Şedinţa Consiliului de Observatori al Fondului Provocările Mileniului
Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a prezidat, pe 28 martie, şedinţa Consiliului de Observatori al Fondului Provocările Mileniului Moldova, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.
În cadrul şedinţei au fost prezentate informaţii despre derularea activităţilor Programului Compact ce ţin de reabilitarea traseului Sărăteni-Soroca şi a celor 11 sisteme de irigare. Potrivit informaţiei prezentate de către Fondului Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova), în perioada imediat următoare vor demara lucrările de reabilitare a sistemelor de irigare Criuleni şi Lopatna. Totodată, sînt în proces de definitivare proiectele tehnice pentru sistemele de irigare Jora de Jos, Puhăceni, Roşcani şi Coşniţa, astfel încît concursurile pentru selectarea companiilor pentru reabilitare să fie lansate pînă la finele lunii iunie curent. Pentru celelalte sisteme de irigare se preconizează desfăşurarea licitaţiilor pînă în luna august curent.
Directorul executiv al FPM Moldova, Valentina Badrajan, a asigurat membrii Consiliului de Observatori (CO) că pînă la finele anului 2013 vor fi selectate toate companiile implicate în reabilitarea sistemelor de irigare pentru a demara lucrările ce se vor desfăşura pe parcursul a 18-20 de luni. De asemenea, Directorul executiv al FPM Moldova a informat membrii Consiliului de Observatori despre decizia Corporaţiei Provocările Mileniului privind revizuirea localităţilor de intervenţie a programului de credite pentru investiţii în infrastructura post-recoltare, fiind stabilite raioanele din aria sistemelor de irigare şi localităţile adiacente.
În cadrul Programului Compact vor mai fi debursate 10 mln de dolari pentru acordarea împrumuturilor. Pînă în prezent au fost oferite credite în valoare totală de 4,3 mln de USD, de care au beneficiat 21 producători agricoli, majoritatea investiţiilor fiind făcute în depozite frigorifice. Totodată, membrii Consiliului de Observatori au aprobat achiziţiile pe care urmează să le efectueze FPM Moldova în perioada aprilie-septembrie 2013. Majoritatea achiziţiilor aprobate ţin de continuarea concursurilor de selectarea companiilor care vor reabilita sistemele de irigare şi vor supraveghea lucrările de construcţie. De asemenea, va continua achiziţionarea echipamentului pentru monitorizarea în regim on-line a cantităţii şi calităţii apei din rîuri, instalarea acestuia urmînd să înceapă în a doua jumătate a lunii aprilie curent.
Leslie McCuaig, Director rezident de ţară al Corporaţiei Provocările Mileniului, a precizat că în prezent toate eforturile sînt direcţionate spre definitivarea proiectelor tehnice pentru reabilitarea sistemelor de irigare şi contractarea companiilor. „Avem nevoie de susţinerea CO în luarea deciziilor operative pentru implementarea în termen a activităţilor Programului Compact”, a spus Leslie McCuaig.
Prezentă la şedinţă, Kara McDonald, şef adjunct al Ambasadei SUA în R. Moldova, a confirmat angajamentul ferm al Guvernului american de a susţine implementarea cu succes a Programului Compact, avînd în vedere constrîngerea majoră ce ţine de perioada strictă a realizării obiectivelor propuse.
Prim-ministrul în exerciţiu a menţionat importanţa Programului pentru ţara noastră şi a reiterat disponibilitatea Guvernului RM de a întreprinde toate măsurile necesare pentru finalizarea proiectelor demarate. „Programul Compact oferă o platformă reală pentru creşterea economică a Republicii Moldova. De succesul realizării acestui Program depinde lansarea unor noi proiecte de dezvoltare în ţara noastră”, a declarat Vlad Filat. Premierul în exerciţiu a mai menţionat că Programul Compact trece la o nouă etapă, mult mai dinamică, datorită lucrărilor iniţiate în teren. În acest sens, Vlad Filat a subliniat importanţa asigurării unei comunicări eficiente între factorii de decizie şi echipa de implementare, dar şi a informării active a populaţiei despre activităţile derulate.
Proiectele implementate în cadrul Programului Compact, finanţat de Guvernul SUA, au scopul să contribuie în perioada 2010-2015 la creşterea veniturilor populaţiei din Republica Moldova şi vizează investiţii în reabilitarea drumurilor, renovarea sistemelor de irigare şi stimularea trecerii la o agricultură performantă.