INFLATIA MEDIE ANUALA VA FI DE 1,8% IN ANUL CURENT SI CIRCA 4,4% IN ANUL 2022

Inflația medie anuală va fi de 1,8% în anul curent și circa 4,4% în anul 2022. Ritmul anual al prețurilor reglementate va descrește în prima jumătate a anului curent și, începînd cu trimestrul III, 2021, va spori pînă spre finele perioadei de prognoză. Totodată, ritmul anual al prețurilor produselor alimentare se va menține la valori relativ constante pentru primele trei trimestre de prognoză, după care va spori semnificativ pînă în prima jumătate a anului viitor. După – va înregistra un ritm stabil. Prognozele se conțin în primul raport asupra inflației din acest an, care conține și prognoze pentru anul 2021 și 2022.

„Ritmul anual redus al creșterii prețurilor la produsele alimentare, în anul 2021, se va datora cererii agregate interne dezinflaționiste și efectului bazei anuale înalte. Creșterea ulterioară va fi influențată de efectul produselor cu un caracter puternic sezonier, dar și efectului întîrziat din 2020”, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu într-o conferință de presă.

Raportul denotă că ritmul anual al prețurilor la combustibil va marca o volatilitate sporită. „Efectul de prăbușire a prețurilor la petrol din primăvara anului 2020 va fi consumat și, începînd cu trimestrul doi 2021, ritmul de creștere al prețurilor la combustibil va reveni pe palier pozitiv. Acesta va înregistra o tendință ascendentă pînă în trimestrul III 2021, ulterior, începînd cu anul viitor, se va diminua pentru două trimestre consecutive, după care va înregistra un nivel relativ constant”, explică guvernatorul.

Potrivit lui, din luna septembrie 2020, rata anuală a inflației a înregistrat un trend descendent – de la 2,32% pînă la 0,39% în luna decembrie 2020. Deplasarea ratei inflației sub nivelul inferior al coridorului poartă un caracter temporar și este cauzat de restricțiile pandemiei COVID-19. Trendul descendent al ratei anuale a inflației a fost cauzat în cea mai mare parte de evoluția prețurilor la produsele alimentare și inflației de bază.

„Anul 2020, s-a încheiat cu o constrîngere a activității economice în majoritatea țărilor în urma restricțiilor aferente COVID-19. Totodată, sînt speranțe de revenire la tempoul normal ca urmare a începerii procesului de vaccinare”, susține Octavian Armașu.

Potrivit raportului, inflația de bază va manifesta o tendință ascendentă continuă pe întreg orizontul de prognoză, înregistrînd valori similare pe parcursul ultimelor două trimestre de prognoză. Creșterea inflației de bază va fi determinată de inflația importată și majorările accizelor la începutul anului 2021 și 2022.

Totodată, rata anuală a inflației va avea în continuare o descreștere nesemnificativă în trimestrul unui 2021 și, începînd cu trimestrul următor, va manifesta tendință de creștere pînă la finele orizontului de prognoză. Începînd cu anul 2022, va reveni în intervalul de variație în apropierea țintei și, probabil, spre sfîrșitul anului 2022 ne vom apropia de ținta inflației.

Sursa: IPN