Israelul nu a oferit dovada că unii dintre membrii UNRWA ar avea legături cu organizaţii teroriste

Agenţia ONU pentru Refugiaţii Palestinieni (UNRWA) din Fîşia Gaza are "probleme de neutralitate" politică, dar Israelul nu a oferit încă "dovada" că unii dintre membrii săi ar avea legături cu "organizaţii teroriste" precum Hamas, concluzionează un raport transmis Luni secretarului general al ONU, Antonio Guterres, informează AFP.

UNRWA este "de neînlocuit şi indispensabilă" pentru palestinieni, subliniază autorii raportului, un grup independent prezidat de fostul ministru francez de Externe Catherine Colonna şi însărcinat de secretarul general Antonio Guterres cu misiunea de a evalua neutralitatea acestei agenţii.

Acest raport foarte aşteptat, de aproximativ 50 de pagini, rezultatul a nouă săptămîni de discuţii şi misiuni în Israel, Cisiordania ocupată şi Iordania conţine mai multe "recomandări" pe care Catherine Colonna le-a prezentat presei la sediul ONU din New York, după luni de tulburări care au afectat UNRWA.

"Ceea ce trebuie îmbunătăţit va fi îmbunătăţit. Sunt încrezătoare că implementarea acestor măsuri va ajuta UNRWA să îşi îndeplinească mandatul", a spus fostul şef al diplomaţiei franceze. Fostul ministru "a încurajat ferm comunitatea internaţională să fie alături de agenţie pentru ca aceasta să îşi poată îndeplini misiunea şi să facă faţă provocărilor care apar".

Purtătorul de cuvînt al lui Guterres, Stephane Dujarric, a asigurat că "secretarul general a acceptat recomandările cuprinse în raportul doamnei Colonna" şi că un "plan de acţiune" va fi implementat.

"UNRWA rămîne crucială în furnizarea de ajutor umanitar vital şi servicii sociale esenţiale, în special în sănătate şi educaţie, refugiaţilor palestinieni din Gaza, Iordania, Liban, Siria şi Cisiordania", subliniază grupul independent.

Agenţia este"de neînlocuit şi indispensabilă pentru dezvoltarea umană şi economică a palestinienilor şi mulţi consideră UNRWA drept un colac de salvare umanitar". "Însă, în pofida acestui cadru solid, problemele legate de neutralitate persistă", notează raportul. Acestea includ cazuri de angajaţi care îşi exprimă public opiniile politice, manuale şcolare cu conţinut problematic provenind din ţara gazdă şi utilizate în anumite şcoli UNRWA, sindicalişti politizaţi care ameninţă managementul UNRWA şi perturbă operaţiunile umanitare.

Răspunzînd la întrebările jurnaliştilor, Catherine Colonna a menţionat, în treacăt, anumite conţinuturi ale manualelor din şcolile agenţiilor ONU care sunt antisemite, ostile evreilor şi antisioniste.

UNRWA, care are peste 30.000 de angajaţi ce deservesc 5,9 milioane de palestinieni din regiune (Gaza, Cisiordania, Liban, Iordania şi Siria), este acuzată de Israel că are angajaţi "peste 400 de terorişti" în Fîşia Gaza. Totodată, 12 dintre angajaţii săi sunt acuzaţi de israelieni că ar fi fost implicaţi direct în atacul fără precedent din 7 Octombrie 2023. Acuzaţii care au dus la suspendarea finanţării de către anumite ţări donatoare precum Statele Unite, chiar dacă unele ţări au reluat contribuţiile.

"Pe baza unei liste din Martie 2024 care conţine numere de identitate palestiniene, Israelul a susţinut public că un număr semnificativ de angajaţi UNRWA sunt membri ai organizaţiilor teroriste. Cu toate acestea, Israelul nu a oferit încă dovada în acest sens", avertizează raportul.

Fostul ministru francez a clarificat că, potrivit raportului, "UNRWA nu a primit dovezi de la Israel" cu privire la o presupusă implicare a anumitor angajaţi palestinieni în relaţii cu Hamas în Fîşia Gaza şi că "nu, nu există nici o dovadă" a acestor posibile legături.

UNRWA, creată de Adunarea Generală a ONU în 1949, ”este coloana vertebrală a operaţiunilor umanitare din Fîşia Gaza”, s-a apărat, săptămîna trecută, Philippe Lazzarini în faţa Consiliului de Securitate, denunţînd o campanie insidioasă de a se pune capăt operaţiunilor sale. "Dezmembrarea UNRWA va avea repercusiuni de durată", a avertizat el, avînd drept consecinţă în special agravarea crizei umanitare din Fîşia Gaza şi accelerarea apariţiei foametei. Foametea ameninţă deja Nordul teritoriului palestinian, unde peste 34.000 de oameni, majoritatea civili, au fost ucişi de la începutul ofensivei israeliene.