Expirati politic, dar fac inca un partid!
„Acţiunea Comună” a ideologului Tkaciuk şi a „sportivului intelectual” Muntean
Autor: Mihai CONŢIU
De parcă 46 de partide politice înregistrate pînă acum nu i-ar exprima suficient pe moldoveni, printre altele deja anunţate, aflăm că, în Septembrie, ex-comuniştii Mark Tkaciuk şi Iurie Muntean vor să lanseze un nou partid, numit cu „perfidie intelectuală” Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic. Fireşte că şi ei pretind că vor fi „unici, umani şi gata să-şi dea viaţa pentru binele amărîtului de moldovean”. Dar aceştia doi nu spun că jucăria aceasta Tkaciuk a mai folosit-o prin 2010, se pare, cu un congres la Bălţi, şi a fost un mare fîs în iarbă, chiar dacă Munteanu arunca nervos cemodanul! Mark Tkaciuk spune acum că partidul pe care vrea să-l creeze se poziționează ca fiind „primul partid anticriză din Republica Moldova”. Nu mai spune, domnule! Potrivit programului, partidul își propune „schimbarea în mod rapid și radical a întregului sistem de relații publice, în care economia modernizată trebuie să fie pusă în serviciul dezvoltării umane continue”. Parcă am mai auzit acest lucru de la Plahotniuc, care a restructurat şi el clasa politică moldovenească şi a lucrat vîrtos şi el pentru „dezvoltarea umană continuă”. Adevărul este că Mark, mai mult om din umbră decît ideolog, dar fără charismă şi curaj, are nevoie de un Vladimir Voronin, iar Iurie Muntean chiar se crede un Voronin. Numai că pe faţa lui Muntean se vede că-i urăşte şi dispreţuieşte pe oameni. Şi chiar dacă a citit nişte cărţi, Iurie Muntean nu va fi un al doilea Voronin niciodată, chiar dacă Mark Tkaciuk, ca să existe, are nevoie de un Voronin ca de aer.
„Politica acestui partid își are temelia în valori precum justiția socială, solidaritatea și umanismul, concepția științifică asupra lumii și analiza critică. Aceasta va fi de orientare de stînga și urmează să „rezolve interesele sociale neinteresante altor partide”, ne garantează Tkaciuk. Ei, chiar aşa? Sarcasmul să fie arma voastră secretă? Duetul tardiv Tkaciuk și Muntean promite o viață și o educație mai bună copiilor, locuri de muncă pentru moldoveni și pachete sociale… Bla-bla-bla!
Dacă pînă acum nu au oferit nimic, la ce să ne mai aşteptăm?
Duetul hiperintelectualizat Tkaciuk şi Muntean şi-au dedicat cu patos revoluţionar prima şi a doua tinereţe PCRM. Tkaciuk în calitate de aşa-zisă eminenţă cenuşie a lui Vladimir Voronin, iar Muntean ca vice-ministru al Economiei, deputat, secretar executiv al PCRM şi activist comunist gata să-ţi trosnească şi un pumn dacă nu eşti de acord cu el. Nimeni nu poate pune la îndoială capacităţile intelectuale ale celor doi, în special cele ale lui Tkaciuk, dar ce are şi ce a avut asta cu politica făcută de ei şi cea viitoare? Cam nimic! Vorbe, intrigi, virtualităţi şi nici o amprentă doveditoare că pot fi politicieni medii sau de forţă.
S-a spus despre Tkaciuk că a fost „eminenţa cenuşie” a lui Voronin, adică ideologul politic al acestuia. Avem certitudinea că vrea să fie şi în viitorul partid aceeaşi „eminenţă” pentru Muntean, numai că de astă dată Muntean va fi exact ceea ce a fost Marian Lupu pentru Plahotniuc. Tkaciuk şi Muntean nu au oferit absolut nimic bun de care moldovenii să-şi amintească din vremea în care ei erau mari în PCRM. Ce pot oferi ei ţării în calitate de „pensionari comunişti” care vor să ne convingă că pot fi „tinere speranţe”? Nu-i greu să ne imaginăm că avem de-a face cu un proiect conceput de Tkaciuk, în care rolul lui Muntean e să pară a fi lider, cu un Tkaciuk pe post de Plahotniuc în spatele lui.
Ce vrea Tkaciuk şi cine este el?
Oricine înţelege că, prin crearea acestui partid, Tkaciuk vrea să atragă de partea sa majoritatea „orfanilor democraţi” ai lui Plahotniuc, ce a mai rămas din electoratul PCRM şi să rupă din electoratul PSRM. Dar ca să faci un partid, ai nevoie de bani, mult mai mulţi bani decît ai avea nevoie ca să-ţi construieşti un bloc cu 10 etaje şi patru scări. Muntean a dat asigurări că formațiunea se va ține și pe donații. „Finanțarea este un subiect complicat, dar care poate fi rezolvat. În această țară, pentru a face politică serioasă, nu e neapărat să ai mulți bani. Important e să oferi un exemplu”, a spus Muntean. Serios???
Interesant este la ce fel de exemplu se referă Muntean că pot oferi ei! Sunt liber să cred că în spatele lor există interese obscure foarte mari. La vedere, îl avem pe abilul Tkaciuk, în calitate de ideolog, şi pe Muntean, în postură de lider manevrabil. Cred că de această dată Tkaciuk nu va izbuti să dovedească faptul că este cu adevărat o „eminenţă politică cenuşie”, în pofida „legendei” trecute din preajma lui Voronin şi a indiscutabilei sale cunoaşteri de carte.
Tkaciuk a devenit „eminenţă cenuşie” a lui Voronin pentru că exista liderul politic incontestabil Voronin. Fără Voronin, politic vorbind, Tkaciuk ar fi fost cel care organiza congrese şi făcea linişte în sală. El a avut nevoie de personalitatea şi puterea lui Voronin ca să-şi construiască mitul de „ideolog şi eminenţă cenuşie” a liderului comunist. El nu se impunea în faţa lui Voronin, ci în faţa celorlalţi comunişti pe care i-a făcut să creadă că este o „puternică şi influentă eminenţă cenuşie” pe lîngă liderul PCRM. Printre aceştia s-a numărat şi Iurie Muntean, care avea biroul lîngă cel al lui Voronin şi îl spiona pe Vladimir Nicolaevici ca să-l informeze pe Tkaciuk. Astfel încît trebuie spus că Tkaciuk era cel care se subordona lui Voronin şi poate că îi redacta unele expuneri, la voinţa şi iniţiativa expresă a acestuia, nu invers!
După lansarea Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic, Tkaciuk urmează să ne demonstreze „vocaţia sa de eminenţă cenuşie”. Problema pe care o va întîmpina, însă, constă în aceea că Muntean nu este un lider naţional puternic şi charismatic de talia lui Voronin. Muntean este un zero cu nişte cărţi citite. Dar orice înmulţeşti cu zero… Tkaciuk nu se va mai putea ascunde în spatele lui Muntean ca să-şi perpetueze legenda de „eminenţă cenuşie” pentru că nu are în spatele cui, mai ales că va trebui să-l conducă efectiv pe Muntean, ca Plahotniuc pe Lupu.
În consecinţă, nu ne rămîne de făcut decît să aşteptăm să constatăm din ce alte interese a fost tricotat acest nou partid „din dragoste faţă de binele viitor al moldovenilor”, precum şi evoluţia „eminenţei cenuşii”.