EXPERT RUS: „PROCESUL DE INTEGRARE EURASIATICĂ SE AFLĂ ÎNTR-O CRIZĂ ADÎNCĂ”
Nu sînt cuvintele vreunui „uliu” de la Washington, ale vreunui politician radical de la Bruxelles sau ale unui lider al rebelilor din Caucaz. Am reprodus întocmai afirmaţia unuia dintre experţii de vază în domeniul integrării eurasiatice de la Moscova, Iuri Krupnov, preşedintele Mişcării „Dezvoltare”, conducătorul Institutului pentru demografie, migraţiune şi dezvoltare regională din Rusia. Potrivit acestuia, procesul de integrare eurasiatică este compromis, în primul rînd, de situaţia economică tot mai gravă din cele trei ţări, care formează nucleul Uniunii Vamale şi a viitoarei Uniuni Eurasiatice: Rusia, Belarus şi Kazahstan.
Iuri Krupnov avertizează că nu face ca cineva să se aştepte la ceva bun de la acest proces, întrucît spaţiul post-sovietic continuă să se dezmembreze, să se dezintegreze. Expertul susţine că proiectul eurasiatic poartă un caracter ideologic. Ridicarea barierelor vamale va avea un efect economic pozitiv, potrivit lui, doar atunci cînd economia din acest spaţiu va creşte. Dimpotrivă, afirmă acesta, astăzi criza din statele care formează Uniunea Vamală ia amploare. Nici chiar anularea anumitor bariere în cadrul acestei structuri nu este în măsură să oprească declinul economic, spune Iuri Krupnov. Astfel, rezultă că în condiţiile destabilizării relaţiilor internaţionale, Uniunea Vamală nicicum nu poate deveni o sursă de stabilitate. Amplificarea incertitudinii în lume intensifică haosul în spaţiul post-sovietic.
Nici chiar întîlnirea liderilor celor trei state - Rusia, Belarus şi Kazahstan - care a avut loc la Minsk în ultimele zile ale lunii trecute nu a putut rezolva problemele, elimina discordiile ce au apărut între partenerii de integrare. Este opinia unui alt mare expert în domeniul integrării eurasiatice, Marat Şibutov, reprezentantul Asociaţiei de colaborare transfrontalieră din Kazahstan. De pildă, propunerea preşedintelui kazah de a atrage Turcia în Uniunea Eurasiatică a fost privită drept un reproş adus Rusiei pentru încercarea constantă de a lărgi Uniunea Vamală din contul statelor care, potrivit expertului kazah, nu sînt pregătite obiectiv să intre în această structură eurasiatică. Se are în vedere Armenia şi Kîrgîzstanul. Iar propunerea aceluiaşi Nursultan Nazarbaev de a lichida Uniunea Eurasiatică a fost ca o cană de uncrop vărsată peste costumul lui Vladimir Putin.
Marat Şibutov mai spune că Belarus şi Kazahstanul nu contenesc să acuze Rusia pentru faptul că aceasta introduce în mod viclean noi interdicţii pentru mărfurile lor, sfidînd astfel înţelegerile convenite mai înainte. Motiv pentru care aceste state îi cer Rusiei mai întîi să fie soluţionate toate problemele care s-au acumulat în cadrul Uniunii Vamale şi doar după aceasta să invite alte ţări în Uniunea Eurasiatică. Astfel, producătorii kazahi mereu se arată nemulţumiţi de restricţiile inventate special de către Moscova pentru a îngrădi accesul mărfurilor lor pe piaţa rusă. Reţineţi, se revoltă chiar kazahii, a căror ţară este un aliat indiscutabil al Rusiei. Atunci despre ce fel de tratament civilizat poate fi vorba în raport cu mărfurile producătorilor din Moldova, ţară care se îndreaptă spre Uniunea Europeană? Această perspectivă îi aşteaptă şi pe agenţii economici moldoveni în cazul integrării eurasiatice. Expertul kazah sugerează că integrarea eurasiatică este un proiect ideologic al Moscovei care ţinteşte extinderea sferei de influenţă a Rusiei.
Integrarea eurasiatică nu are cum să se dezvolte cîtă vreme nu există o viziune strategică comună vizavi de sensul şi scopul proiectului integraţionist, consideră expertul belarus, Arseni Siviţki, directorul Centrului de cercetări strategice şi în domeniul politicii externe din Minsk. În momentul de faţă, spune el, se văd abordări diferite în cele mai importante domenii, precum estimarea politică a integrării eurasiatice, formarea unei zone unice valutare, în ce priveşte lista potenţialilor candidaţi la Uniunea Vamală. Economia Kazahstanului şi cea din Belarus trag ponoasele aderării Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului. Toate aceste probleme şi chiar neînţelegeri dintre statele care formează Uniunea Vamală îi permit expertului belarus să pună la îndoială perspectiva pornirii procesului de elaborare a Acordului privind crearea Uniunii Economice Eurasiatice în 2015, după cum a fost planificat de către Kremlin. Amintesc în acest context că unii reprezentanţi ai puterii de la Chişinău nu excludeau posibilitatea integrării eurasiatice în plan economic. Însă, după această dezvăluire a expertului rus, orientarea spre Est a RM chiar că nu-şi mai are nici un sens.
Vlad LOGHIN
Brasoveanu Ana 13.03.2014 - 17:34
Intr-adevar. Procesul de integrare se afla intr-o criza adinca, tocmai din cauza prostiei si incompetentei celor care nu stiu sa fie parteneri egali, dar prefera sa taie gazele, sa puna embargou pe vinuri, sa bage tancurile in Crimeea si sa destabilizeze integritatea Moldovei cu diverse conflicte create artificial in Transnistria si Gagauzia. Oare chiar vrem noi Uniunea Vamala??????????? Eu nu!!!!