Interpolul a arestat 121 de persoane implicate in traficul de persoane

O operaţiune de combatere a traficului de persoane, coordonată de Interpol, a condus la arestarea a 121 de persoane din 25 de ţări, inclusiv România, şi la deschiderea a 193 de anchete, indică un comunicat al Interpol dat Luni publicităţii, potrivit agerpres.

Operaţiunea, avînd numele Storm Makers şi desfăşurată în perioada 21 – 25 Martie, a vizat grupări infracţionale care facilitau traversarea frontierelor de bărbaţi, femei şi copii din Asia care urmau să fie exploataţi în scopul obţinerii de profituri.

În total, autorităţile au salvat 80 de victime ale traficului de persoane şi au identificat 3.400 de migranţi ilegali.

Unităţi de coordonare operaţională au fost create la Hanoi (Vietnam) şi Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), rolul lor fiind de a evalua informaţiile şi de a facilita acţiunile desfăşurate de forţele de Poliţie din ţările participante.

Pentru a detecta documente de călătorie falsificate, la aeroporturi din Emiratele Arabe Unite au fost activate porţi electronice inteligente, activate la bazele de date ale Interpol. La nivel global, au fost efectuate 15 milioane de confruntări cu bazele de date ale Interpol la frontierele aeriene, terestre şi maritime.

La frontiera dintre Ungaria şi România au fost interceptaţi migranţi vietnamezi, care se îndreptau spre Germania. Traficanţii, de asemenea de origine vietnameză, coordonaseră toate aspectele deplasării lor ilegale, prin intermediul platformelor de social media.

În Turcia, Poliţia a arestat patru persoane, dezmembrînd o reţea internaţională de trafic de organe umane. Gruparea infracţională, originară din India, este acuzată că viza cetăţeni indonezieni vulnerabili şi facilita transplanturile de rinichi în Turcia. Fiecare rinichi transplantat îi aducea donatorului 15.000 de dolari, iar restul pînă la suma de 37.000 de dolari era împărţit între membrii reţelei.

Autorităţile din Filipine au salvat 32 de victime ale traficului de persoane şi au arestat opt suspecţi pentru trafic, exploatare de copii şi abuzuri contra copiilor.

”În numai o săptămînă, această operaţiune a generat aproape 200 de noi investigaţii, arătînd amploarea completă a acestor infracţiuni. Interpol va continua să ajute autorităţile să acopere lacunele şi să se asigure că autorii din spatele acestor activităţi oribile sunt aduşi în faţa Justiţiei”, a declarat secretarul general al Interpol, Jurgen Stock.

La operaţiunea coordonată de Interpol au participat forţe de Poliţie din Australia, Bangladesh, Brunei, Cambodgia, China, Filipine, Franţa, Germania, Grecia, India, Indonezia, Laos, Malayezia, Maldive, Marea Britanie, Myanmar, Pakistan, Portugalia, Qatar, România, Singapore, Spania, Turcia, Emiratele Arabe Unite şi Vietnam.