Igor Dodon saluta decizia Curtii Constitutionale: Este intirziata, dar necesara

Președintele Igor Dodon salută decizia Curții Constituționale de săptămîna trecută, cu privire la rolul șefului statului în cadrul procedurii de desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru. Potrivit lui, hotărîrea Curții este una întîrziată, dar necesară, deoarece conține mai multe lucruri importante, transmite IPN.

„Primul lucru – Președintele țării nu poate fi suspendat pentru cinci minute și transmise competențele speakerului sau premierului, așa cum se făcea în timpul lui Plahotniuc. Vă aduceți aminte, chiar din această sală, de mai multe ori, am declarat că ceea ce s-a întîmplat în anii 2017-2018 a fost un lucru ilegal – cînd Președintele țării, prin decizia Curții Constituționale, a fost suspendat temporar pentru a permite cuiva să semneze decrete în locul lui”, a menționat Igor Dodon după ședința conducerii de vîrf a țării.

Potrivit șefului statului, Curtea, prin decizia sa, în sfîrșit, a pus punct la acest subiect. „Întîrziat de ce? Pentru că Comisia de la Veneția despre acest lucru a spus încă în luna Iunie-Iulie a anului trecut. Dar important e că acest lucru este clar în această decizie de săptămîna trecută”, a subliniat Președintele.

În opinia sa, un alt lucru important din hotărîrea Curții se referă la înaintarea candidaturii pentru funcția de premier. „Aici Curtea a spus un lucru foarte important – majoritatea parlamentară formalizată poate înainta o candidatură, pe care Președintele ar trebui să o accepte. Ce înseamnă o majoritate parlamentară formalizată? Conform Regulamentului Parlamentului, majoritatea parlamentară se anunță în ședința Parlamentului. Nu semnarea a 51 de deputați în cabinet, nu știu la cine, pentru o candidatură la funcția de prim-ministru. Se anunță în ședința Parlamentului. Eu cred că în acest Parlament, o astfel de majoritate formalizată în ședința Parlamentului, fără participarea noastră, practic, este imposibilă”, a menționat Președintele.

Potrivit lui, un alt lucru ține de faptul că dacă Președintele nu acceptă această candidatură, începe procedura constituțională, ceea ce ar însemna că 67 de deputați trebuie să voteze pentru suspendarea Președintelui. „În acest Parlament – nici o șansă. Dar chiar dacă se întîmplă acest lucru, peste 30 de zile trebuie să aibă loc referendum, la care pentru demisia Președintelui trebuie să voteze plus un vot față de numărul de voturi care au votat pentru Președinte acum patru ani. Adică 836 de mii de oameni, ceea ce este imposibil în această situație”, a mai spus Igor Dodon.

Curtea Constituțională a emis hotărîrea după ce a fost sesizată de deputatul Igor Munteanu. Acesta a solicitat Curții să explice dacă deține Președintele o marjă discreționară absolută la desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru sau acesta este obligat să desemneze candidatul propus de majoritatea parlamentară în timpul consultărilor.