FIECARE AL TREILEA PARTICIPANT LA UN SONDAJ CREDE CĂ ECONOMIA NAŢIONALĂ VA CREŞTE ÎN ANUL 2015
Economia naţională va creşte în următoarele 12 luni, consideră 28 la sută din respondenţii unui studiu realizat de Asociaţia Naţională de Marketing, care a fost dat astăzi publicităţii, iar 7 la sută cred că economia va înregistra o creştere semnificativă.
Numărul optimiştilor a crescut semnificativ în comparaţie cu anul trecut, cînd doar 17 la sută se aşteptau ca economia ţării să crească semnificativ sau că va creşte.
Doar fiecare al cincilea participant la sondajul realizat, în perioada 1-25 noiembrie 2014, a notat că economia va descreşte sau va descreşte semnificativ. 44 la sută din respondenţi notează că, în opinia lor, nu se vor produce schimbări majore.
Autorii sondajului mai menţionează că „aprecierile referitor la eficienţa reformelor întreprinse de actuala guvernare” sînt optimiste. 23 la sută din persoanele intervievate consideră că reformele întreprinse sînt foarte eficiente şi eficiente, comparativ cu doar 8,4 la sută în 2013. Pe de altă parte, 31 la sută din respondenţi cred că reformele realizate au fost ineficiente şi foarte ineficiente. Numărul pesimiştilor s-a micşorat considerabil, în anul trecut jumătate din respondenţi apreciau reformele drept foarte ineficiente şi ineficiente.
Fiecare al cincilea participant la sondaj este de părerea că actuala guvernare „este în stare să soluţioneze problemele economice din ţară”. 47 la sută spun că „este în stare, dar nu există voinţă politică”, iar 36 la sută nu cred că actuala guvernare va putea să redreseze situaţia.
Referindu-se la priorităţile pe care ar trebui să se axeze Guvernul, respondenţii au pus pe primele locuri combaterea corupţiei, crearea locurilor de muncă, atragerea investiţiilor străine şi dezvoltarea sectorului agricol.
Marea majoritate a cetăţenilor (61 la sută) consideră că economia naţională va creşte după semnarea acordului de asociere cu UE, iar 54 sută se aşteaptă şi la o creştere a nivelului de trai.
Sondajul a fost realizat în perioada 1 noiembrie - 25 noiembrie curent, pe un eşantion de 1 157 de respondenţi, la o marjă de eroare de 3%.
Sursa: Moldpres