Habemus papam!
Argentinianul Jorge Mario Bergoglio a fost ales papă şi se va numi Francisc I
Argentinianul Jorge Mario Bergoglio, cel mai în vîrstă cardinal, născut la 17 decembrie 1936, a fost ales miercuri seară de cei 115 cardinali electori reuniţi de marţi seară în conclav secret, pentru a-i succeda lui Benedict al XVI-lea după demisia istorică de la 28 februarie. Noul papă se va numi Francisc.
A durat mai mult de o oră pentru a i se cunoaşte identitatea şi el a luat numele de Francisc I. Arhiepiscop de Buenos Aires din 1998 şi în vîrstă de 76 de ani, el este primul papă din istorie pentru continentul american şi primul iezuit.
El a apărut la balconul bazilicii Sfîntul Petru şi i-a mulţumit predecesorului său, Benedict al XVI-lea. După formula "Habemus papam" rostită de cardinalul francez Jean-Louis Tauran, al 266-lea papă din istorie a apărut la balcon pentru prima sa binecuvîntare Urbi et Orbi. „Fraţi, surori, bună seara!” s-a adresat Francisc mulţimii. Pontiful a mulţumit oamenilor, dar şi fostului papă, Benedict al XVI-lea, pentru activitatea sa în numele bisericii. El a lansat un apel la dragoste şi fraternitate, a rostit „Tatăl Nostru” şi l-a rugat pe Dumnezeu să-l binecuvînteze ca să poată binecuvînta, la rîndul său, lumea catolică. După un minut de reculegere, Papa a rostit jurămîntul şi a urat celor prezenţi „Noapte bună!”.
Un vuiet imens a răsunat în Piaţa Sfîntul Petru în timp ce se ridica fumul alb ce semnala alegerea noului papă în jurul orei 18.05 GMT, cu strigătele de bucurie ale mulţimii de oameni ce fluturau steaguri şi scandau "habemus papam" şi "viva il papa", în timp ce sunau clopotele. Aceste alegeri pun punct la patru săptămîni inedite după anunţul surpriză făcut pe 11 februarie de Benedict al XVI-lea că renunţă la vîrsta de 85 de ani - o premieră în şapte secole, după cea a papei călugăr Celestin al V-lea.
Viitorul papă se va confrunta cu o Biserică ce are mari dificultăţi: secularizare masivă în ţări tradiţional creştine, scandaluri de pedofilie şi corupţie neîncetate în trecut, o guvernare proastă şi intrigi, dificultăţi de adaptare la culturile locale, relaţii încordate cu islamul riguros şi contestaţii diverse.