Executivul a primit un premiu de excelenţă pentru promovarea Guvernării Deschise
Guvernul Republicii Moldova a primit un premiu de excelenţă pentru promovarea Guvernării Deschise, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.
Premiul a fost oferit de „Transparency International Ucraina” şi „Open Government Partnership in Eastern Partnership Countries and Russia”. Obţinerea acestui premiu se datorează mai multor eforturi depuse de Guvernul R. Moldova în vederea promovării transparenţei şi creării, în acest sens, a unor servicii electronice eficiente.
Republica Moldova a aderat la iniţiativa Parteneriatul Guvernelor Deschise (PGD) în aprilie 2012, în cadrul primei reuniuni anuale a Parteneriatului Guvernelor Deschise care s-a desfăşurat în Brazilia. Parteneriatul Guvernelor Deschise este o iniţiativă a statelor lumii care îşi doresc o guvernare transparentă, eficientă şi deschisă pentru cetăţenii săi, dezvoltată pe baza noilor tehnologii informaţionale.
Pentru a onora angajamentele asumate în cadrul Parteneriatului pentru o guvernare deschisă, Executivul a adoptat Planul de acţiuni pentru o guvernare deschisă şi s-a aliniat la eforturile globale şi cele ale Uniunii Europene, în vederea îmbunătăţirii guvernării prin aplicarea tehnologiilor. În urma acestor eforturi constructive, Guvernul Republicii Moldova a înregistrat rezultate semnificative. Rezultatele nu s-au lăsat aşteptate, deoarece în cadrul iniţiativei „Acces liber la datele guvernamentale cu caracter public”, a fost creat portalul www.date.gov.md.
Totodată, Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a semnat o dispoziţie, conform căreia ministerele, autorităţile publice, agenţiile şi instituţiile guvernamentale, trebuie să identifice lunar cîte trei seturi de date pentru a le publica. Republica Moldova a fost a 16-a ţară din lume care s-a aliniat iniţiativei “Date Deschise”, asigurînd acces la datele guvernamentale cu caracter public. Portalul pune la dispoziţie peste 600 de seturi de date, deschise de 55 de instituţii publice. În baza datelor deschise au fost create mai multe aplicaţii web: www.alerte.md, www.afla.md, www.formulare.md, www.BugdetStories.md ş.a. Tot în cadrul acestei iniţiative, Republica Moldova a devenit prima ţară care a lansat Baza de date a cheltuielilor publice în cadrul iniţiativei BOOST a Băncii Mondiale.
Pentru a simplifica accesul cetăţenilor la serviciile publice, a fost lansat Portalul serviciilor publice www.servicii.gov.md (310 servicii şi 71 servicii electronice).
De asemenea, au fost lansate mai multe servicii electronice, cum ar fi: e-Cazier, e-Licentiere, Semnătura Mobila, e-Documente Normative în construcţii, e-CNAM şi e-CNAS, Declaraţia electronică fiscală (intergate cu semnătură mobilă).