Filiera spaniola a drogurilor

Cum prind procurorii pachetele de canabis care vin spre România și de ce substituie ei „marfa” din Spania

Mare parte din „iarba” consumată de tinerii români vine din culturile ilegale plantate la în România, iar restul este importat, îndeosebi din Spania. Cum ajunge în România?
Cînd microbuzul ce venea din Spania mai avea cîţiva kilometri pînă-n Fălticeni, poliţiştii de la Direcția de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO) au intrat pe fir şi au început supravegherea.

Era Miercuri, 9 Februarie, 2022, puţin trecut de ora 15:00.  După ce a oprit lîngă parcul central din oraş, şoferul a coborît din microbuz, ca să împartă coletele celor care îl aşteptaseră. Iosif Mendela şi prietena lui au venit la urmă, iar şoferul a mers cu ei şi a scos, de la bagaje, un troler negru. Poliţiştii au imortalizat fiecare mişcare, cadru cu cadru. Mendela avea gluga de la geacă trasă pe cap și faţa acoperită cu o mască medicinală.

O urmărire ca-n filme

El şi prietena lui au luat trolerul, l-au pus în portbagajul maşinii lor şi au plecat spre Suceava. La intrarea în oraş, Poliţia le-a făcut semn să oprească, dar Mendela a ieşit de pe şosea şi, mergînd prin şanţul de alături, a forțat barajul. Apoi a demarat în viteză spre Dărmănești, urmărit de sirenele maşinilor de Poliţie. L-au ajuns rapid din urmă şi au încercat să-i blocheze calea, iar bărbatul, încercînd să scape, a lovit o maşină de Poliție şi, pierzînd controlul volanului, a intrat cu autoturismul într-un șanț, unde a fost prins.

În trolerul ce fusese învelit în mai multe folii de plastic, înainte de a fi expediat din Ciudad Real (Spania), Poliţia a găsit trei pături, nişte pungi cu orez, o pijama, o pereche de izmene şi alte haine bărbăteşti, iar sub ele 5 saci vidaţi ce conţineau „fragmente vegetale”. Era iarbă de pe cîmp, dar Mendela n-avea cum să ştie asta, căci din Spania, sacii plecaseră plini cu canabis.  El știa că e canabis. Dar, între timp, Poliția schimbase conținutul.

Un kilogram de canabis costă în Spania, pe piaţa neagră, între 1.000 şi 1.200 de euro. Acelaşi kilogram de canabis, adus în România, se vinde aici cu 3.000 de euro en-gros sau cu 10.000 de euro en-detail/la doze de 50 de lei/gram.

Cu ce înlocuieşte Poliţia drogurile 

În multe din cazurile în care au informaţia, de la Poliţiile din alte state sau de la dealerii care colaborează în anchetă, că în România urmează să ajungă vreun colet cu substanţe interzise, cei de la antidrog îl opresc, în liniște. 

Ei substituie „marfa”, ca să nu existe nici un risc şi apoi supraveghează livrarea, pentru a-i prinde în flagrant pe destinatari. În motivările sentinţelor date în acest an, în dosarele de trafic de droguri, se arată cum canabisul e înlocuit cu iarbă de pe cîmp, amfetamina – cu un amestec format din lapte praf, făină și oțet, metamfetamina – cu sare, haşişul – cu plastilină, etc.

În cazul lui Mendela, cele 10 kg de canabis fuseseră înlocuite, cu o zi înainte ca el să ridice coletul. Înainte ca poliţiştii să atingă sacii cu droguri, un criminalist a prelevat probe ADN de pe suprafaţa lor, dovezile fiind necesare pentru identificarea celui care a expediat canabisul din Spania. 

Plata pentru cărăuşie: 500 de euro

La 22 de ani, Iosif Mendela făcea parte dintr-un grup infracţional organizat care aducea droguri în Nordul Moldovei. Tînărul a declarat, la Poliţie, că rolul lui era acela de a lua de la curier coletul și de a-l preda, mai departe, unui bărbat care „îl aștepta pe marginea drumului, prin satele din zona Dărmănești, într-un  Range Rover pe avarii”. În momentul predării coletului, el ar fi primit 500 de euro.

Anchetatorii au stabilit că, numai anul acesta, Mendela ridicase cinci colete trimise din Spania. El şi-a recunoscut fapta, iar luna trecută, Tribunalul Suceava l-a condamnat la 2 ani de închisoare. Decizia nu e definitivă.

Din 90 de sentinţe pronunţate în Iunie anul acesta, în dosarele de trafic de droguri, în 37 era vorba doar de canabis. În aceste cazuri, din cei 71 de inculpaţi, doar 23 au primit pedepse (definitive sau pe fond) cu închisoarea. 44 au fost condamnaţi cu suspendare, unul a fost achitat, iar faţă de trei minori s-a luat măsura educativă a supravegherii.  

Mirosul de „iarbă”, mascat cu detergent

Un alt caz este cel al lui George Roşca. Tînărul de 27 de ani terminase o şcoală profesională şi n-avea nici un loc de muncă, dar locuia în complexul rezidenţial Laguna Beach din Andaluzia (Spania). Iar cînd venea cu treabă în România, îşi închiria un apartament din staţiunea Mamaia.  

În Decembrie anul trecut, el a fost prins în timp ce ridica din Sibiu un colet cu 4 kg de canabis. Cutia, ce fusese expediată din Malaga (Spania), avea trecut la conţinut „diverse” şi o valoare declarată de 50 de euro.  Canabisul era ascuns, sub capsule pentru cafea şi cutii cu fursecuri sau cu prăjituri, într-un sac vidat, în interiorul căruia se aflau alte două pungi, impregnate la exterior cu praf de detergent, pentru a masca mirosul drogurilor.

Pe colet, la destinatar, era trecut numele unui bărbat din Sibiu, cu buletinul căruia Roşca a venit să ridice „marfa”. Numai că acel act de identitate fusese raportat pierdut şi figura ca fiind anulat, de un an şi jumătate. Prins, Roşca a fost, în Iunie 2022, condamnat definitiv la 3 ani şi 8 luni de închisoare.

Consumul de canabis, pro și contra

Aproape 45% dintre tinerii români spun că au consumat cel puţin o dată canabis, arată un studiu realizat  de psihologul Mihai Copăceanu.  6,8% dintre tineri au consumat canabis chiar în ultima săptămînă, iar 90,7% dintre aceştia au declarat că au prieteni care fac acelaşi lucru.

Printre motivele invocate, tinerii au enumerat curiozitatea de a încerca droguri (46,5%), dorinţa de a se distra (7,7%), dorinţa de relaxare (9,4%), nevoia de a scăpa de probleme (2,2%) sau de suferinţă (0,8%).

Există două curente mari pe plan mondial în privința consumului de „iarbă” care poate afecta grav sănătatea tinerilor. 

Unul susține că nu aduce prejudicii majore și chiar îl recomandă pentru tratamente, sub recomandarea medicilor. Celălalt susține nocivitatea consumului canabisului.

Un studiu realizat de experţii Centrului de Cercetare și Tratare a Dependenței din Paris enumeră, printre efectele adverse acute ale consumului de canabis, sindromul de hiperemeză (vărsături abundente și prelungite – n.r.), tulburările de coordonare, anxietatea, ideile/tendințele suicidare și simptomele psihotice.

Consumul acut de canabis e asociat şi cu un risc crescut de accidente auto, conform studiului. 

Dovezile se concentrează, în special, pe un consum frecvent și prelungit de canabis, care poate dăuna atît sănătății mentale, cît și fizice. Efectele cronice ale consumului de canabis includ tulburări de dispoziție, exacerbarea tulburărilor psihotice la persoanele vulnerabile, sindrom de sevraj, tulburări neurocognitive, boli cardiovasculare și respiratorii.

Drogurile vîndute în ţară, din „hapsîneală”

Pe 3 Martie, anul acesta, Viorel Grecu şi-a trimis un coleg la Alba Iulia, ca să ridice în numele lui un colet, despre care ştia că conţine 5,5 kg de canabis, trimise de cumnatul său din Spania. 

Grecu trebuia să predea drogurile, mai departe, mamei expeditorului, dar cînd a ajuns la el, în Bistriţa, pachetul era „curat”, căci drogurile fuseseră substituite de Poliţie. Aceeași metodă a forțelor de ordine.

Cîteva zile mai tîrziu, Grecu se văita la telefon că e bun de plată, iar discuţia a fost interceptată:  

Viorel Grecu: No, hai că m-am mai trezit şi pe cap cu o datorie de 40.000 de euro!

Un domn: De ce? De la ce?

Viorel Grecu: Cu cumnaţii ăştia de prin Spania, cu mărarul lor și cu toate ţigăniile! A ajuns un pachet la mine desfăcut şi lumea mă suspectează că am umblat io în pachet! Un domn: Ă!

Viorel Grecu: Da! Trebuie să le fac plata! Veniţi încoace, că vă dau io plată! Interlocutorul îl întreabă de ce cumnatul din Spania nu-şi vinde drogurile acolo, iar Grecu îi răspunde, sincer, că de „hapsîneală! Vrea mai mult”. 

În Iunie, anul acesta, Viorel Grecu a fost condamnat la 2 ani şi 8 luni cu suspendare, dar decizia nu e definitivă.

8 kg, camuflate în aroma cafelei 

Daniel Lotter din Timişoara a primit 2 ani şi 6 luni de închisoare, după ce, în Martie 2020, a acceptat, „la rugămintea unui fost coleg de armată, în schimbul a 100 de euro”, ca pe numele lui să fie trimise două colete din Spania.

A fost prins de Poliţie după ce a venit şi a ridicat coletele de la firma de curierat. În cutiile primite de el erau alimente, o pereche de adidaşi şi 24 de pungi vidate ce conţineau 8 kg de canabis. Fiecare colet conţinea şi cafea măcinată, ce avea rolul de a masca mirosul drogurilor.

Lotter a fost acuzat de trafic de droguri de risc. Şi-a recunoscut fapta, dar a susţinut că nu ştie numele colegului căruia trebuia să-i predea coletele şi nici cine e „băiatul” care a trimis drogurile din Spania. Cu cinci ani în urmă, timişoreanul fusese implicat într-un alt dosar de trafic, după ce a îngrijit o plantaţie de canabis, dar atunci n-a fost pus sub acuzare şi a avut doar calitatea de martor.

Raport de la Camera de Gardă

Potrivit ultimului raport al Agenţiei Naţionale Antidrog, 96% din cantitatea totală de droguri confiscate în România reprezintă canabis. Alte cifre oficiale arată că anul trecut, din 1.472 de persoane care au ajuns la urgenţe din cauza drogurilor, 589 consumaseră canabis. În cazul lor, diagnosticul de urgenţă a fost intoxicaţie (în 296 de cazuri), tulburări de comportament (119), sevraj (11), utilizare nocivă (71), dependenţă (58). 58% dintre cei care au ajuns la Camera de Gardă din cauza consumului de canabis nu împliniseră 25 de ani.

Articol preluat din Libertatea.ro

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31