Graţie parteneriatului public-privat
Peste 300 mii de moldoveni vor beneficia de servicii medicale de calitate
Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a participat, pe 27 martie, la ceremonia de lansare a Parteneriatului public-privat pentru servicii de radiologie şi diagnostic imagistic în cadrul IMSP Spitalul Clinic Republican, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.
La eveniment au participat ministrul în exerciţiu al Sănătăţii, Andrei Usatîi, manageri ai instituţiilor medicale din toată ţară, medici, reprezentanţi ai autorităţilor locale. Iniţial, participanţii la eveniment au vizitat mai multe secţii ale Centrului de radiologie şi diagnostic imagistic, care are o suprafaţă totală de 1500 m2, şi a fost renovat în totalitate, fiind dotat cu echipamente şi dispozitive medicale de înaltă performanţă. Tehnica medicală din dotarea Centrului PPP este evaluată la 5 milioane de euro, printre acestea fiind: un aparat de rezonanţă magnetică, două tomografe computerizate, patru aparate radiologice digitale, patru aparate radiologice digitale mobile şi utilaj PACS (Sistem de arhivare şi stocare a informaţiei şi imaginilor care asigură transmiterea imaginilor on-line). Costul estimativ al reconstrucţiei şi construcţiei Centrului este de circa 1 milion de euro. Cheltuielile ce ţin de construcţia şi reconstrucţia spaţiului, procurarea utilajului medical şi instruirea personalului au fost suportate de către partenerul privat.
În luarea sa de cuvînt, Andrei Usatîi a spus că evenimentul de astăzi este unul foarte important pentru sistemul de ocrotire a sănătăţii. Ministrul în exerciţiu a spus că de serviciile acestui centru vor beneficia circa 300 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova. Andrei Usatîi a spus că, graţie echipamentului modern instalat aici, pacienţii vor beneficia de diagnostic corect şi li se vor aplica tratamente adecvate. „Din experienţa mea, cunosc că oamenii se împart în două categorii: cei care muncesc şi cei care-i critică pe cei care muncesc. Medicii noştri fac parte din prima categorie”, a spus oficialul. Andrei Usatîi a mulţumit Guvernului, partenerului proiectului pentru disponibilitatea de a susţine acest proiect şi s-a arătat convins că proiecte public-private în domeniul medical vor mai fi lansate.
Prim-ministrul în exerciţiu a menţionat că a rămas impresionat de cele văzute în cadrul Centrului şi a afirmat că acesta reprezintă un exemplu reuşit al modului în care ar putea fi stabilit un parteneriat public-privat. Vlad Filat a spus că procesul de reforme nu este unul uşor, dar cu eforturi comune acesta aduce rezultate frumoase. Premierul a menţionat că Guvernul îşi doreşte ca sistemul ocrotirii sănătăţii să ofere cetăţenilor diagnosticare corectă, tratament adecvat şi condiţii moderne şi de calitate. Prim-ministrul în exerciţiu a menţionat că proiectul de astăzi denotă că există capacitate de a depăşi problemele şi de a găsi soluţii pentru acestea. „Noi avem viziune cum trebuie să arate sistemul ocrotirii sănătăţii şi ce reforme trebuie să fie făcute. Sînt sigur că, prin implicare şi înţelegere, inclusiv din partea cadrelor medicale, vom reuşi să creăm cele mai bune condiţii în acest domeniu”, a relevat Premierul. Vlad Filat a mai spus că Guvernul va continua să susţină dezvoltarea acestui domeniu şi că în scurt timp noi proiecte urmează a fi lansate.
Valeriu Gladun, reprezentantul partenerului privat, a spus că a fost destul de dificil de realizat acest proiect, din cauza unor blocaje, dar s-a reuşit. „Noi vom continua să investim în domeniul medical în interesul cetăţenilor Republicii Moldova”, a precizat el.
La finalul evenimentului, Andrei Usatîi a făcut apel la managerii spitalelor raionale să identifice spaţiile care nu sînt folosite pentru a fi lansate noi proiecte public-private şi a anunţat că la Ministerul Sănătăţii va fi instituit un Departament special, care se va ocupa anume de acest domeniu.