FEMEILE CURAJOASE DIN CEL DE AL II-LEA RAZBOI MONDIAL DESPRE CARE NU TI-A SPUS NIMENI LA ORA DE ISTORIE
Una dintre ele a fost cel mai periculos spion
Este cunoscut faptul că, de-a lungul istoriei, puţine femei au reuşit să se impună în faţa părţii masculine, mai ales cînd a venit vorba de implicarea lor în acţiuni de conflict. Cu toate acestea, reprezentantele sexului frumos au reuşit să dea dovadă de curaj în momentul în care au ajuns pe front.
Iată cîteva dintre femeile care s-au remarcat pe parcursul celei de-a doua conflagraţii mondiale, de partea trupelor aliate:
Virginia Hall
Originară din Baltimore, SUA, aceasta a lucrat ca spion pentru armata americană, în teritoriul francez controlat de guvernul de la Vichy. Virginia Hall a fost foarte cunoscută în rîndul membrilor Gestapo, fiind considerată de aceştia drept „cel mai periculos spion al Aliaţilor”.
În momentul în care Statele Unite au intrat în conflict, Virginia a fost nevoită să plece din Franţa, pe cont propriu. Faptul că avea un singur picior nu a împiedicat-o să treacă Pirineii şi să se refugieze în Spania. De aici, a cerut să se întoarcă în Franţa, de data aceasta în teritoriul ocupat de trupele naziste. La Paris, americanca a ajutat la întărirea trupelor Rezistenţei franceze, a adus un aport însemnat la întreruperea căilor de aprovizionare ale naziştilor şi a contribuit la pregătirea terenului pentru ca Aliaţii să declanşeze Operaţiunea Overlord (6 – 25 august 1944).
Jacqueline Cochran
Deşi şi-a dovedit abilităţile de a zbura chiar înainte ca războiul să izbucnească, americancei nu i s-a permis, iniţial, să participe la conflict. La scurt timp după ce încep primele lupte, lui Jacqeline i-a fost cerut ajutorul, iar ea nu a ezitat să răspundă chemării la arme.
Timp de trei ani, Jacqueline a antrenat femei piloţi, care au format ulterior trupele W.A.S.P.-ului (Woman Airforce Service Pilots). În 1944, americanca a fost nevoită să părăsească serviciul militar, pentru că a fost acuzată de răspîndirea unei infecţii cu păduchi.
Jacqueline Cochran nu s-a oprit aici, ea înscriindu-şi în palmares titlurile de „Prima femeie care a străbătut Oceanul Atlantic la bordul unui bombardier” şi „Prima femeie care a reuşit să depăşească viteza sunetului”.
Susan Travers
A fost singura femeie care, în acea perioadă, a făcut parte din rîndul trupelor Legiunii Străine. Pe parcursul conflictelor, Susan a lucrat ca şofer de ambulanţă, fiind detaşată în fortăreaţa libiană Bir Hakeim, controlată, pe atunci, de Guvernul lui Charles de Gaulle.
Susan a dat dovadă de un curaj nemaiîntîlnit, în momentul în care adăpostul unde se afla împreună cu alţi soldaţi a fost înconjurat de trupele Germaniei naziste. Aici, ei au reuşit să opună rezistenţă timp de 15 zile, pînă cînd proviziile lor s-au epuizat. Văzînd că nu primesc ajutor din exterior, Susan şi ceilalţi militari au evadat cu camionul pe care îl aveau în dotare, fiind expuşi tirului artileriei naziste. Aceştia au reuşit să scape cu viaţă, nu mai puţin de 2500 de soldaţi francezi fiind astfel salvaţi.
Faye Schulman
După ce familia ei a fost în totalitate ucisă de către nazişti, în ghetoul din Varşovia, Faye a reuşit să se adăpostească în pădurile din împrejurimi, unde s-a aliat unui grup de luptători ai rezistenţei antinaziste. Fiind pasionată de fotografie, tînăra a reuşit să se întoarcă în ghetou pentru a-şi recupera aparatul foto. Pe parcursul drumului, Faye a făcut o serie de fotografii, care pun în evidenţă viaţa de zi cu zi a partizanilor polonezi, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
În timpul conflictelor, tînăra şi-a ţinut secretă identitatea, deoarece era evreică, însă, după ce războiul a luat sfîrşit, numele ei a devenit public. La cîteva luni de la terminarea conflagraţiei, Faye Shulman a declarat: „Vreau ca oamenii să ştie că Polonia a luptat împotriva ocupanţilor nazişti. Evreii nu s-au dus ca oile la măcelărit. Eu am fost fotograf. Am imagini de atunci. Am dovezi.”
Lyudmila Pavlichenko
A lucrat ca lunetist pentru armata sovietică, în timpul luptelor antinaziste de pe frontul de est. Lyudmila a fost extrem de populară în rîndul camarazilor săi, pentru că a reuşit să ucidă 309 oameni, mai mult decît orice altă femeie lunetist din întreaga istorie.
Într-un timp foarte scurt, Lyudmila Pavlichenko a devenit eroină naţională, datorită „meritelor” sale profesionale.
Sursa: Upworthy