INSTITUŢIILE STATULUI SÎNT MOBILIZATE PENTRU A FACE FAŢĂ INUNDAŢIILOR
Premierul Iurie Leancă a convocat, pe 5 iulie, în şedinţă Comisia pentru Situaţii Excepţionale, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.
Premierul a fost informat că ministrul de Interne, Dorin Recean, monitorizează situaţia la faţa locului în satul Opaci, raionul Căuşeni, unde s-a rupt digul iazului din localitate. 29 de case au fost afectate parţial, iar în prezent apa este pompată din beciuri. De asemenea, 100 de fîntîni au avut de suferit şi oamenii sînt chemaţi să nu bea apă din ele. La ora 8.00, satul Opaci a fost conectat la curent electric. Medicii veterinari colectează păsările şi animalele moarte. Premierul a cerut ca un grup de specialişti să evalueze gradul de afectare al caselor, pentru a se decide dacă este nevoie de construirea unor case noi sau nu.
Iurie Leancă a ridicat problema evaluării cadrului legal cu privire la gestionarea bazinelor acvatice şi a securităţii utilizării acestora. La şedinţă s-a discutat despre faptul că persoanele care arendează iazurile trebuie să respecte parametrii de securitate. ”Statul nu-şi declină responsabilitatea, dar dacă digul s-a spart din cauza celor care arendează sau sapă lacuri ilegal, trebuie să poarte răspundere”, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului, Liliana Viţu, în cadrul unui briefing după şedinţa Comisiei.
Prim-ministrul Iurie Leancă a semnat o dispoziţie, prin care a solicitat următoarele:
- Ministerul Afacerilor Interne să informeze populaţia din raioanele, satele şi gospodăriile ameninţate de inundaţii, despre acest fapt;.
- Ministerul Afacerilor Interne să comunice permanent cu instituţiile din România şi Ucraina referitor la nivelul apelor rîurilor Nistru şi Prut de pe teritoriile acestor state, şi la modul în care acesta este gestionat de statele vecine;.
- Ministerul Mediului să informeze instituţiile statului despre situaţia digurilor din Republica Moldova, în special, a celor sub pericol de a se rupe;.
- Ministerul Agriculturii să informeze instituţiile statului referitor la terenurile arabile şi păşunile sub pericol maxim de a fi inundate şi localităţile în care acestea sînt situate;.
- În caz de necesitate, trupele de soldaţi ale Ministerului Apărării să fie gata de dislocare în zonele inundate pentru a acorda populaţiei afectate primul ajutor de după inundaţii;.
- Ministerul Finanţelor să iniţieze procesul de identificare a fondurilor suplimentare necesare pentru susţinerea populaţiei afectate de inundaţii;.
- Comisiile pentru Situaţii Excepţionale din raioanele sub risc de a fi inundate să comunice permanent cu autorităţile centrale;.
- Responsabil de coordonarea întregului proces este numit Anatolie Onceanu, Secretar Adjunct al Guvernului Republicii Moldova.