HUBERT VÉDRINE DEMONTEAZĂ UTOPIA FEDERALISMULUI ÎN EUROPA

''Trebuie să abandonăm ideea unor State Unite ale Europei''

«Uniunea Europeană nu va primi niciodată suficient sprijin popular pentru a impune federalismul, astfel încît ar trebui să renunţe la ideea de a clădi Statele Unite ale Europei», după modelul unui super-stat, a declarat fostul şef al diplomaţiei franceze, socialistul Hubert Védrine, pentru site-ul Euractiv, la o conferinţă New World Forum desfăşurată sub coordonarea Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare în Europa (OCDE) în Paris.

Prin două propoziţii clare, oficialul francez a rezumat perfect obstacolul insurmontabil care va sta mereu în calea creării unui asemenea «super-stat european» în formulă federală: «Germanii nu vor mai suporta să acopere costurile pentru alte state membre din UE, iar cetăţenii europeni nu vor accepta pierderea suveranităţii ţărilor lor, aşa cum presupune modelul federalizării», a precizat Hubert Védrine. Fostul ministru de externe francez a afirmat răspicat:

«Nu cred o secundă într-o viziune supra-naţională, în care statele naţionale şi-ar transfera competenţele lor la un nivel mai înalt de reprezentare şi în care ele însele ar accepta să fie reduce la nivel de regiuni. Popoarele europene nu vor accepta niciodată aşa ceva. Şi acest lucru, începînd chiar cu germanii…».

Hubert Védrine şi-a exprimat scepticismul în legătură cu posibilitatea de a omogeniza culturile diverse ale Europei şi demnităţile naţionale ale statelor care compun UE într-un super-stat birocratic. «Cînd americanii au creat Statele Unite ale Americii, ei i-au adunat laolaltă pe americani. La fel s-a întîmplat cînd cancelarul Bismarck i-a unit pe germani ca să creeze o unitate federal. În cazul unei Europei federale, se potrivesc afirmaţiile lui Charles de Gaulle care a spus că nu poţi face o omletă din ouă fierte tari», a subliniat ironic Hubert Védrine.

El a sugerat europenilor să abandoneze repede viziunea federalistă, chiar dacă o minoritate de adepţi ai acestei soluţii pentru viitorul Europei vor fi dezamăgiţi. «Un asemenea abandon va descuraja poate cele 0,01% dintre persoanele care sunt fani ai federalismului. Noi un trebuie să ne comparăm cu Statele Unite», a spus el.

Totodată, Védrine a dezvăluit că ceea ce el a numit «marea tocmeală», adică viziunea inspirată de Bruxelles, potrivit căreia economiile europene ar putea fi salvate de Germania, în schimbul solidarizării cu politicile cerute de Berlin, nu este luată în serios de nimeni în Uniunea Europeană.

«Acest troc odată acceptat ar fi însemnat din punctul de vedere al Germaniei că întreaga zonă euro să treacă sub control german total – al Bundestagului şi al Curţii de la Karlsruhe –, iar pentru ceilalţi europeni că germanii trebuie plătească pentru ţările aflate în dificultate», a precizat fostul demnitarul francez.

Védrine a recunoscut că soluţia la criza din zona euro a fost în mare parte determinată de statele din Europa de Nord, şi prin contribuţia germanilor. «Dar - a mai precizat fostul şef al diplomaţiei franceze - economia politică europeană nu ar trebui să fie redusă la simpla transmitere a doleanţelor germane către alte ţări».

Hubert Védrine, în vîrstă de 65 ani, a servit între 1997-2002 ca ministru de Externe în guvernul lui Lionel Jospin. Vechi militant în rîndul socialiştilor francezi, el a fost invitat de către actualul preşedinte francez François Hollande în 2012 să preia unul din portofoliile importante, însă a refuzat spunînd că vrea să lase locul unor reprezentanţi ai generaţiei tinere.

George BOGDAN,

Cotidianul.ro