FIŢI ATENŢI LA INVESTIŢIILE CU MONEDA UE

Euro s-ar putea prăbuşi cu 15 procente anul acesta

Începutul acestui an este unul nefericit pentru moneda Uniunii Europene. Deşi în raport cu leul moldovenesc aceasta se ţine bine, totuşi cedează faţă de dolarul american. CNBC, canal de ştiri din SUA despre afaceri, scrie că euro ar putea urma anul acesta traseul abrupt de coborîre al dolarului australian, care anul trecut s-a depreciat cu 15 procente, apreciază un analist de frunte al celei mai mari bănci europene, atrăgînd atenţia că moneda unică europeană are acelaşi parcurs care a dus la prăbuşirea monedei australiene.

„Povestea dolarului australian este şi povestea euro. Toate indicau căderea monedei australiene. Banca centrală a Australiei tăia ratele de dobîndă, China încetinea, preţurile materiilor prime au căzut, dar dolarul a rămas sus. Apoi, într-o zi, buf, a căzut. Exact acelaşi lucru se va întîmpla şi cu euro“, a explicat David Bloom, directorul diviziei globale de strategie privind valutele a băncii britanice HSBC.

Experţii străini evidenţiază că într-un mod similar, euro a reuşit să întreacă în 2013 celelalte monede importante la nivel mondial, în pofida unei multitudini de factori negativi precum creşterea economică anemică şi întărirea dolarului. Bloom se aşteaptă ca relaxarea şi mai mult a politicii în zona euro prin operaţiuni de refinanţare pe termen lung lansate de Banca Centrală Europeană să împingă euro spre o cădere similară anul acesta, avînd în vedere traiectoria slabă a economiilor din regiune. „Europa se îndreaptă spre dezinflaţie şi chiar deflaţie. Am văzut miercuri datele privind creşterea economiei germane, de 0,4 la sută în 2013; oamenii spun că Germania este locomotiva Europei? Ce ce întâmplă aici? BCE a tăiat dobînzile în urmă cu doar două luni“, a continuat analistul de la HSBC.

Nizam Idris, analist la Macquarie, se aşteaptă, de asemenea, ca înteţirea presiunilor deflaţioniste să slăbească euro. El anticipează un nivel al cursului de schimb euro/dolar de 1,32-1,34 dolari pentru un euro pentru primul semestru al acestui an. Bloom îndeamnă la prudenţă în privinţa investiţiilor în euro argumentînd că optimismul manifestat de unii investitori nu este decît reversul pesimismului exagerat din timpul celor mai grele perioade ale crizei europene, cînd mulţi analişti anticipau destrămarea zonei euro şi dispariţia euro.

Vlad LOGHIN