EUROPA ARUNCĂ MILIARDE DE EURO PENTRU COMBATEREA ŞOMAJULUI

Guvernul RM nu dă nici un leu pentru crearea locurilor de muncă

Cu o rată a şomajului de aproape 12 procente, Europa s-a apucat în mod serios de crearea locurilor de muncă. Astfel, preşedintele Franţei François Hollande a promis companiilor reducerea cotizaţiilor sociale şi a impozitelor cu 30 de miliarde de euro pînă în 2017. El le cere în schimb acestora să creeze locuri de muncă şi să investească pentru a ajuta la relansarea economiei franceze.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat la sfîrşitul lunii trecute introducerea cotizaţiei unice la asigurările sociale din partea angajatorilor de 100 de euro pe lună pentru angajaţii noi cu contract de muncă pe o perioadă nedeterminată. Sistemul plăţilor reduse va funcţiona timp de doi ani, timp în care angajatorul trebuie să menţină sau să mărească personalul şi să nu concedieze pe nimeni fără motiv temeinic în şase luni pînă la angajarea noului recrut. Aceasta ar presupune, pentru un salariu brut anual de 20.000 de euro, că suma plătită de companie sub forma cotizaţiilor sociale, pe an, va scădea de la 5.700 de euro la 1.200 de euro.

În Italia, una dintre primele iniţiative ale noului premier Matteo Renzi a fost să promită reduceri de taxe şi cotizaţii la asigurări sociale de 10 miliarde euro.

În Portugalia, reducerea poverii fiscale este cea mai preferată metodă de stimulare a creşterii locurilor de muncă. Aici, guvernul va reduce impozitul pe profit de la 25 procente, anul trecut, la 23 procente, anul acesta şi la 17 procente în 2016.

Germania, care are acum aproape cel mai scăzut nivel al şomajului în Uniunea Europeană, încă în prima parte a anilor 2000 a pornit să scadă costul forţei de muncă, ca unică soluţie rezonabilă de reducere a numărului de şomeri în ţară.

Ce are de gîndă să facă Leancă al nostru pentru a încuraja patronii firmelor din ţară să angajeze mai mulţi lucrători? Guvernul Republicii Moldova are un plan de acţiuni pentru ocuparea forţei de muncă pe anul 2014 cu un cost total de aproape 280 milioane de lei. Cea mai mare parte din această sumă, aproape 45,7 milioane de lei, urmează a fi cheltuită drept ajutoare pentru şomerii oficiali, se are în vedere persoanele rămase fără loc de muncă şi înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă. Alte peste 38 milioane de lei vor fi îndreptate spre promovarea proiectelor menite să contribuie la crearea noilor locuri de muncă, îndeosebi a proiectului de construcţie a locuinţelor sociale. Încă vreo 20 milioane de lei vor fi aruncate pentru promovarea diferitelor programe de creditare a întreprinderilor mici şi mijlocii.. Milioane de lei vor fi alocate pentru organizarea a tot felul de seminare pentru şomeri, de consiliere a persoanelor care urmează să fie date afară de la lucru, pentru activităţi de informare. În loc să le dăm oamenilor de lucru, le dăm sfaturi!

Dar nu se spune nimic despre efectul cheltuirii acestor aproape 280 milioane de lei. Cîţi cetăţeni ai RM vor obţine un loc de muncă în patria lor după ce se vor irosi atîta amar de bani din bugetul ţării? Probabil că în mod voit s-a recurs la dosirea acestei cifre, după ce anul trecut a fost ratat obiectivul privind crearea a 13 mii locuri noi de muncă proiectate într-un plan identic de acţiuni pentru ocuparea forţei de muncă.

Din păcate, actualul plan naţional de acţiuni pentru ocuparea forţei de muncă, de altfel ca şi cel de anul trecut, nu prevede nici un fel de măsuri pentru reducerea costului forţei de muncă, cum se procedează în statele Uniunii Europene, menite să-i determine pe conducătorii de întreprinderi din ţară să facă angajări. Sute de milioane de lei din bugetul ţării se vor cheltui pentru finanţarea unor măsuri care nu au nici în clin şi nici în mînecă cu crearea locurilor noi de muncă, precum cele alocate pentru plata indemnizaţiilor pentru şomeri. Dimpotrivă, impozitele pe venit ale persoanelor fizice au rămas aceleaşi. Mai mult, contribuţiile la asigurările sociale au crescut. Angajatorii vor fi nevoiţi să plătească sporit pentru indemnizaţiile de incapacitate temporară de muncă. La fel, aceştia vor fi siliţi să taie din veniturile întreprinderilor lor pentru a plăti cotizaţiile majorate în fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Mai pe scurt, Guvernul RM nu a făcut nimic deosebit pentru a-i încuraja pe agenţii economici să angajeze noi lucrători, încît să apară cît mai multe locuri de muncă în ţară, să muncească mai puţină lume în sectorul tenebru al al economiei, să oprească exodul masiv al populaţiei peste hotare, care se ridică la peste 800 de mii de persoane.

Desigur, se ştie că orice tăiere de taxe, de impozite plătite de către agenţii economici, de către persoane fizice conduce neapărat la scăderea veniturilor în vistieria ţării. Există un mare risc. Dar cum credeţi, guvernele unor state din Europa, precum Spania, Portugalia, care s-au dovedit cele mai lovite ţări europene de către ultima criză financiară mondială, nu au conştientizat această ameninţare? Dar, vedeţi că oricum s-au decis să ia asemenea măsuri îndrăzneţe, precum micşorarea poverii fiscale. Sau poate conducătorii de guverne din ţările respective sînt nişte ageamii, aventurieri în raport cu Iurie Leancă al nostru? Nu este dovedit.

Vlad LOGHIN

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
01.11.24 - 13:38
01.11.24 - 19:20
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:40
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
02.11.24 - 13:28