Intre CSI-ul medieval si UE democrata si civilizata

Zelenski e susținut de absolut toți ucrainenii, inclusiv de cei care nu l-au votat

Mihai CONȚIU

Nu scriu aceste rînduri în calitate de simpatizant al PAS și al președintei Maia Sandu, ci ca susținător necesar al lor în condițiile excepționale generate de agresiunea armată barbară a Rusiei în Ucraina vecină. Asistăm, toți, la o realitate devastatoare pentru Țară: Opoziția față de Putere a socialiștilor, comuniștilor și a fugarului penal Șor nu mai reprezintă o ”Opoziție politică” în slujba poporului, ci un front politico-militar favorabil agresorului Vladimir Putin și potrivnic zecilor de mii de civili, copii, femei și bătrîni ucraineni torturați, violați și masacrați de către hoardele armatei rusești.

Situații excepționale, ca cea în care Republica Moldova este plasată – războiul din Ucraina și instabila regiune transnistreană –, trebuie să coalizeze, chiar și din  instinct patriotic și de supraviețuire individuală și națională, absolut toate partidele și toți cetățenii într-un ”tot unitar național” sub comandamentul majorității politice dictate de către moldoveni prin vot. Asta nu presupune supunere politică oarbă și lipsa criticii, ci o unitate de direcție geo-politică și geo-strategică benefică viitorului democrat și civilizat al Țării.

Acum, Republica Moldova se află într-un moment cheie al re-devenirii sale statale naționale. Opoziția de stînga este încremenită în doctrina totalitar-stalinist-putinistă și credincioasă apartenenței Republicii Moldova la spațiul CSI. Războiul de lîngă noi ne-a demonstrat, încă o dată, dar cu mult mai pregnant, că CSI este un spațiu medieval agresiv și, finalmente, falimentar, aflat exclusiv sub călcîiul criminal al lui Putin. Nu doar un economist specializat, ci și un student la Economie poate explica realitatea că Republica Moldova nu a avut și nu are absolut nici un beneficiu economic, democratic, civilizator ori cultural în calitate de membru al CSI. Acesta este și motivul pentru care Republica Moldova europeană trebuie să se retragă neîntîrziat din această organizație de tip medieval-agresor. Ca Stat cu demnitate națională, Republica Moldova este datoare propriilor cetățeni să nu mai fie membru servil al unei organizații, CSI, controlată/dominată de Rusia criminală a lui Putin!

Încă de cînd și-a declarat independența ca Stat, Republica Moldova nu a primit, drept asistență, nici un cent sau o copeică de la Rusia pentru dezvoltare, sub toate aspectele, modernizare, prosperare și democratizare. Dacă Republica Moldova, în multiplele ei dimensiuni, s-a apropiat, cît de cît, de numeroase standarde civilizatorii occidentale, asta a fost cu putință datorită asistenței de miliarde de dolari și euro acordate, sub formă de împrumuturi ori donații nerambursabile, de către UE, SUA și, individual, de către numeroase Țări occidentale.

De ani buni, comerțul exterior al Republicii Moldova se menține pe linia de plutire datorită relațiilor economice cu Occidentul, cu UE în primul rînd, nicidecum ca o consecință a relațiilor politizate, constrîngătoare și de șantaj cu CSI, în primul rînd cu Rusia. În consecință, viitorul Republicii Moldova este în interiorul continentului din care face parte, în UE, nicidecum în stepa rusească primitivă, subdezvoltată.

În tot acest întreg context despre care vorbim, absolut toți moldovenii cărora le pasă de viitorul Țării și al urmașilor lor trebuie să fie conștienți că este un privilegiu faptul că UE ajută Republica Moldova și o dorește integrată în marea familie europeană, că NATO oferă asistență necondiționată, Țara putînd să declare că este onorată inclusiv de declarațiile făcute de ministra de Externe a Marii Britanii, Liz Truss, care a spus că „Moldova trebuie echipată după standardele NATO”.

În acest context, moldovenii, inclusiv cei care nu au votat-o, trebuie să fie solidari cu președinta Maia Sandu, care se bucură de o susținere occidentală fără precedent și de un sprijin concret pentru Republica Moldova din partea omologilor săi și a Guvernelor SUA, Marii Britanii și UE. Să reținem că Președintele ucrainean Volodimir Zelenski e susținut de absolut toți ucrainenii, inclusiv de ce care nu l-au votat!

Față de declarația ministrei britanice de Externe, fostul președinte Igor Dodon a declarat: „Vreau să le reamintesc tuturor că Moldova este un stat neutru, iar acesta este principalul nostru avantaj geopolitic în fața oricăror riscuri militare. Iar ajutorul militar de la NATO s-ar putea dovedi a fi acel deserviciu notoriu care nu va face decît să înrăutățească lucrurile, să aducă durere țării noastre și să transforme soldații și oamenii noștri în carne de tun în scenariile cinice ale marilor jucători mondiali. Nu avem nevoie de asta. Avem nevoie de pace, dar nu de planurile militare NATO”. Asta a spus Dodon.

De parcă NATO și nu Rusia constituie o amenințare armată, la fel ca și cea din Ucraina, la adresa independenței și existenței Statului Republica Moldova! De parcă NATO și nu Rusia are dislocate ilegal și abuziv trupe de ocupație pe teritoriul Republicii Moldova, în regiunea transnistreană!

Ca să înțelegeți și mai bine că Rusia nu respectă nimic și pe nimeni decît propriile-i interese agresive, vă reamintim că, în 1994, Ucraina a renunțat la armele nucleare. Bill Clinton, Boris Elțin și președintele ucrainean Leonid Kravciuk au semnat, la Moscova, acordul de dezarmare nucleară a Ucrainei. Kievul a obținut din înțelegere recunoașterea legitimității pe care o dorea după destrămarea URSS și a îngrijorărilor sale de securitate.

La sfîrșitul anului 1994, angajamentele au fost concretizate, iar Acordul, cunoscut sub numele de Memorandumul de la Budapesta, semnat de Rusia, Ucraina, Marea Britanie și Statele Unite, promitea că nici una dintre națiuni nu va folosi forța împotriva Ucrainei și toate îi vor respecta suveranitatea și granițele existente
Acordul a promis, de asemenea, că, dacă va avea loc o agresiune, semnatarii vor solicita măsuri imediate din partea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite pentru a sprijini Ucraina.

Ceea ce a anulat angajamentele diplomatice a fost „eșecul colectiv” al Washingtonului și Kievului de a lua în considerare ascensiunea unei persoane ca Vladimir Putin, a declarat Steven Pifer, negociator al Memorandumului de la Budapesta și fost ambasador al SUA în Ucraina, acum profesor la Universitatea Stanford.
După ce trupele ruse au invadat Crimeea, la începutul lui 2014, Putin a respins acordul de la Budapesta ca fiind nul și neavenit. În logica lui Putin, asta poate să însemne că și Ucraina să fie de acord și să-și revendice revenirea la statutul la care a renunțat – cel de putere nucleară?

Probabil Moldova va fi totuși echipată după standardele NATO. Din acest lucru nu rezultă că statul nostru va ataca vreodată altă țară. Domnul Dodon ar trebui să stea liniștit și, cel mult, să paseze aceste pretinse îngrijorări amicului său Krasnoselski.

Astfel de ”îngrijorări” sunt o „natură rusească firească” pentru Krasnoselski, pentru că fac parte din ”fișa postului” său, dar la Dodon put a tentative de sabotaj la adresa siguranței naționale și a independenței Republicii Moldova!