Jens Stoltenberg constată că Rusia nu este capabilă să realizeze străpungeri semnificative pe frontul din Ucraina

După doi ani şi patru luni de cînd a lansat invazia asupra Ucrainei, Rusia nu este nici acum în măsură să realizeze ''străpungeri semnificative'' pe cîmpul de luptă, a remarcat Joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat AFP, consemnează Agerpres.

"În Primăvară, au încercat din nou să lanseze o ofensivă, dar pînă acum au obţinut doar cîştiguri limitate. (...) Noi nu avem alte indicii sau motive să credem că Rusia are capacităţile ori forţa de a realiza străpungeri semnificative", a explicat Stoltenberg.
Totuşi, el a avertizat că trupele ruse vor continua probabil să exercite presiune pe diferite sectoare ale frontului şi să-şi multiplice atacurile aeriene.

"Dar ceea ce noi am constatat este că ucrainenii au fost capabili să reziste", a continuat secretarul general al NATO. "Au fost capabili să continue să le provoace pierderi grele invadatorilor ruşi, pe liniile de front, dar şi cu loviturile în profunzime", a detaliat el.

Armata rusă a lansat, pe 10 Mai, o nouă ofensivă în provincia Harkov din Nord-Estul Ucrainei, de unde trupele ruse fuseseră forţate să se retragă în urma unei contraofensive fulger lansate în Toamna anului 2022 de Armata ucraineană.

Aceasta din urmă a fost acum nevoită să cedeze teren în noua ofensivă rusă, dar a reuşit totuşi să oprească înaintarea trupelor ruse la Vovceansk, oraş situat la circa cinci kilometri de graniţa cu Rusia.

Armata rusă şi-a intensificat, de asemenea, acţiunile ofensive pe frontul de Est, în provinciile ucrainene Doneţk şi Lugansk. Ucraina încearcă să ţină frontul cu pierderi teritoriale minime în aşteptarea sosirii mai multor arme şi muniţii occidentale, în special a avioanelor F-16, sperînd că acestea, împreună cu noile efective rezultate în urma campaniei de mobilizare aflate în desfăşurare, vor putea întoarce cursul războiului.
Ucraina a pierdut iniţiativa pe front în Septembrie anul trecut, după eşecul contraofensivei sale din Est şi Sud-Est, încheiată cu mari pierderi, dar cu cîştiguri teritoriale minore şi recuperate apoi parţial de trupele ruse. Armata ucraineană s-a confruntat apoi şi cu o criză de muniţie ca urmare a întîrzierii ajutorului militar american din cauza disputelor interne din Congresul SUA.

Deşi între timp au început să sosească noi arme occidentale şi muniţii pentru artilerie necesare corectării dezavantajului de care Kievul suferă în faţa inamicului mai numeros şi mai bine echipat, Armata ucraineană încă nu a reuşit să oprească înaintarea trupelor ruse şi încearcă să mobilizeze noi soldaţi. Deşi Rusia are acum iniţiativa pe front şi cîştigă teren, nu a reuşit nici o străpungere decisivă.

În acest timp, Armata ucraineană mizează mult pe tacticile de război asimetric, în special atacuri cu drone care în ultima vreme au ţintit cu predilecţie rafinării ruseşti, dar au fost de asemenea vizate diverse ţinte militare, în special aerodromuri şi amplasamente ale sistemelor antiaeriene, precum şi elemente de infrastructură, lovituri în care după deblocarea ajutorului SUA au fost folosite şi rachete americane ATACMS, cu o rază de acţiune de 300 de kilometri. Fragmente dintr-o astfel de rachetă doborîtă de antiaeriana rusă au provocat Duminică patru morţi, dintre care doi copii, şi peste 150 de răniţi pe o plajă din Sevastopol, în Crimeea ocupată.

Într-o propunere pentru o încetare a focului şi o pace negociată, respinsă între timp de Ucraina şi de aliaţii ei occidentali, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut, luna aceasta, retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (provinciile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson) şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, ca pas premergător reluării negocierilor între Moscova şi Kiev pe baza acordului nefinalizat la tratativele desfăşurate în Martie-Aprilie 2022 la Istanbul.

Kievul a transmis că acceptă doar "formula de pace" propusă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, un document în zece puncte care cere în special retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui Tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti. Rusia consideră aceste puncte ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul şi a cerut Kievului să recunoască "noile realităţi de pe teren", respectiv pierderea Crimeei şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia. 

02.06.24 - 01:24
01.06.24 - 12:23
01.06.24 - 12:20
01.06.24 - 12:25
01.06.24 - 12:20
07.06.24 - 15:25
12.06.24 - 00:16
12.06.24 - 00:09
12.06.24 - 00:07
05.06.24 - 15:47
13.06.24 - 01:08
14.06.24 - 00:18
14.06.24 - 00:19
10.06.24 - 12:12
07.06.24 - 13:08