 2022.