EFECTUL BUMERANGULUI

Legislaţia antitutun ar putea transforma RM într-un rai al contrabandiştilor transnistreni

Un prim-ministru rus repeta întruna cînd guvernul condus de dînsul o dădea în bară: am vrut să fie cît mai bine, dar a ieşit ca totdeauna. Mi-e teamă că şi noi am putea ajunge să rostim această frază năbădăioasă, dacă Parlamentul ţării va accepta modificările la Legea cu privire la tutun şi la Codul contravenţional, pe care le-a făcut Guvernul pentru a înăspri pedepsele împotriva fumătorilor, de a-i descuraja pe acei care vor să se lase ispitiţi de această pacoste.

Nimic de zis, intenţiile sînt cele mai nobile. Se manifestă o preocupare deosebită pentru sănătatea poporului, se ţintesc măsuri care să-i apere pe cetăţeni noştri de efectele canceroase ale acestei deprinderi care macină organismul uman. OR, după intrarea în vigoare a noii legislaţii antitutun concepută de Guvern se anunţă că va interzis fumatul în spaţiile publice închise şi semi-închise, la locul de muncă şi în transportul public.

Eu, în calitatea mea de nefumător şi de duşman înverşunat al acestui păcat, s-ar cuveni să susţin şi să mă tot bucur de aceste iniţiative ale Executivului, dar, oricum nu le pot accepta în totalitate. Pe bune, încuviinţez măsurile îndreptate împotriva fumatului, dar am îndoieli în ce priveşte eficienţa, rezonabilitatea restricţiilor radicale care se impun producerii, comerţului cu produsele de tutun. Deoarece, proiectul Guvernului prevede interzicerea vînzării ţigărilor mai slabe, cu arome pe teritoriul Republicii Moldova, care reprezintă, în opinia mai multor experţi, circa o treime din piaţa de profil a ţării.

După calculele directorului general al combinatului de tutun din Chişinău, în condiţiile în care noile schimbări ale legislaţiei antitutun vor fi acceptate de Parlament, întreprinderea respectivă, care,de altminteri, este cu capital de stat, adică contribuie la formarea bugetului ţării, va avea cu 40 procente mai puţine venituri, îndeosebi din cauza interzicerii comercializării ţigărilor fără filtru.

Să admitem că argumentele conducătorului acestei întreprinderi nu trag cine ştie ce la cîntar, pentru că, chipurile, persoana respectivă ar fi preocupată mai cu seamă de veniturile combinatului decît de starea sănătăţii oamenilor din ţară. Însă, sînt mulţi experţi care spun că restricţiile care urmează să fie aplicate comerţului cu produsele de tutun, conform ideii Guvernului, nu vor da mare rezultat, vor afecta vistieria statului.

Se estimează, bunăoară, că veniturile pe care la obţine statul din ramura tutungeriei vor scădea cu aproape 50 procente, adică cam cu 1 miliard de lei, din care cauze ar putea fi micşorate brusc plăţile sociale pe care le face Guvernul în beneficiul populaţiei. Soluţia ar fi, în viziunea lor, ca aceste măsuri de restricţionare a producerii şi comercializării produselor de tutungerie să fie puse în aplicare treptat, pentru ca cetăţenii vizaţi să nu resimtă efectul eliminării lor bruşte.

Dincolo de efectul economic, cred aceştia, noul proiect al legislaţiei antitutun ar putea să aibă şi un devastator impact social. Or, este cunoscut că în oraşele din ţară funcţionează reţele largi de chioşcuri care vînd ţigări. Aşa că în cazul acceptării modificărilor Guvernului la cele două legi, s-ar putea întîmpla ca 30-40 mii de persoane să rămînă fără loc de muncă.

Unde mai pui, că interzicerea comercializării ţigărilor slabe, pe teritoriul ţării, din punctul de vedere al multora, nu conduce la micşorarea numărului fumătorilor din ţară. Dimpotrivă, cei, care pînă la adoptarea acestor măsuri au fumat ţigări cu arome, după aceasta vor trece la cele mai tari. Astfel, riscurile pentru sănătatea lor vor creşte în mod vădit.

Interzicerea unor tipuri de ţigări pe teritoriul ţării noastre, punct de vedere împărtăşit de specialiştii din ramura tutunăritului ţării, de experţi şi chiar de Veaceslav Ioniţă, preşedintele comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, ar putea servi doar un cadou nemăsurat pentru indivizii care se ocupă cu contrafacerile produselor de tutun, pentru contrabandiştii de ţigări, îndeosebi din Transnistria, unde se ştie că nu funcţionează nici o lege. Or, navigînd din cînd în cînd pe site-urile din această regiune, ţi se face părul măciucă cînd citeşti ce dezmăţ, ce pungăşii se fac cu falsificarea, contrabanda de produse de tutun pe malul stîng al Nistrului. Nu există nici un control din partea autorităţilor. Veniturile de milioane de dolari SUA obţinute din fabricarea ţigărilor şi comercializarea lor prin contrabandă ajung în buzunarele unor inşi aflaţi la conducerea acestei republici separatiste, în frunte cu liderul de la Tiraspol Evghenii Şevciuc.

Astfel, aflăm de pe site.ul htpp://forum.dnestra.com/blog/ consumer/4656.html că încă acum ceva mai mult de un an şi jumătate OOO ”Tabacinaia fabrica Ukr Dnestr Grupp”, în ciuda faptului că a primit licenţă pentru a fabrica produse de tutungerit, a importat toate componentele necesare pentru a porni producerea acestui tip de marfă, nu a vărsat nici o rublă în bugetul regiunii transnistrene. Oamenii care locuiesc în apropierea acestei întreprinderi se plîng că nu mai pot suporta zgomotul produs la această fabrică, mirosul urît, înăbuşitor care răzbate din încăperile de producţie. Deci, rezultă că fabrică de tutun funcţionează, însă nici o ţigară nu se vinde pe teritoriul Transnistriei, totul se vinde clandestin peste hotarele ei.

Forumiştii transnistreni susţin că toată cantitatea de ţigări produsă de această fabrică este falsificată şi prin filierele de contrabandă ajunge să fie expediată în toate ţările din Comunitatea Statelor Independente (CSI), îndeosebi în Rusia, Ucraina şi Moldova. Aceste operaţiuni criminale sînt dirijate, protejate chiar de instituţiile din respectiva regiune separatistă, precum comitetul vamal, miliţia şi KGB-ul transnistrean, care tocmai au menirea de combate acestei activităţi ilegale Cu implicarea acestora, direct pe teritoriul fabricii a fost pusă la punct tipărirea timbrelor de accize false ale Rusiei, Ucrainei, Moldovei.

Falsificarea şi contrabanda cu ţigări în Transnistria a luat proporţii deosebit de mari mai ales după venirea lui Şevciuk la putere, care i-a luat „buzinessul” criminal lui Mihail Bergman, fostul reprezentant al Tiraspolului la Moscova. Actualul lider separatist, mai întîi a organizat un show, trimiţînd trupele speciale la această fabrică, de unde au scos zeci de mii de pachete de ţigări contrafăcute, zeci de containere tăinuite cu materie primă, după care, văzîndu-l pe Bergman fugit din Transnistria, el însuşi, cu gaşca lui, a pus stăpînire pe această „afacere” ilegală cu falsificarea şi contrabanda ţigărilor din regiunea transnistreană. Doar în ultimii doi ani, potrivit site-ului transnistrean http://forum.dnestra.com/blog/law/4851, Şevciuk cu banda lui ar fi jăcmănit pe această cale bugetul regiunii separatiste cu 5 milioane de dolari SUA.

Acum, cînd piaţa produselor de tutungerie de pe malul drept al Nistrului este una echilibrată, preţurile sînt cam aceleaşi ca şi pe malul stîng, Republica Moldova nu prea prezintă interes pentru contrabandiştii din Transnistria. Însă, dacă va fi acceptat proiectul antitutun al Guvernului, prin care urmează să fie interzise un şir întreg de tipuri de ţigări pe teritoriul ţării noastre, atunci avalanşa de contrabandă de ţigări contrafăcute, care pînă la adoptarea acestor măsuri restrictive, se îndrepta şi spre alte ţări din CSI, va inunda Republica Moldova. Nu că va avea de suferit economia naţională, bugetul de sta, dar şi sănătatea populaţiei va fi expusă unor riscuri mult mai grave. Cu adevărat, am vrut să fie cît mai bine, dar a ieşit ca totdeauna!

Vlad LOGHIN

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39