Jalea din învățămîntul românesc

România Educată rămîne un proiect frumos, însă doar pe foaie. În realitate, școlile din România sunt un adevărat dezastru, cu profesori nepregătiți și WC-uri insalubre.

Peste 3.400 de cadre se vor afla, în acest an școlar, la catedră deși nu au studii corespunzătoare postului, a anunțat, Vineri, ministrul Educației, Ligia Deca.

„În acest an școlar, numărul de cadre didactice fără studii corespunzătoare postului, situația pe care o am, actualizată, este 3.440, față de 5.233, cît am avut în anul școlar 2022-2023”, a spus Ligia Deca.

Ea este convinsă că noile decizii luate de autorități vor duce la scăderea acestui număr.

„Sunt convinsă că atît creșterile salariale care au intrat în vigoare în luna Iunie, cît și măsurile pe care noile legi le prevăd pentru a încuraja absolvenții de învățămînt superior să aleagă cariera didactică vor asigura un trend descendent față de acest cifre și vom avea mai multe cadre titulare și calificate la clasă”, spune ministrul.

Ea spune că „cineva va intra în clasă și în cele mai multe cazuri acel cineva are toate calificările necesare pentru a preda acea disciplină”.

Ministrul a fost întrebat și despre situația deficitului de cadre la disciplinele matematică, fizică sau chimie.

„În ceea ce privește profesorii la aceste discipline, avem situații dificile, așa cum era de așteptat, în zonele rurale, dar avem și semnalate situații punctuale în zona urbană. De aceea, noua Lege a Învățămîntului preuniversitar prevede un program de încurajare a științelor matematicii, tehnologiei, în așa fel încît să avem mai mulți studenți care merg în zona programelor fizică, chimie, matematică și, de asemenea, să îi încurajăm să aleagă și cariera didactică”, a explicat Ligia Deca.

189 de unități de învățămînt vor funcționa și în acest an cu grupuri sanitare neconforme. Autoritățile au găsit soluții, în ultimul an, pentru 62 de unități care avea astfel de probleme.

„În ceea ce privește situația grupurilor sanitare neconforme, în ultimul an s-au finalizat lucrările la 62 de astfel de unități de învățămînt, deci pentru 62 de unități nu mai suntem în situația în care grupurile sanitare să nu fie în incintă”, a spus, Vineri, ministrul Educației Ligia Deca.

Conform ultimelor date transmite de către Inspectoratele școlare și de către Prefecturi, în prezent există 189 de unități de învățămînt cu grupuri sanitare neconforme, grupate în 148 de unități administrativ teritoriale, a arătat ministrul.

„La data de 25 August, Ministerul Educației a pus în consultare publică un proiect de HG privind repartizarea sumelor necesare, practic se alocă peste 14, 5 milioane de lei pentru a rezolva situația în 159 de unități. Pentru restul, de aproximativ 30 de unități, am solicitat Ministerului Finanțelor o suplimentare la rectificare”, a explicat ministrul Educației.